Hlavní navigace

Vybíráme tu nejlepší pojistku pro vaši domácnost

Zdroj: Unsplash

Každý z nás má doma věci, ke kterým má citový vztah. Když o ně z nějakého důvodu přijdeme, bolí to hned dvakrát. Přišli jsme totiž o věci, na kterých nám záleželo, navíc si je budeme muset znovu pořídit. S tím prvním se toho asi moc dělat nedá, ale vaši peněženku může ochránit pojištění domácnosti.

Komerční sdělení
9. 3. 2022

Sdílet

Pojištění domácnosti nebo pojištění nemovitosti?

Dva pojmy, které se mnohým pletou. Dva pojmy, které spolu úzce souvisí, a dokonce se i v mnohém prolínají, přesto se každý týká něčeho jiného.

Zatímco pojištění domácnosti se vztahuje na domácí zařízení a osobní věci jako nábytek, elektronika, šperky, sportovní vybavení, knihy, cennosti apod., a také na vnitřní stavební součásti (např. plovoucí podlaha, vestavěné skříně, kuchyňská linka), pojištění nemovitosti chrání samotnou stavbu. Pojištění nemovitosti totiž chrání střechu, zdi, okna, okapy, dveře, plot, chodníky na pozemku atd.

Víte, že pojištění majetku, kam pojištění domácnosti i nemovitosti patří, by měl mít sjednané každý? Je jedno, zda bydlí ve vlastním, nebo v podnájmu.

Co pojištění majetku kryje?

Nejčastěji jde o škody způsobené:

  • Krádeží nebo vloupáním
  • Vandalismem
  • Živelnými událostmi jako požár, výbuch, vichřice, sesuv půdy, vytečení vody z akvária, v některých případech o povodeň.
  • Připojistit se můžete i pro případ škody vzniklých v důsledku přepětí v síti, pojištění oken, pojištění proti posprejování fasády apod.
  • Spolu s pojištěním domácnosti si můžete sjednat i tzv. pojistku na blbost, tedy pojištění odpovědnosti pro vás i ostatní členy domácnosti.

Interiér

Jak vybrat tu nejlepší pojistku pro domácnost?

Určitě zvažte, proti jakým rizikům se potřebujete pojistit. Některé riziko u vás třeba nehrozí, jiné hrozí více. Volbu pojistných rizik tedy nepodceňujte, dalším důležitým parametrem jsou pojistné limity.

Vybavení domácnosti lze pojistit buď na novou nebo časovou cenu, jednoznačně výhodnější je ta nová. Pojišťovna vám v případě pojistné události totiž vyplatí zhruba částku, která odpovídá znovupořízení věcí.

Nemovitost oproti tomu můžete pojistit na novou, časovou nebo obecnou cenu. Nová cena znamená, že by vám pojišťovna plnila ve výši odpovídající ceně na znovupostavení nemovitosti, časová cena je cena odpovídají znovupostavení, ale ponížená o stupeň opotřebení. Obecná cena představuje cenu, za kterou byste nemovitost v daném čase a místě prodali.

Náš tip na závěr: Nezapomeňte pravidelně smlouvu o pojištění aktualizovat. V případě pojištění domácnosti tak učiňte vždy, kdy hodnota pojištěných věcí naroste zhruba o 15 %. V případě nemovitosti smlouvu aktualizujte minimálně jednou za tři roky. Hodnota nemovitosti se totiž v čase mění a měla by jí odpovídat i pojistná částka. Ale pozor, cena pozemku se do pojistné částky pro účely pojištění nemovitosti nezapočítává.