Hlavní navigace

Všechno jinak? Komise zrušila stávající návrh na ukončení roamingových poplatků

Sdílet

Zdroj: Redakce

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker nařídil, aby se stávající návrh na regulaci roamingových poplatků zrušil. Finální plán byl zveřejněn v pondělí (viz naše detailní analýza), Komise ale bude muset připravit nový. Tolik oficiální informace.

Vlajka Evropské unie
Vlajka Evropské unie

List Wall Street Journal píše, že za Junckerovou intervencí je kritika garantovaného 90denního limitu, během kterého mohli euroobčané volat, psát a datovat v zahraničí za domácí ceny. Kritici namítají, že většina lidí necestuje do zahraničí na 90 dní v roce. A komu jinému by se to nelíbilo než operátorské lobby.

Jisté je, že roamingové poplatky by měly od 15. června 2017 skončit. Přepracovat se však musí pravidla fair use policy (FUP), které mají zabránit, aby se ukončení poplatků nedalo zneužívat. Operátoři se bojí, aby nemuseli zahraniční služby dotovat a aby si zákazníci místo domácích tarifů nekupovali výhodnější zahraniční.

U původního návrhu se počítalo, že jej rychle začnou připomínkovat členské země a BEREC. Do konce roku jej měl schválit europarlament a následně členové unie implementovat. Pokud byl návrh kompletně zrušen a musí se vytvořit nový, je zřejmé, že změn bude více než jen úprava 90denního limitu.

 

Zdroj: EU via WSJ

Byl pro vás článek přínosný?