Hlavní navigace

Vydání Radeonů R9 290X a R9 290 bylo prý na poslední chvíli odloženo

14. 10. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zítřejší den, 15. října (októbra), mělo podle původních prosáklých informací proběhnout oficiální vydání Radeonů R9 290 a 290X s novým čipem Hawaii. Podle určitých zdrojů ale nakonec informační embargo na nové karty zítra vypršet nemusí a celé uvedení by mohlo být na poslední chvíli odloženo.

AMD údajně informační embargo prodloužilo jen pár dní před uvedením (web VideoCardz publikoval tuto zprávu včera, tedy 13. října), což by znamenalo, že zítra se žádných recenzí nedočkáme a uvedení se odsune. Bohužel ani nevíme, na kdy má být „den D“ přeložen – VideoCardz uvádí, že AMD o novém datu snad ani ještě nerozhodlo. Jediná dostupná indicie je, že by se start prodejů údajně mohl přesunout na dobu okolo uvedení hry Battlefield 4. Tu AMD hojně používá k propagaci, a bude ji také alespoň k některým kartám zdarma přikládat. Tato hra má vyjít v úterý 29. října, což by tedy znamenalo zpoždění plus minus dva týdny.

Specifikace karet jsou již nějakou dobu známé z neoficiálních zdrojů, a určité indicie máme i o cenách. Během posledních týdnů byly díky různým únikům Radeony prakticky hlavním tématem aktualit, až to skoro vypadalo na záměrnou propagační politiku (z téhož bychom ale pak museli „obvinit“ i firmu Nvidia, před uvedením nových GeForce to vypadá podobně). Bohužel, na recenze si ale zřejmě budete muset počkat o to déle.

Specifikace Radeonů R9 290X a R9 290 (Hermitage Akihabara)
Specifikace Radeonů R9 290X a R9 290 (Hermitage Akihabara)

Celé to docela připomíná (ne)uvedení přenosné konzole Shield od Nvidie. I tento přístroj byl, jak si možná pamatujete, odložen v samý předvečer prodejů. Při posledních testech byly údajně nalezeny závady, a tak byl start prodeje prakticky hodiny před započetím zrušen. Pro Nvidii byla situace o to bolestnější, že bylo datum vypuštění předtím oficiálně oznámeno a lidé, kteří si Shield předobjednali, si mysleli, že s ním lze počítat. U AMD je to složitější – vydání bylo na 15. října stanoveno jen interně pod informačním embargem a ven se dostalo toliko únikem informací (který byl ale nevyhnutelný).

 

Jaké jsou příčiny odkladu Radeonů R9 290 a R9 290X, ovšem nevíme. Potíže s výrobou čipů nejsou tak pravděpodobné, jako kdyby karta byla vyráběna novým výrobním procesem, ale vyloučit je nelze, podobně jako závadu odhalenou na poslední chvíli. Web VideoCardz uvádí, že dle jistých drbů mělo AMD určité potíže se zajištěním karet pro všechny možné recenzenty (a možná i pro obchodníky), což by mohlo nasvědčovat tomu, že karet je skutečně nedostatek. Firma možná chtěla mít oficiální uvedení co nejdříve, a tak si neponechala dostatečnou rezervu k akumulaci zásob.

Zdroj: VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?