Hlavní navigace

Vydání Zenu 4 už v létě je možná fáma. Podle informací z továrny to prý nevypadá dobře

8. 3. 2022

Sdílet

Zdroj: AMD
Chvíli to vypadalo, že příchod nové generace Ryzenů s 5nm technologií, novou architekturou (a novou platformou AM5 s DDR5) už je celkem blízko. Ale možná to bylo předčasné jásání.

Nedávno se objevila potenciálně velmi dobrá zpráva pro fanoušky AMD. Procesory Ryzen 7000 s architekturou Zen 4 a 5nm výrobním procesem, který by jim zaručil technologickou výhodu proti Intelu, prý byly popohnány a měly vyjít dřív, už v červenci nebo srpnu. Teď přichází naopak zpráva negativní: podle jiných zdrojů to na toto brzké vydání nevypadá a přípravy na výrobu indikují naopak vydání později.

Informace o tom, že AMD přesunulo vydání Ryzenů 7000 (což jsou 5nm procesory s kodovým označením Raphael pro platformu AM5, už s architekturou Zen 4) na dřívější dobu, přinesl minulý měsíc na Twitteru se pohybující leaker Greymon55. Předtím byl podle všeho plán takový, že vyjdou až ve čtvrtém kvartálu letošního roku. Právě tento vypouštěč informací ale teď upozorňuje, že předchozí optimistické zprávy se začínají kabonit.

Teď totiž údajně dostal konfliktní informace, které ono vydání Ryzenů 7000 už v létě a dříve, než byl původní plán, popírají. AMD totiž podle jeho zdrojů dosud nezačalo procesory vyrábět – respektive, nezačalo jejich finální montování v zapouzdřovací továrně. Greymon55 má zřejmě zdroj informací o tom, co se děje na linkách, kde AMD procesory pouzdří (tedy osazuje křemík na substrát, osazuje na něj rozvaděč a tak podobně). Zda se už třeba nezačaly vyrábět samotné 5nm CPU čiplety v TSMC, o tom informace nejsou.

https://twitter.com/greymon55/status/1500388358597402626

Podle Greymona55 by v případě, že by Ryzeny 7000 měly jít na trh v červenci nebo srpnu, už teď měla běžet jejich výroba v tomto pouzdřícím závodě, což se ale nestalo. To je docela pádný důvod si myslet, že jejich vydání se uskuteční až později.

Leaker uvádí, že nynější zdroj z továrny je odlišný od toho, který přinesl informaci o onom dřívějším vydání, takže z určitého pohledu lze říct, že předchozí zpráva tím není úplně vyvrácena a jde o dvě protichůdné informace. Nicméně údaj o tom, že nezačala výroba, se zdá pádnější. Pokud tedy pro věc neexistuje nějaké vysvětlení typu, že se třeba Ryzeny 7000 budou pouzdřit v nějaké jiné továrně, než Greymon55 očekává.

Tímto se bohužel tedy asi zase vracíme do stavu, kdy termín vydání procesory Ryzen 7000 není známý. Tedy až na to, že přímo dle oficiálního vyjádření AMD se má uskutečnit pořád v rámci druhé poloviny letošního roku – zatím to tedy nevypadá, že by se opozdily až na rok 2023. Konzervativní odhad tedy může být, že je AMD může vydat třeba až v listopadu nebo prosinci. Asi sice pořád zůstává nějaká naděje na to, že se přece jen začnou prodávat dřív, ale má relativně nižší pravděpodobnost.

Zdroj: Greymon55

Byl pro vás článek přínosný?