Hlavní navigace

Video formát VVC bude mít open source enkodér od tvůrců x265: nový x266

14. 9. 2020

Sdílet

Zdroj: MulticoreWare
Nebylo zdaleka jisté, zda nový video formát H.266/VVC dostane opět kvalitní open source enkodér. Ale firma MulticoreWare stojící za x265 ho teď přislíbila.

To to letí. Ani bych neřekl, že je to už přes sedm let, co jsme tu měli článek oznamující příchod enkodéru x265, open source implementace tehdy nového video formátu HEVC (H.265). Máme tu rok 2020 a HEVC už má svého nástupce, formát VVC (Versatile Video Coding). Ten už ale přichází do jiného klimatu.

Konkurenční formát AV1 tlačený velkými internetovými firmami poněkud odlákal zájem open source vývojářů. Ve videokompresních kruzích už se proto mluvilo o tom, že VVC možná vůbec nemusí dostat open source implementaci navazující na tradici osvědčených x264 a x265 implementujících AVC/H.264 a HEVC. Jednak proto, že zdá se zase začínají dominovat komerční enkodéry, ale také proto, že o VVC ani moc nebude zájem.

Ale vypadá to, že nakonec to takto nedopadne a open source softwaru pro kódování do VVC se dočkáme. Firma MulticoreWare (MCW) totiž oznámila VVC enkodér x266, jenž bude open source. Jde o stejnou firmu, která zastřešovala a z převážné části – jelikož komunitní přispívání bylo spíše malým zlomkem – také přímo prováděla vývoj x265.

Kód ještě zveřejněn nebyl, takže toto oznámení je zatím předběžné. Pod jakou licencí bude kód uvolněn, nebylo také ještě řečeno, ale pravděpodobně by mohlo jít o duální licencování GPL a možností koupit komerční licenci, jako je tomu u x264 a x265. MulticoreWare totiž na začátku licencovalo kód x264 a částečně ho využívalo v x265 (i když myslím, že nakonec jeho podíl nebyl tak velký a role zásadní). Pokud by x266 stavělo na x265 a i na částech x264, které v něm přežívají, mohla by být licence daná tímto. Ale i pokud se MCW rozhodne začít na zelené louce a převzít jen získané zkušenosti a know-how, může být licence zvolená stejně.

Vývoj nebude veden přímo pod firmou MCW, formálně bude spadat pod organizaci x266 Consortium (po vzoru x265 Consortium u předchozího projektu). Podle MCW už byl započat, ale jak již bylo řečeno, první vydání kódu ještě nenastalo, MCW chce asi provést vydání až když enkodér dosáhne nějakého prvního milníku (bude produkovat kompatibilní streamy se základními kódovacími nástroji a podobně).

Tip: Nový standard videa H.266 VVC je tu: dvakrát menší soubory i šířka pásma

Podle MCW má enkodér být způsobilý pro řadu použití – streamování, videokonference, distribuci videa VoD, hry, bezpečnostní kamery a další. Mělo by asi tedy zase jít o univerzální knihovnu, snad opět zajímavou i pro hobby enkódování videa. Formát VVC má umožňovat přenos podobně kvalitního videa při až polovičním bitrate (velikosti) proti ekvivalentu ve formátu HEVC; x266 se tedy bude snažit tento potenciál formátu VVC uplatnit v praxi.

H.266 VVC H.266 VVC (Zdroj: explica)

Eventuálně bude podporováno 12+ bitů a 4:4:4, první verze jen 10bit/4:2:0

Enkodér bude ze začátku podporovat 10bitové kódování s vzorkováním YUV 4:2:0, včetně HDR obrazu a širokých gamutů. Později se počítá i s podporou pokročilejších formátů (4:2:2 a 4:4:4, 12 a víc bitů rozlišení jednotlivých složek, více vrstev). Počítá se s různými stupni kvality, kdy bude možné zvolit, jaký poměr rychlosti kódování a výsledné kvality chcete. Toto je ale standardní součást softwarových enkodérů, nic nového.

Jak úspěšný a konkurenceschopný tento enkodér bude, to teprve ukáže čas. Již x265 trpělo na to, že se nevytvořila nějaká dobrovolnická vývojářská komunita, prakticky všechnu hlavní práci odváděli zaměstnanci MCW (centrum vývoje bylo v Indii).

Toto asi může nastat i nyní, takže bude vývoj směřován více korporátně a méně na potřeby nadšenců a hobby uživatelů jako x264. Doufejme, že se ale MCW povede přenést z x265 poměrně dobrou vizuální kvalitu, MCW se totiž po pár letech vývoje povedlo docela úspěšně přinést z x264 adaptivní kvantizaci a psychovizuální RDO, které dost chybí v enkodérech pro VP9 a AV1, trpících více rozmazaným a detaily mazajícím projevem.

Zdroj: MulticoreWare

Byl pro vás článek přínosný?