Hlavní navigace

Tip: Všechny díly South Parku jsou online. Legálně a zdarma

16. 7. 2019

Sdílet

Není běžnou praxí, aby televizní pořady byly na webu dostupné zdarma a v celém světě. South Park Studios ale jdou proti proudu a již od roku 2008 provozují web southpark.cc.com, na němž najdete všechny díly stejnojmenného seriálu o bandě coloradských čtvrťáků, kteří kromě prdění řeší i globální politické problémy.

TIP: Netflix a spol. dostanou novou konkurenci. Quibi už láká velké režiséry

South Park se vysílá již od roku 1997, vzniklo 22 řad a bezmála 300 epizod. Na webu jsou ke zhlédnutí všechny bez jakýchkoliv omezení. Během sledování jsou pouze dvakrát či třikrát přerušeny reklamou, to je vše. Film South Park: Bigger, Longer & Uncut (South Park: Peklo na Zemi) ale v archivu bohužel chybí, na něj drží práva Warner Bros a Paramount.

Kvůli autorským právům na webu nejsou ani oficiální dabingy či titulky, zájemci si tak budou muset procvičit angličtinu. I původní titulky ale hodně pomůžou. Přehrávač navíc nabízí široké možnosti jejich nastavení. Zvolit si můžete písmo, velikost, barvu i pozadí.

TIP: Vše o South Parku najdete na sesterské Edně

Videa jsou až do 21. řady pouze v rozlišení SD, u prvních sérií navíc s viditelně slabší kvalitou. V HD je až poslední 22. série. Je navíc škoda, že tvůrci mají na webu jen původní televizní kopie. Prvních 12 sezón totiž skutečně vznikalo v SD (rozlišení 480i) a poměru 4:3, ale později byly remasterovány do HD (1080i, 16:9). V tomto formátu již nativně vznikla 13. řada a novější. Pořád ale mějme na paměti, že sledování je zcela zdarma.

TIP: YouTube remasteruje staré videoklipy. Legendy se vrátí v „HD“

Pilotní díl seriálu (Cartman Gets An Anal Probe) mimochodem jako jediný vznikl tzv. ploškovou animací. Veškeré postavy a prostředí byly z papíru či textilu, tvůrci je skládali na sebe a snímek co snímek s nimi pohybovali. Od druhého dílu již animace vzniká na počítačích.

Byl pro vás článek přínosný?