Hlavní navigace

Vybíráme nejlepší smartphone, tablet a chytré hodinky [Tipy na vánoční dárky]

1. 12. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Doogee X5 Pro: nejlepší levný android

Cena od 2699 Kč

Pokud chcete za své peníze dostat hodně muziky, musíte se spolehnout na dravé čínské značky. Doogee je jednou z nich. Do telefonu, který nestojí ani tři tisíce, umístila 5" HD IPS displej, čtyřjádrový procesor, 2 GB RAM i 16 GB flash paměti. Nechybí čtečka microSD karet ani dva sloty pro SIM karty. Telefon navíc podporuje LTE včetně všech českých frekvencí. Běží na Androidu 5.1 a má poměrně velký 2400mAh akumulátor.

Doogee X5 Pro
Doogee X5 Pro

Vzhledem k ceně ale musíte počítat s některými rezervami. Zázraky nečekejte od foťáků (především za horšího světla), integrovaný Mediatek nemá dobrou pověst, co se týče rychlosti a přesnosti GPS. Telefon je z obyčejného plastu a jeho senzorové klávesy nejsou podsvícené. Za trojku ale těžko seženete něco lepšího.

Lumia 550: levný nástup do Windows 10

Cena od 3092 Kč

Nejlevnější telefon s Windows 10 doporučíme spíš než špičkové Lumia 950 (XL). Jde o čerstvé highendové novinky, kterým po Vánocích klesne cena a v té době už bude i samotný operační systém vyladěnější. Lumia 550 je levná už teď, jako první smartphone při změně platformy nebo přechodu z hloupých telefonů rozhodně obstojí.

Lumia 550
Lumia 550

Obsahuje 4,7" HD IPS displej, čtyřjádrový Snapdragon 210, 1 GB RAM a 8 GB úložné paměti. Výkonem neoplývá, ale mobilní systém Microsoftu je pro slabší hardware dobře optimalizovaný. Lumia 550 podporuje i LTE, displej obsahuje Glance Screen, díky úsporným vnitřnostem i softwaru a 2100mAh akumulátoru by měl vydržet i dva dny běžné zátěže.

 

LG G Flex 2: gymnasta za skvělou cenu

Cena od 7080 Kč

Korejský výrobce připravil hned několik adeptů. Jeho současná vlajková loď LG G4 i loňská G3 se prodávají za parádní ceny. Ještě lépe je na tom ale ohebný G Flex 2. Má netradiční design, 5,5" Full HD OLED displej a hlavně výkonný osmijádrový čipset Snapdragon 810 spárovaný s 2 GB operační a 16 GB úložné paměti. Přitom se dá koupit za sedmičku.

LG G Flex 2
LG G Flex 2

Síťová a senzorová výbava je výborná. Velmi dobrý je také zadní foťák shodný s modelem G3. Fotí v rozlišení 13 Mpx, je opticky stabilizovaný a díky laseru rychle zaostřuje. V budoucnu navíc dostane Android 6.0. Jedinou nevýhodou je topící čipset, který paradoxně způsobuje, že je telefon někdy pomalejší. Aby se uchladil, značně throttluje, což výkon sráží dolů.

Sony Xperia Z3 Compact: jediný malý highend

Cena od 9099 Kč

Japonci sice letos představili zet-pětku, ale starší generace je pořád skvělý telefon, který za nástupce moc nezaostává. Sony je jediný výrobce mimo Apple, který dělá highendové telefony s menší než 5" úhlopříčkou. Z3 Compact má 4,6" HD displej a uvnitř rychlý Snapragon  801, 2 GB operační a 16 GB úložné paměti.

Sony Xperia Z3 Compact
Sony Xperia Z3 Compact

Pyšní se 21Mpx foťákem s velkým snímačem a schopností záznamu 4K videa. Potěší hardwarová spoušť a také voděodolné tělo. Telefon si rozumí s LTE i Wi-Fi 802.11ac. V budoucnu dostane Android 6.0. A hlavně je teď dostupná za dobrou cenu.

iPhone 6S: to nejlepší pro applisty

Cena od 17 970 Kč

Ať už obyčejný model nebo větší Plus, iPhone 6S je pro jablíčkáře jasná volba. Letošní novinka je výkonnější, má 2 GB operační paměti, lepší foťáky a navíc nový tlakově citlivý displej 3D Touch. Podporuje LTE-A, Bluetooth 4.2 i Wi-Fi 802.11ac. Díky NFC s ním i zaplatíte (až to budou české banky podporovat).

iPhone 6S
iPhone 6S

Jen si dejte pozor, abyste koupili alespoň 64GB verzi. Základní kapacita 16 GB je u telefonu bez čtečky microSD karet málo. Stačí pár fotek, videí a především her a už budete muset řešit, co smazat nejdříve. 6S je také první iPhone v růžovém provedení, což pro někoho může být dalším plusem.

BlackBerry Priv: unikát s QWERTY klávesnicí

Cena od 22 440 Kč

Jak se tady ocitla ostružina? Jednoduše. Jako jediná má na trhu telefon s Androidem a zároveň hardwarovou QWERTY klávesnicí. To je ideální pro psavce, kteří zároveň nechtějí být ochuzeni o aplikace. Kanadský výrobce sice primárně cílí na firmy, Priv stejně tak dobře poslouží i běžným spotřebitelům.

BlackBerry Priv
BlackBerry Priv

Má totiž velmi dobrý výkon díky Snapdragonu 808, 3 GB RAM a 32 GB flash paměti. Dle recenzí dobře fotí, má pevnou konstrukci, velký akumulátor, odolný displej, bezdrátové nabíjení a další vychytávky. Navíc slibuje extra ochranu pro jinak často zranitelný Android. Jen ta cena…

Shield Tablet K1: herní mašina za pár korun

Cena 5499 Kč

Nvidia oprášila loňský tablet, zbavila jej nabíječky a stylusu a prodává jej pod názvem K1. Ten také naznačuje, že základem je čipset Tegra K1. Je už sice rok starý, ale grafický i procesorový výkon je stále špičkový. To tablet předurčuje k hraní her. Jednak těch pro Android, navíc s exkluzivními portovanými PC tituly, jednak těch pro Windows. Na Shieldu si zahrajete hry streamované z herního počítače v domácnosti.

Nvidia Shield K1
Nvidia Shield K1

Nebo si můžete zaplatit 270 Kč měsíčně a hrát hry přímo z cloudu. Shield Tablet K1 s 8" displejem o rozlišení 1920 × 1200 px je vhodný i jako přehrávač filmů nebo autonavigace. V brzké době dokonce dostane Android 6.0. V kategorii 7–8palcových tabletů jen těžko najdete univerzálnější stroj.

iPad Mini 4: všestranný prcek

Cena od 10 689 Kč

Loňskému Mini jsme se vysmívali, protože trojka oproti dvojce přinesla prakticky jen čtečku otisků. iPad Mini 4 už je ale zbrusu nový tablet. Zachovává si stejný půdorys, je však tenčí, lehčí a s kvalitnějším displejem. K tomu má více výkonu, dvojnásobek paměti a také lepší foťák.

iPad Mini 4
iPad Mini 4

Zlepšila se také síťová výbava. Mini 4 už podporuje Wi-Fi 802.11ac a Bluetooth 4.2. Umí točit slo-mo videa a přední i zadní foťák umí cvakat v burst módu. A nakonec přibyl barometr. V iOS 9 podporuje multitaskingový režim se dvěma aktivními okny. Tohle je ideální tablet na čtení i hraní. Jen na filmy kvůli poměru stran 4:3 není stavěný.

Pebble Time: univerzální geekovské hodinky

Cena od 80 eur (2600 Kč)

Chytré hodinky od Pebble jsou v současnosti nejuniverzálnějšími vůbec. Koupíte různé modely v cenách od 80 do 300 eur. Mají jiné tvary i materiály, zachovávají si však stejné vlastnosti. Perfektně čitelný displej i na slunci, minimálně týdenní výdrž, voděodolnost a hromadu softwaru.

Pebble
Pebble

Pebble si rozumí s Androidem a iOS, do budoucna snad i s Windows. Díky aplikacím však dokážou fungovat rovněž samostatně jako budík, fitness měřič, hudební přehrávač. A také zobrazují čas! Jasně, nemají tak krásně jemný displej jako konkurence a jejich design také ne všem sedne. Pebble jsou obecně nefotogenické. Věřte, že v reálu vypadají lépe.

Sony SmartWatch 3: sportovec s Androidem

Cena od 3949 Kč

Kdybyste chtěli hodinky s více respektovaným systémem, tak musíte zvolit buď Apple Watch, nebo něco s Androidem Wear. Ty první jsou stále dost drahé a logicky omezené pouze pro iPhonisty. Systém od Googlu ale podporuje Android a v omezené míře i iPhony. Navíc máte na výběr různé tvary a značky.

Sony SmartWatch 3
Sony SmartWatch 3

Osobně bych doporučil SmartWatch 3 od Sony. Jednak se dají sehnat poměrně levně a jednak mají sympatické vlastnosti. Transreflexní displej je čitelný i na slunci. Hodinky obsahují GPS, takže se více hodí pro fitness. Obdélníkový displej je praktičtější než kruhový. SW3 jsou pochopitelně voděodolné a nabíjejí se pomocí microUSB, které je dostupné všude.

Byl pro vás článek přínosný?