Hlavní navigace

Vybíráme notebook: DTR aneb náhrada stolního počítače

15. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Definice kategorie a podkategorií

Co je to DTR?

Zkratka DTR znamená DeskTop Replacement - náhrada stolního počítače. Jinými slovy u těchto notebooků neočekávejte nízkou hmotnost ani dlouhou výdrž na baterie. Nejsou určené na každodenní přenášení třeba do školy, nejlépe jim bude někde doma na stole s tím, že pokud je potřeba, je možné počítač sbalit, hodit do brašny a odvézt třeba k rodičům/prarodičům na víkend.

Obvykle jsou jako DTR označovány notebooky především s úhlopříčkou vyšší než 15,6" - šestnácti, sedmnácti a osmnáctipalcové modely. Za náhradu desktopu ale můžeme označit i část segmentu herních "patnáctek", jako jsou stroje MSI, Eurocomu, Goldmaxu či Alienwaru. Čistě teoreticky bychom za náhradu desktopu mohli označit i lowendové patnáctky, které si čím dál více lidí pořizuje, protože jim to na surfování po internetu stačí a stojí to třeba dvanáct tisíc, ale to už bychom zacházeli do extrémů a článek by nabýval obřích rozměrů. Budeme se tedy protentokrát věnovat DTRkům v původním smyslu slova (pokud se to tak dá nazvat) a podíváme se, co je v současnosti na výběr mezi nadstandardně velkými stroji.

Opravdu to potřebujete?

Na úvod bych ještě rád dodal, že výraz "náhrada stolního počítače" není až tak úplně přesný. Na webu zaměřeném na notebooky bych to asi neměl říkat, ale přesto: pokud chcete výkon, vyhněte se notebookům a kupte pořádnou stolní mašinu. Pokud máte rozpočet třeba dvacet tisíc, můžete buď koupit DTR notebook, na kterém si zahrajete současné středně náročné hry ve slušných detailech, ale kterému do roka dojde dech a přestane na nové tituly mimo nejnižší detaily stačit, nebo můžete koupit stolní mašinu i s periferiemi (monitorem, klávesnicí, myší a ozvučením), která vám minimálně dva roky vystačí a pokud nakupujete chytře a s ohledem na budoucnost, bude vám po těch dvou letech stačit vyměnit grafiku a přidat pár gigabajtů paměti. (Momentálně je situace trochu složitější kvůli raketovému vzestupu cen pevných disků, ale to se nejspíš do půl roku spraví.)

Pakliže vás hry nezajímají a chcete jen nějaký nenáročný počítač, DTR notebook dává trochu více smyslu. Přesto však zvažte, zda by pro vás nebylo vhodnější nějaké nepříliš výkonné (ovšem stále několikanásobně rychlejší) stolní PC, které můžete v případě potřeby snadno rozšířit či upgradovat. Pokud u notebooku zjistíte, že vám nestačí výkon integrované grafiky, nic s tím neuděláte; u PC zainvestujete dva a půl tisíce do nějakého lowendového Radeonu či GeForce a hned budete mít více výkonu než většina notebookových grafik v nějaké rozumné cenové kategorii.

Notebook jako domácí počítač má smysl opravdu jen pokud jste si naprosto jistí, že jej budete potřebovat přenášet, a nepřipadá pro vás v úvahu například kombinace stolního PC za 15 000 a netbooku za cca 5 000 korun. Pokud jej chcete jen protože je to v módě, pořádně si to rozmyslete. Desktop vám za stejnou cenu nabídne vyšší výkon, lepší upgradovatelnost dobudoucna a v neposlední řadě také výrazně kvalitnější displej. Integrované TN displeje většiny notebooků stojí za houby, viz nedávný srovnávací test (a věřte mi, že u větších úhlopříček situace není o moc lepší) a nic s tím neuděláte; u stolních monitorů ale existuje dostatek podrobných testů mimo jiné i na našem "sesterském" webu ExtraHardware.cz.

Chcete si zahrát?

Z předchozích odstavců tak trochu samo vyplývá rozdělení na podkategorie podle výkonu. DTRka do cca dvaceti tisíc se v naprosté většině případů nedají příliš využít na hraní her (myšleno těch nových; starší klasiky jako první Mafii či Oblivion si dnes zahrajete na čemkoliv co nemá integrovanou grafiku). Dražší modely na tom obvykle bývají lépe, ovšem stále platí, že především grafického výkonu je nedostatek a je třeba počítat s poměrně rychlým a nenapravitelným zastaráním alespoň v tomto ohledu. Zatímco procesor bude většině uživatelů bezpochyby stačit (pokud často upravujete fotky, renderujete 3D scény či kódujete video, je to samozřejmě něco jiného) a paměť se obvykle dá rozšířit na 8 GB, s grafikou opravdu nic neuděláte. Ano, vím že se opakuji už asi potřetí, ale tohle je třeba opravdu zdůraznit.

Displej si u notebooku nevyberete a v asi všech případech dostanete klasické TNko s mizernými pozorovacími úhly (především při pohledu zespoda), co ale ovlivnit lze je rozlišení. Výrobci naštěstí aspoň v této kategorii neosazují panely s rozlišením 1366 × 768 a stabilním minimem je tak o něco použitělnějších 1600 × 900. Pokud vám to nestačí, můžete sáhnout po nějakém modelu s již použitelným rozlišením Full HD (1920 × 1080), které by mělo na většinu využití stačit. Nezapomeňte ovšem, že vyšší počet bodů na displeji s sebou kromě vyššího komfortu přináší i vyšší nároky na grafiku při hraní v nativním rozlišení.

Ale dost bylo úvodu, pojďme se podívat, co je momentálně na trhu. Následující přehled nebude úplně kompletní, celou nabídku obsáhnout nemůžeme (tedy teoreticky můžeme, ale stejně by to nikdo celé nečetl); berte to spíše jako vypíchnutí zajímavých nabídek.

Nejlevnější z levných

Nejnižší třída: notebooky za pakatel

Od nejlevnějších notebooků do patnácti tisíc nelze samozřejmě očekávat žádné ohromující výkony ani výpočetně, ani co se týká kvality zpracování či displeje. Na málo náročné použití však stačit nepochybně budou. Většina z nich je vybavená procesory nejnižší třídy (maximálně Core i3-2310M, na úplně spodní cenové hranici Pentia Dual-Core) a všechny notebooky této kategorie (cena okolo 15 000 Kč s DPH) má úhlopříčku displeje 17,3". Přestože některé modely disponují i dedikovanými grafickými kartami, jsou to obvykle karty z nejnižší třídy a na hraní jakýchkoliv 3D her tak rovnou zapomeňte. Naštěstí i v této nejnižší kategorii mají výrobci aspoň trochu rozumu a neosazují displeje s rozlišením pod 1600 × 900.

Packard Bell EasyNote LS11 a TS11 (17,3")

A hned prvním zmíněným modelem popřeme to, co jsme psali v úvodu. Za patnáct a půl tisíce je totiž dostupná konfigurace s dedikovanou grafikou AMD Radeon HD 6650M, která patří mezi notebooky mezi vyšší střední třídu a v testech dosahuje téměř stejných výsledků jako GeForce GT540M. Procesor je klasické Core i3-2310M (dvě jádra/čtyři vlánka na 2,1 GHz), 4 GB paměti rozšiřitelné na 8 GB a 750GB disk. Pokud nepotřebujete silnou grafiku, existuje i slabší a o něco málo levnější konfigurace s Radeonem HD 6470M. Notebook váží 3,3 kg. Existují také dvě barevné varianty: LS-11 je v černém provedení (na obrázku), TS-11 v bílém. Tento stroj opravdu nevypadá špatně, jen bych se asi vyhnul konfiguraci s procesorem Pentium Dual-Core B940, pokud nemáte opravdu velmi silně napjatý rozpočet.

Acer Aspire 7739Z (17,3")

Tento na trhu úplně nový Acer je asi to nejlevnější, co se dá mezi velkými notebooky sehnat. Všechno je na něm podřízeno ceně, takže tu najdete jeden z nejslabších procesorů Intelu (Pentium Dual-Core P6200 na 2,13 GHz), integrovanou grafiku (Intel GMA HD). Zbytek výbavy tvoří klasika v podobě 4 GB paměti, 500GB disku a povinných doplňků (webkamera ve víku, Wi-Fi modul, optická mechanika). Nenajdete zde ani USB 3.0, eSATA či jiná rychlá rozhraní, přítomnost HDMI ale potěší. Hmotnost je opět 3,3 kg, takže to není žádný střízlík. Pokud máte opravdu hluboko do kapsy, nebo prostě potřebujete velmi levný stroj a nejste moc nároční, tohle je váš hlavní favorit; pokud ale hledáte co nejlepší poměr výkonu a ceny, podíval bych se jinde.

Samsung 300E (17,3")

Na tomto Samsungu je zajímavý především docela pohledný design a na poměry DTR notebooků dost nízká hmotnost (2,65 kg). Ostatní parametry jsou celkem standardní, grafika GeForce GT520M moc her nerozběhá (zvlášť v nativním rozlišení), jinak je tu opět 4 GB paměti, dvoujádro Core i3-2330M na 2,2 GHz a 640GB disk.

HP Pavilion g7-1100ec (17,3")

HP přichází s velkou výhodou v podobě silnějšího procesoru Core i5-2410M (dvě jádra, čtyři vlákna, 2,3 GHz normálně a 2,9 GHz s Turbo Boostem). Kromě toho je zde diskrétní grafika Radeon HD 6470M (nejslabší diskrétní grafika AMD; přesto ale nenáročné hry rozhýbe vcelku slušně). Notebook jsme sice nikdy netestovali, ale kvalita zpracování se u HP obecně drží docela vysoko. Opět chybí USB 3.0 či eSATA, jinak je zde ale opět standardní výbava: 4 GB RAM, zmíněný procesor a grafika, bezdrátové sítě (Wi-Fi a Bluetooth) a 640GB disk. Klávesnice vypadá poměrně dobře až na kurzorové klávesy zarovnané do jedné řady (šipky nahoru a dolů mají poloviční výšku), což u HP kritizujeme snad pořád, zvyká se na to fakt špatně. Celkově tento notebook vypadá jako slušný rodinný základ na web, filmy a sem tam nějakou tu hru. Cena okolo 16 500 korun působí za tuto konfiguraci docela přívětivě.

Zlatá střední třída

Střední třída: začíná to být zajímavé

Posuňme se nyní do vyšší cenové kategorie, kde už najdeme notebooky se zajímavější výbavou. Snad všechna DTRka v cenové kategorii okolo 25 000 korun mají slušně silnou dedikovanou grafiku a začínají se zde objevovat i Full HD displeje; pokud tedy rádi hrajete a sledujete filmy, zpozorněte.

Lenovo IdeaPad G770 (17,3")

První jmenovaný zástupce v této kategorii přináší takový stabilní základ, který už začíná být bezproblémově použitelný jako hlavní domácí počítač. Opět se zde objevuje grafika Radeon HD 6650M, která už poskytuje ne úplně špatný výkon ve hrách. Procesor Core i5-2430M pravidelní čtenáři znají z mnoha našich recenzí. Potěší rychlý pevný disk (500 GB, 7200 rpm) a hlavně 8 GB operační paměti ve dvou modulech (alespoň u vyšších konfigurací). K dostání jsou i výrazně levnější modely se slabší výbavou, poměr výkonu a ceny je ale asi nejlepší právě u zmíněné konfigurace. Její cena se momentálně pohybuje okolo devatenácti tisíc korun.

Acer Aspire 7750G (17,3")

Tento Acer je na tom konfigurací velmi podobně jako výše zmíněné Lenovo; má stejnou grafiku, procesor i množství operační paměti. Velmi podobná je i cena, v této konfiguraci momentálně dosahující asi 19 500 Kč. Opět je tu 17,3" displej se standardním rozlišením 1600 × 900 bodů, nechybí bezdrátové sítě ani USB 3.0. Acer je o cca 300 g těžší a má samozřejmě jiný design. Největším rozdílem z hlediska výkonu bude pomalejší (ale o polovinu větší) disk, čímž alespoň prozatím Lenovo G770 vítězí; případný propad ceny u Aceru by ale mohl pořádně zamíchat kartami.

Asus K73SV (17,3")

Asus vyslal do boje poměrně nadstandardně vybavený model. Poprvé zde potkáváme čtyřjádro (opět od Intelu - Core i7-2630QM na 2,0 GHz, 2,9 GHz s Turbem), čemuž sekunduje "bezešvě" přepínatelná grafika GeForce GT 540M (jak již bylo zmíněno dříve, podává téměř stejné výkony jako často osazovaný Radeon HD 6650M). Oproti předchozím dvěma notebookům je zde "jen" poloviční operační paměť (4 GB), dokoupit druhý čtyřgigabajtový modul by však neměl být problém. Co může mnoho uživatelů velmi potěšit je přítomnost dvou 500GB disků (bohužel jen 5400otáčkových), terabajtové úložiště už toho pojme docela hodně. Bohužel se nám nepodařilo zjistit, zda jsou disky v nějaké RAID konfiguraci, ovšem osobně bych na to nespoléhal, nejpravděpodobněji to budou prostě dva oddělené disky. I tak je to ale za cenu okolo 19 000 slušná koupě. Za zmínku stojí také o kus levnější konfigurace (která spadá do minulé kategorie), vybavená APU AMD A4-3300M a grafikou AMD Radeon HD 6650M, což je sice procesorově slabší, avšak za cca patnáct tisíc velmi výhodná volba.

Dell Inspiron Queen 17R (17,3")

Další čtyřjádro přichází od Dellu. Sedmnáctka Inspiron Queen má stejný Intel Core i7 jako předchozí Asus, k tomu přidává 6 GB RAM (poněkud nelogicky; pravděpodobně jsou osazeny dva moduly, jeden 4GB a jeden 2GB, takže jeden z nich při upgradu budete muset vyhodit). K tomu se přidává poněkud slabší grafika Nvidie (GT 525M), která se sice snaží ohromit obří 2GB pamětí, nicméně k nijak skvělým výkonům jí to nepomáhá. Za zmínku stojí dvojice rozhraní USB 3.0 a jedno USB 2.0/eSATA. Cenou jde Inspiron o něco více než konkurence, což jej v kombinaci se slabou grafikou sráží poněkud dolů, alespoň částečně to ale vyrovnává známá NBD záruka Dellu. Dejte si také pozor na povrch - notebook je okolo klávesnice lesklý, takže nejspíš bude po chvíli používání pořádně zapatlaný. Pokud ale chcete jistotu v podobě silně nadstandardní záruky a nepotřebujete grafický výkon, není to špatná volba. 

Připlaťte si za výkon

Královské reggae aneb Za výkon se platí

V nejvyšší cenové kategorii je již samozřejmostí Full HD displej a jedny z nejvýkonnějších procesorů a grafických karet, které dnes na trhu s notebooky seženete. To však není zadarmo, ceny zde stoupají do dost závratných výšin. Opět musím zdůraznit, že za tyto peníze si pořídíte ne kombinaci slušného stolního počítače a netbooku; za cenu, kterou zaplatíte za tyto notebooky, si můžete poskládat opravdové herní dělo a k němu si koupit nějaký normální, třeba třináctipalcový notebook na cesty. Pokud ale přesto chcete zaplatit i přes čtyřicet tisíc za DTR, následující modely by neměly uniknout vaší pozornosti.

MSI GT780DXR (17,3")

Už na první pohled tento barvami hrající stroj nenechá nikoho na pochybách, že v něm šlape pořádně výkonný hardware. A taky že ano: na grafice Nvidia GTX 570M si toho zahrajete už docela hodně i v nativním rozlišení, které je v tomto případě jak jinak než Full HD. Vcelku výkonné (i když na desktopový mainstream stále nedostačující) grafice sekunduje čtyřjádro Intel Core i7-2670QM na 2,2 GHz (3,1 GHz Turbo), 8 gigabajtů paměti (rozšiřitelné až na 16 GB) a dva 750GB 7200rpm disky. Na notebooku je patrné, že si v MSI dali záležet na vzhledu a pokud jej vezmete třeba na LAN párty (dělá je ještě vůbec někdo?), nejednomu protihráči z něj nepochybně spadne čelist, čemuž napomůže i programovatelné podsvícení. Po skončení turnaje se navíc můžete díky integrované Blu-ray mechanice podívat i na nějaký ten film přímo z originálního média. Jen si k tomu pořiďte pořádnou brašnu, nebo lépe batoh, protože 3,9 kg hmotnosti z notebooku činí pořádného otesánka, nemluvě o tloušťce až 55 mm (ostatně, někam se ten hardware nacpat musí a uchladit to taky nebude žádná legrace). Integrovaný subwoofer by měl zajistit docela slušný zvuk (i když pravý hráč si nepochybně stejně pořídí sluchátka). Mínusem je samozřejmě cena, držící se pod hranicí čtyřiceti tisíc korun; ne že by za takto výkonný notebook nebyla adekvátní, ale přecejen to není málo.

Acer Aspire Ethos 8951G (18,4")

Konečně se dostáváme k větším kouskům. Toto nejnovější pokračování známé řady DTR Aceru - Ethos - přináší velmi pohledný, decentní design a na poměry notebooků obrovskou úhlopříčku, jak jinak než s lesklým Full HD displejem. Díky nadstandardní nabídce datových rozhraní (tentokrát zde najdeme i malý konektor FireWire a dokonce i optický audio výstup S/PDIF, nechybí samozřejmě ani HDMI, eSATA a pět USB) najde asi nejlepší využití jako rodinné multimediální centrum připojené k pořádné sadě zesilovače a Hi-Fi reproduktorů. Grafická karta GeForce GT 555M postačí v nativním rozlišení jen na nenáročné hraní, na Crysis v plných detailech zapomeňte; to je vzhledem k dost vysoké ceně docela škoda, nicméně lze očekávat, že cena půjde o kus dolů, protože tato generace je na pultech obchodů opravdu jen pár týdnů. Silný procesor (stejný jako u MSI) a 16 GB paměti zaručují svižnou práci, škoda jen že dvojice disků má rychlost pouze 5400 otáček za minutu. To ale na druhou stranu může pomoci snížit provozní hluk, což bude u tohoto mobilního domácího kina neocenitelné (ačkoliv to je jen odhad, tento konkrétní model jsme nikdy netestovali).

Toshiba Qosmio X770" (17,3")

Toshiba v oblasti drahých DTR svým modelem Qosmio X770 nabízí asi nejlepší volbu, pokud se rádi obklopujete elektronikou sledující nejnovější trendy. (Debatu, nakolik jsou 3D displeje nejnovějším trendem, prosím nechme na jindy.) Konfigurace X770-107, držící si cenu v této kategorii příjemných 42 000 korun, dostanete kromě Full HD 3D displeje také docela výkonnou grafiku (GeForce GT 560M), téměř samozřejmostí je v této cenové kategorii 8 gigabajtů paměti, silný procesor (opět čtyřjádro Core i7-2630QM) a terabajtový pevný disk se 7200 otáčkami za minutu. A ještě k tomu displeji: ke sledování 3D obrazu na této generaci displejů jsou potřeba brýle (viz obrázek), brzy bychom ale v redakci měli mít model F750, který by měl mít displej sledovatelný i bez brýlí. Jeho detailní recenzi vám přineseme co nevidět.

Fujitsu Celsius H910 (17,3")

Tento skutečně masivní (4,25 kg) notebook není nic pro domácnost. Neobvyklá grafická karta Nvidia Quadro 3000M dává tušit, že se tentokrát bude jednat o čistokrevou pracovní stanici. To se kromě profi grafiky (her si na ní moc nezahrajete, zato profesionální aplikace typu CAD by měla zvládat lépe než běžné herní čipy) projevuje i na další výbavě: kromě touchpadu k ovládání můžete použít i trackpoint, nechybí integrovaný 3G modul, slot na karty ExpressCard, SmartCard, místo obvyklejšího HDMI zde funkci digitálního videovýstupu zastává DisplayPort a dokonce je zde i Trusted Platform Module (TPM) pro šifrování. Doma vám tento macek moc velkou službu neudělá, tohle je opravdu jen pracovní nástroj. Poněkud zarážející je v tom případě rozlišení displeje Full HD; k workstationu by se hodil spíš poměr stran 16:10 či 4:3, nicméně displeje s poměrem stran 16:9 se u notebooků v dnešní době vyskytují jen vzácně, tak zřejmě proto. Trochu nás také mrzí dost plastové zpracování; je dost dobře možné, že vydrží více než většina hliníkových multimediálních notebooků, nicméně nepůsobí zrovna důvěryhodně. Za zmínku však určitě stojí, minimálně jako zajímavost.

Apple MacBook Pro 17" (17,3")

Ačkoliv se Applu na stránkách ExtraNotebooku příliš nevěnujeme, tento kousek si pozornost rozhodně zaslouží. Pokud netrváte na Windows a máte opravdu hodně peněz, můžete si dopřát tento fascinující kousek hardwaru. Ani ti nejzapšklejší odpůrci firmy s nakousnutým jablkem v logu nemohou popřít, že MacBooky Pro jsou fantasticky vyladěné a funkční kousky hardwaru s perfektním zpracováním a ergonomií; nejnovější verze Mac OS X (Lion) běhá jako po drátkách a díky velmi silné grafice (AMD Radeon 6770M) notebooku nechybí výkon téměř v žádném myslitelném použití. MacBooky nejsou pro každého; pokud jste však naladěni na tu správnou vlnu a máte opravdu hodně peněz, tohle je hodně zajímavá volba. Za konfiguraci s Core i7, Radeonem 6770M, 8 GB paměti a 750GB diskem zaplatíte 58 tisíc korun.

Byl pro vás článek přínosný?