Hlavní navigace

Vybíráme notebook: které Ultrabooky jsou momentálně in?

28. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ultrabooky obecně, na co koukat

Co jsou Ultrabooky? Tak od začátku – tohle slovo má patentované Intel jako značku pro ultratenké notebooky s ULV procesorem Intelu. Předpisů je víc. Všechny je najdete v článku níže, co je důležité – Ultrabook je ultratenký notebook s tloušťkou zpravidla pod 18 mm, hmotností pod 1,8 kg a s hybridním zapojení disku a SSD nebo pouze s SSD. Výsledkem je přístroj, který je velmi stylový, velmi lehko přenosný a taky celkem solidně výkonný, když opomenete hry. Cenově nejde úplně o levnou spotřebitelskou třídu, ale některé Ultrabooky začínají už nad 15 tis. Kč a většinu jich najdete mezi 20-30 tis. Kč, což není tak zlé.

Tenhle trend začal vlastně Apple se svými Macbooky Air, Intel jen zareagoval svým konceptem podobných notebooků s Windows. V řadě věcí už byly MacBooky překonány, některý z Ultrabooků je vždy v něčem lepší. MacBook Air zůstává drahým, ale taky parametrově vyladěným přístrojem s Mac OS X. Jablečnými počítači se tu dnes zabývat nebudeme. Jsou sice určitě důležitá konkurence, ale právě kvůli svému OS jde o přístroje z trochu jiné sféry.

Ultrabooky letos frčí. Ani se mi nechtělo věřit, že to vlastně není ještě ani rok, co nám Intel v Praze představoval, co je projekt Ultrabook vlastně zač, a uváděl první čtyři modely, co se nějaký čas potom dostaly do prodeje. To bylo v listopadu 2011, a teď, v září 2012, je Ultrabook veřejně známým pojmem, e-shopy se přizpůsobily, vyčlenily jim kategorie a hlavně – na trhu už je jich skutečně plno.

Před desíti měsíci tu byly čtyři, resp. pět (s malým Zenbookem UX21E) Ultrabooků, každý s několika málo konfiguracemi. Proto může být překvapující, že teď už tu je druhá generace Ultrabooků a těchto populárních tenkých notebooků se na vás vyvalí desítky, otevřete-li jakýkoli internetový obchod. V dnešním přehledu se podíváme na 14 modelů, každý z nich má hned několik konfigurací, a to jsem ještě musel dost modelů nechat stranou.

Důležitou změnou je, že se objevily i jiné Ultrabooky, nejen 11,6" a 13,3", jak jsme je znali zezačátku, ale i 14", 14,4" a 15,6" modely. S příchodem dalších a dalších strojů se začalo pomalu ustupovat od některých požadavků Intelu. Není to tak dávno, co Intel hlásal, že Ultrabook nesmí mít optickou mechaniku, diskrétní grafickou kartu nebo striktně nesmí být těžší než co si žádá norma dle úhlopříčky. Vše se ale čas od času porušuje, což není vysloveně špatně, spíše se ekosystém ultratenkých přístrojů rozvíjí a nabízí stále další novinky, značka Ultrabook tomu má jen napomoct.

Ultrabook je univerzální neherní lehký notebook. Jde obvykle o slušně nebo opravdu výborně zpracované modely, díky SSD rychlé na práci všeho druhu. Jedním z těch přívlastků „Ultra“, kterými se Intel honosil, bylo ostatně „Ultrarychlý.“. ULV procesory Ivy Bridge ukazují záda spoustě čipů od AMD, SSD jsou velmi rychlá a v tomhle spojení se opravdu nechytáme jen na herní výkon. Jak ale ukazují někteří výrobci, ani to už není pravda, a můžeme vidět Ultrabooky s diskrétními grafikami architektury Nvidia Kepler nebo se staršími Radeony.

 

V první generaci najdete výhradně procesory Sandy Bridge s dvoutisícovou číslovkou a integrovanou grafikou HD Graphics 3000, ve druhé řadě potom novější a lepší procesory Ivy Bridge s třítisícovou číslovkou a mimoto i novější a výkonnější grafickou kartou HD Graphics 4000, kromě levných modelů s Core i3, které zatím existují vždy stále jen ve verzi se Sandy Bridge (i ty nové). Zejména u 13,3" Ultrabooků tu obvykle je integrovaná grafika, někde se ovšem páruje i s diskrétní. V lepším případě tu máme rychlé SSD, v horším větší, ale mnohem pomalejší pevný disk. Ten zde je ovšem nutně párován s malým SSD pro cachování často používaných dat, což vede k výraznému zvýšení běžné rychlosti.

Někteří výrobci dělají Ultrabooky s matným displejem – pokud to některým z vás náhodou přijde jako škoda, není tomu tak, je to jen dobře, naopak Ultrabooky s lesklým displejem jsou trochu na hlavu postavené. Ultrabook je z definice ultrapřenosné zařízení, budete s ním pracovat na různých místech a nutně vám bude někdy svítit na plochu sluníčko. S lesklým displejem máte stylové zrcadlo (i když to výrobci celkem schopně kompenzují intenzivním podsvícením), s matným potom můžete pracovat podstatně šikovněji.

 

Prošel jsem ceníky CZC.cz a Alfa.cz a vybral jsem patnáct Ultrabooků různých parametrů a velikostí, co se mi zdály něčím zajímavé, je to většina, takže dost důkladný průřez. Jednotlivé konfigurace jsem vždy zařadil k jednomu notebooku. Ultrabooky jsem velmi přibližně řadil podle ceny uvažované konfigurace.

13,3" Ultrabooky: Asus vítězí

Asus Zenbook UX32A – velmi slušný Ultrabook i pod 20 tis. Kč (18 990-22 490 Kč)

Zenbooků je na trhu víc, modely UX32A patří do druhé generace a jsou to ty levnější se základním displejem s 1366 × 768 px.Vybíráme notebook – Ultrabooky

Zenbook UX32A v nejlevnější konfiguraci mohu vřele doporučit. Nejde sice o celokovový model jako v případě UX31A, ale stále je to celkem kvalitní notebook s hmotností 1,45 kg, zužující se z 18 mm do ztracena. A hlavně – displej je matný, klávesnice je podsvícená, to jsou dva velké plusy, které na téhle ceně uvítáte.

Za základní verzi s Core i3 zaplatíte 18 990 Kč, za vyšší s Core i5-3317U a pochopitelně i HD Graphics 4000 22 490 Kč. Oboje má 500+24GB hybridní zapojení disku a oboje je výhodná koupě.

Acer Aspire S3 – základ od Aceru a zlevněný model s 240GB SSD (19 590-23 790 Kč)

Acer Aspire S3 byl jedním z prvních čtyř Ultrabooků na trhu. Kromě původní šedé verze S3-951 s procesory Sandy Bridge je ale na trhu už i nová verze S3-391 v barvě „Champagne“ s procesory Ivy Bridge. To ovšem neznamená, že budu doporučovat jen nové modely, s jejich příchodem totiž ty staré znatelně spadly s cenou.Vybíráme notebook – Ultrabooky

Jde o takové běžné základní 13,3" Ultrabooky s hmotností kousek nad 1,3 kg a tloušťkou 17,5 mm. Žádné korporátní funkce tu nejsou, je tu lesklý displej s 1366 × 768 px.

Ze starších modelů mě moc zaujala konfigurace s 240GB SSD, která se nyní prodává za velmi příjemných 23 790 Kč. Za 22 390 Kč tu můžete mít nový model s Core i5-3317U a 128GB SSD a na 19 590 Kč najdete opět šampaňskou novinku s tím stejným Core i5 a hybridním 500+20GB diskem.

Toshiba Portégé Z830 – velmi tenký, velmi lehký, velmi kvalitní (20 990-31 490 Kč)

Portégé Z830 je dalším z prvně uvedených Ultrabooků, a zatím na trhu nemá dostupnou novou variantu z druhé generace s procesory Ivy Bridge. I přesto ji zařazuji a velmi doporučuji.Vybíráme notebook – Ultrabooky

Portégé Z830 je pracovním Ultrabookem – ostře řezané rysy tomu napovídají. Matný displej, volitelný 3G modem nebo port D-Sub (VGA) jsou tu proto vítaným doplňkem. Hlavně jde ale o extrémně tenký a lehký Ultrabook – tloušťka 15,9 mm a hmotnost senzačních 1,12 kg jsou prostě perfektní. Přitom je Ultrabook velmi dobře zpracovaný. Prodávají se pouze konfigurace s čistým 128GB SSD. Trochu si připlatíte, ale určitě to stojí zato.

Asus Zenbook UX32VD – úžasný displej v dobrém Ultrabooku (27 490 Kč)

Nadšeně mohu doporučit i další Zenbook UX32. Má stejné šasi jako UX32A, tedy směs kovu a plastu a stále 500GB disk s 24GB SSD, což už za tuhle cenovku není nic moc.Vybíráme notebook – Ultrabooky

JENOMŽE – máme tu nejlepší displej, jaký v jakémkoli Ultrabooku můžete mít. Matný 13,3" panel technologie IPS s perfektními barvami i pozorovacími úhly a rozlišením skvělých 1920 × 1080 px je něco, co si zaslouží obrovské plus. Další možnou výhodou je procesor – Intel Core i7-3517U, rychlé Core i7 Ivy Bridge, a k němu diskrétní grafická karta Nvidia GeForce GT 620M, takže si i něco zahrajete – a v klidu se karta může přepnout na IGP přes Optimus.

Za danou cenu kolem 27 tis. Kč to rozhodně stojí, notebook je moc pěkný a opět je tu i ona dobrá podsvícená klávesnice.

 

HP Spectre XT Pro – pěkný design a reproduktory Beats (27 890 Kč)

Z hlediska vnitřních parametrů nejde o nic převratného. Spotřebitelská třída Ultrabooků od HP tady má Core i5-3317U, 128GB SSD, integrovanou grafiku a bohužel lesklý displej s rozlišením 1366 × 768 px. To za bezmála 28 tis. Kč není nic, čemu bych tleskal.Vybíráme notebook – Ultrabooky

Napravují to ale reproduktory značky Beats, které ze Spectre XT Pro dělají rázem hlasitý přehrávač hudby a hlavně pěkný design, který se asi nejvíc podobá MacBookům Pro. Kovové šasi je navíc velmi tenké, maximální tloušťka je 14,5 mm, hmotnost pak 1,39 kg.

Tady záleží asi hlavně na tom, zda si vás Spectre získá. Momentálně se jej snažíme získat na recenzi, rovnou to ale vypadá, že jde o designový a hudební skvost  průměrnými-lepšími parametry za vysokou cenu.

Acer Aspire S5 – nejrychlejší a velmi tenký Ultrabook (28 890-37 190 Kč)

Aspire S5 je vyšší třídou než S3, ale stále jde o 13,3" Ultrabook. Tentokrát ale tenčí, lehčí a stylovější. Hmotnost je jen 1,2 kg, tloušťka jenom 15 mm a notebook je vyveden v moc pěkné černé, troufl bych si řekl, že řada lidí by možná jeho střídmější a draze působící design preferovala i před Spectrem XT Pro.Vybíráme notebook – Ultrabooky

To ale není všechno. Zatímco levnější (a už dost drahá verze) má jen Core i5 a 128GB SSD, máme tu i velmi drahou verzi za 37 tis. Kč, která se pyšní jednoznačným titulem „nejrychlejší Ultrabook na světě“. Uvnitř totiž najdete dvě 128GB SSD v zapojení RAID0. Celková kapacita je tak 256 GB a rychlost je nepředstavitelná. K tomu je tu samozřejmě Core i7-3517U, Ivy Bridge.

Velká škoda je jen displeje. Lesklý displej s 1366 × 768 px zde opravdu nemá co dělat.

Asus Zenbook Prime UX31A – nejlepší Ultrabook roku? (29 990-33 990 Kč)

...aspiruje na titul nejlepšího Ultrabooku letošního roku. Proč?

Máme tu stále matný IPS displej s Full HD rozlišením, který jsme chválili jak v recenzi tohohle notebooku, tak jsem jej zmínil u UX32VD, stále Core i7-3517U, a sice jen integrovanou grafiku HD Graphics 4000, ale zato solidně rychlé 256GB SSD, a to vše v nádherném notebooku, který je o chlup tenčí než Zenbooky UX32, zajíždí do tvaru nože z maximální tloušťky 17 mm, k tomu váží jen 1,3 kg a navíc je celý zabalen v jednoduchém kovovém šasi.Vybíráme notebook – Ultrabooky

K tomu si opět přičtěte dobrou podsvícenou klávesnici a máte asi univerzálně nejlepší notebook z téhle kapitoly.

Původní model s Core i7-3517U a 256GB SSD za 33 990 Kč už z trhu mizí a jde sehnat jen špatně, byl ovšem nahrazen levnějším a neméně zajímavým modelem s Core i5-3317U a 128GB SSD, který stojí jen krásných 29 990 Kč.

14", 14,4" a 15,6" Ultrabooky: karbonový král a různé výstřelky

Lenovo IdeaPad S400 – lehký a velmi levný skoroultrabook (16 990 Kč)

Ačkoli na tloušťku 14" Lenovo IdeaPad měří 21 mm, což je zcela jistě už mimo předpis Intelu, nebudu jej ignorovat. Ostatní parametry totiž sedí – a jak pekně!Vybíráme notebook – Ultrabooky

Notebook jsem v ruce bohužel ještě neměl, podle všeho ale vypadá černočervené šasi pěkně. Za velmi nízkou cenu tu máme Core i5-3317U (Ivy Bridge), k němu přepínatelnou grafiku, AMD Radeon HD 7450M, pokud byste si chtěli zahrát o kousek líp než na IGP, a pak hybridní zapojení 500GB disku a 24GB SSD. Za 17 tis. Kč vč. DPH moc hezké.

Tloušťka je sice vyšší, ale hmotnost je slušných 1,8 kg. Ačkoli se nejedná tak docela o Ultrabook, výrobce jej jako jeden uvádí, a jak uvidíte dále, standardy se značně posunuly.

HP Envy 6 – karmínovo-černý skvost s reproduktory Beats (17 590-20 090 Kč)

15,6" HP Envy vás určitě zaujme designem, ten je totiž prvotřídní. Představte si Pavilion dv6, kovovou verzi. Jenom s tím rozdílem, že je o polovinu tenčí a černý jako uhel, kromě spodní strany základny, která je měkce karmínově červená.Vybíráme notebook – Ultrabooky

Procesorem je buď Core i3 (SB) nebo Core i5 (IB), v tom druhém případě tu je taky celkem slušná herní grafika, Radeon HD 7670M. Disk je v obou případech 500GB kombinovaný s 32GB SSD. Dalším lákadlem jsou určitě reproduktory Beats, které umí místnost hezky ozvučit, na což z chrastítek Ultrabooků obvykle nejsme zvyklí.

Hmotnost je +- přijatelných 2,15 kg a tloušťka 19,8 mm.

Acer Aspire TimelineU M3 – herní grafika a DVD mechanika v 15,6" Ultrabooku (19 590-30 890 Kč)

Acer Aspire M3 jsme si přivezli z tiskové konference Nvidie v San Franciscu letos v březnu – jako jedna z prvních redakcí na světě jsme tam měli k dispozici notebook s grafikou architektury Nvidia Kepler, konkrétně s GeForce GT 640M.Vybíráme notebook – Ultrabooky

To je taky hlavní přednost tohoto trochu sporného Ultrabooku. Herní výkon je opravdu velmi slušný. Šasi je celkem bytelné, máte tu numerickou klávesnici, dokonce se do 20 mm silného těla vešla i DVD mechanika. Design je vcelku strohý, ale přitom hezký – černý matný hliník se stříbrným podkladem klávesnice dělá moc pěkný oficiální dojem.

Aspire M3 seženete dokonce už od 14 990 Kč, jenže tam je zaprvé bez GeForce a zadruhé hlavně bez hybridního disku. Malé SSD přibylo až u modelu za 19 590 Kč. Ve vyšších cenových konfiguracích máte dokonce 128- nebo 256GB SSD. Procesorem je (alespoň v nových modelech druhé řady) Intel Core i5-3317U. Hmotnost už dělá ne moc pěkné 2,3 kg. Vůbec se mi nelíbí displej – na 15,6" úhlopříčce bych rád viděl i jiné rozlišení než 1366 × 768 px pod lesklou plochou.

Aspire M3 je zářným příkladem, jak sešlo ze zpočátku striktních nařízení Intelu o tom, že Ultrabook musí být nějak lehký, nesmí mít optickou mechaniku nebo diskrétní grafiku apod. .

Acer Aspire TimelineU M5 – lepší 14ky a 15ky od Aceru (19 362-34 690 Kč)

Aspire M5 je o něco lepší řada než M3. To se projevilo kromě trochu lepšího a hezčího šasi i třeba na podsvícené klávesnici, což je pěkné plus. Notebooky navíc začínají s cenou dost nízko. Coby disk tu je 500GB HDD a 20GB SSD k němu, dostat se ale můžete až ke konfiguraci s 256GB SSD.Vybíráme notebook – Ultrabooky

Bohužel, ani tady Acer nesáhl po lepším rozlišení než je 1366 × 768 px a displej je pořád lesklý. Nicméně kromě nejlevnější konfigurace tu máme GeForce GT 640M a k ní dvoujádra Core i5 nebo Core i7 Ivy Bridge.

 

Toshiba Satellite U840W – displej s kinoformátem aneb superširokoúhlý Ultrabook (22 990 Kč)

Satellite U840W je rozhodně zajímavým notebookem. Jeho ostatní parametry jsou vcelku o ničem, ale dominantou je displej. ten má nezvyklou úhlopříčku 14,4" a ještě nezvyklejší poměr stran 21:9. Rozlišení je tedy 1792 × 768 px. Je mi trochu záhadou, jak je možné, že u takhle širokoúhlého notebooku stejně chybí numerická klávesnice, v Toshibě to ale s těmi filmy zřejmě myslí dost vážně a velkou část základny si ukousnou i reproduktory.Vybíráme notebook – Ultrabooky

Z ostatních parametrů – Core i5, integrovaná grafika, hybridní disk, vlastně nic moc. Za exkluzivitu se ale platí.

Gigabyte U2442V – dobrý 14" displej, silná grafika, nízká hmotnost (28 990 Kč)

Notebooky od Gigabytu se u nás netěští takové popularitě, ale právě Ultrabook U2442V mě zaujal, proto ho zahrnuji i sem. Cena je vysoká, to ano, a jde o 14" Ultrabook s nehezkou tloušťkou 21 mm. Nicméně hmotnost činí jenom 1,59 kg, což je velmi pěkné, a zajímavých parametrů je tu spousta.Vybíráme notebook – Ultrabooky

Procesor Core i7-3517U, 8GB RAM, 128GB SSD, Nvidia GeForce GT 640M, matný displej s rozlišením 1600 × 900 px – to už nejsou odfláknuté specifikace, a Gigabyte U2442V je tak pěkným kouskem železa, který za ty peníze stojí.

Lenovo ThinkPad X1 – 14" král z uhlíkových vláken (44 628-52 788 Kč)

Lenovo mu přezdívá karbonový král. Pokud šikovně nakoupíte, můžete získat i jubilejní trackpoint z 14kt zlata. A i pokud ne, stále před vámi stojí populární 14" ThinkPad zmenšený na 18 mm silný a jen fantastických 1,36 kg těžký Ultrabook z uhlíkových vláken.Vybíráme notebook – Ultrabooky

Displej je pochopitelně matný a má rozlišení 1600 × 900 px, jen škoda TN matrice. Samozřejmostí je 128- nebo 256GB čisté SSD a potěší rychlý procesor – Core i5-3427U nebo rovnou Core i7-3667U (2-3,2 GHz).Čtečka otisků prstů, WiDi a mnoho dalšího vás čeká v notebooku „s červeným čudlíkem“, kvalitu a pracovní produktivitu X-kové řady ThinkPadů snad není třeba popisovat.

Byl pro vás článek přínosný?