Hlavní navigace

Vstříc dotykům. Microsoft přizpůsobil webové Office pro tablety

31. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pro uživatele kancelářské sady Office, kteří zároveň vlastní tablet, dnes budeme posly dobrých zpráv. Vývojáři webové verze tohoto balíku se na svém blogu pochlubili jeho vylepšenou verzí, kterou lze nově bez kompromisů a nadávek používat právě na tabletech. Zatím na těch s iOS a Windows 8, k Androidu přijde řeč zřejmě později.

Přizpůsobenou webovou aplikaci Office Web Apps najdete na skydrive.com, je totiž součástí úložiště SkyDrive. Pokud jste ještě nepřešli na testovací verzi nového kancelářského rozhraní, přepněte nastavení na volbu Vyzkoušet verzi Preview webových aplikací Office Web Apps.

Práce s dokumenty Office na tabletu totiž zatím byla – teď budu ze zkušenosti mluvit pouze o iPadu – právě o kompromisu. Můžete mi sice oponovat tím, že na iPadu je povedený textový editor Pages nebo tabulkový procesor Numbers, jenže tyto programy padnou do ruky spíš těm, kteří je používají i na Macu. Ne, že byste v nich s dokumenty ve formátu Office nepochodili, pro střídavou práci mezi tabletem a počítačem s Office ale nepředstavují zrovna ideální řešení.

 

Třeba v Pages chybí fonty používané Wordem, program nerozumí řadě typů formátování a právě ona střídavá práce je dost problematická. U krátkých dokumentů problémy čert je vem, problém je to spíš u těch rozsáhlejších. Ty totiž otevřením v Pages zbavíte veškerého formátování, kterému program nerozumí. Na počítači, na kterém chcete pokračovat v psaní, pak úvodní chvíle budete trávit napravováním škod, které program na dokumentu napáchal.

Nebo je s tím třeba počítat předem a problémům s kompatibilitou formátování předejít – volbou vhodného písma a vyvarováním se složitějších formátů (tedy čehokoli kromě nadpisů a kurzívy). Jenže tím se zase připravíte o spoustu možností.

Tím spíš oceňuji, že Microsoft vyšel vstříc uživatelům tabletů a upravil pro ně webové Office. Byť to má podstatný háček (zkuste hádat jaký – nápověda se skrývá v předchozí větě), pro který zatím dost možná vyrovná ono kompromisní řešení skóre s vylepšenými Office.

Zatím pro tablety s Windows 8 a iOS

Webovou verzi Office přizpůsobenou pro tablety si můžete sami vyzkoušet po její aktivaci. Fungovat vám bude na tabletech s Windows 8 a iOS; nejen v implicitních, ale i alternativních webových prohlížečích. Webové Office dobře fungují s dotykovou klávesnicí na obrazovce tabletu, o poznání horší je práce s bezdrátovou externí klávesnicí, s pomocí které se ani nemůžete posunovat kurzorovými šipkami v dokumentu. U podpory klávesnice, byť není zase tak obvyklým doplňkem tabletu, by se vývojáři mohli ještě zastavit.

Nejprve k webovému Wordu. Ten využívá vlastní prvky pro práci s textem, respektive intuitivní gesta prsty, které si hned osvojí každý uživatel tabletu. Oproti počítačovému Wordu je pás karet s nástroji značně prořídlý, nejdůležitější funkce v něm ale přesto najdete. Vystačit si musíte pouze s výchozí „wordovskou“ šablonou. Po otevření dokumentu v počítačovém Wordu ji pak snadno můžete převést na vlastní sadu stylů.

Webový Excel stejně jako Word nabízí pouze omezenou paletu funkcí. Překvapivě mezi nimi ale najdete kompletní nabídku všech vzorců. Oblíbené nástroje, jako je podmíněné formátování, v nabídce nástrojů sice chybí, jeho přítomnost v importovaném dokumentu (z počítačových Office) se ale v tabulce při zadání dat projeví.  

Kromě Wordu a Excelu webové Office obsahují také ořezaný PowerPoint a zápisník OneNote. Jak vypadá prostředí těchto dvou nástrojů, se můžete podívat na následujících obrázcích.

Vše potřebné Office nabídnou, ale…

Výhodou webového balíku Office, nejen jeho verze pro tablety, je napojení na webový disk SkyDrive. Dokumenty z počítače tak můžete snadno synchronizovat s webovým uložištěm a mít je po ruce všude, kde je internet. Celý ekosystém tak funguje velmi podobně jako Docs (a Drive) od Googlu nebo iCloud od Applu.

Jenže: Office pro tablety sice nabízejí víceméně (ořezanou) obdobu všech potřebných programů pro kancelářskou práci, ale jen ve chvíli, kdy jste připojeni k internetu. Na cestách, zejména po Česku, kde mapa pokrytí (slušným) mobilním internetem připomíná ementál, stejně často skončíte u onoho kompromisního řešení. Přitom by to šlo vyřešit jednoduše: ukládat potřebná data do paměti zařízení tak, aby Office mohly fungovat i offline. Když to dokáže studentík, určitě by si s tím poradili i vývojáři z Redmondu.

Byl pro vás článek přínosný?