Hlavní navigace

Vydá Nvidia v únoru nový Titan? Fotky karty s čipem GM200 už pronikly na web

19. 1. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

V oblasti grafických karet je momentálně hlavním objektem zájmu GeForce GTX 960, která by měla na svět přijít tento týden. U Nvidie by se toho ale na poli GPU zřejmě v nejbližších týdnech mohlo urodit víc. Podle určitých indicií už má totiž kromě čipu GM206 ve zmíněném modelu blízko k uvedení také další nové GPU řady Maxwell. A sice GM200, které bude představovat špičku nabídky.

Existenci tohoto čipu a na něm připravovaných karet si už můžeme odčárknout jako hotovou věc. Z Číny, zřejmě přímo z některé továrny, totiž pronikly na internet fotografie tohoto čipu už na prakticky hotové čerstvě vyrobené kartě. Snímky, které můžete prozkoumat v galerii, zobrazují konkrétně čip označený GM200-400 v revizi A1 na PCB označeném 180-1G600-1102-A04. Ještě by nemělo jít o finální kartu, spíše to bude jen zkušební vzorek. Nicméně sériové karty, například nový Titan či Quadro M6000, o němž se nedávno objevily informace, by mohly vypadat právě takto.

Velký Maxwell: GM200
Velký Maxwell: GM200

Na PCB jsou vidět videovýstupy, odpovídající výbavě karet GeForce GTX 970 či GTX 980. To znamená tři DisplayPorty, jedno HDMI a také DVI, pro něž jsou na PCB zatím vidět jen připravené kontakty. Konfigurace napájecích konektorů, která by mohla napovědět, jaké TDP bude grafika mít, bohužel vidět není.

Dobře patrné jsou ale paměťové čipy. Na kartě je jich po obou stranách celkem 24, což prakticky s jistotou ukazuje na 384bitovou paměťovou sběrnici. Kapacita paměti osazená na kartě je 12 GB; tvořena je čipy Hynix H5GQ4H24MFR, které mají efektivní taktovací frekvenci 7 GHz. Proti kartám jako GeForce GTX 980 Ti nebo GTX Titan Black tedy nedojde k zvýšení hrubé paměťové propustnosti, stál budeme na čísle 336 GB/s. Využitelná přenosová kapacita pamětí by ale měla narůst díky nové delta kompresi v architektuře Maxwell.

Zatím není moc zpráv o tom, že by se čip GM200 chystal zaútočit na frontě herních grafických karet. Server VideoCardz k tomu ale podotýká, že je docela slušná pravděpodobnost, že se na něm Nvidia chystá založit další generaci modelu Titan, jejíž označení ještě není známé (názvy Titan II, Titan Ultra nebo Titan X jsou asi zatím jen spekulacemi). Nvidia oba předchozí jednočipové Titany z let 2013 a 2014 uvedla v únoru, a dalo by se tedy čekat, že do třetice se bude tradice opakovat.

 

 

Nový Titan prý bude mít „polopasivní“ chlazení

Že se nový Titan chystá, naznačuje i jedna aktuální zpráva webu techPowerUp. Tomu se údajně podařilo zjistit něco o chlazení nové generace Titanu (která se podle tohoto serveru jmenuje Titan X). To bude i nadále vždy referenční, Nvidia do něj ale začlení jeden zlepšovák, který různí výrobci aplikovali na své vlastní chladiče. Nově totiž bude chladič Titanu zcela odpojovat ventilátor, je-li karta jen pod mírnou nebo žádnou zátěží a teploty umožňují plně pasivní chod. Tato funkce by údajně měla být zajištěna přes ovladače, takže ji bude možno ovlivnit různými utilitami. Nejspíš tedy bude možné nastavovat například teplotu, pod kterou se ventilátor má zastavit, nebo toto chování naopak deaktivovat.

Zdroje: VideoCardz, techPowerUp

Byl pro vás článek přínosný?