Hlavní navigace

Vydavatelé dávají od Nvidie ruce pryč? Z GeForce Now mizí hry (aktualizováno)

21. 4. 2020

Sdílet

Aktualizováno 21. 4. 2020

Proběhne další čistka. Nvidia na blogu potvrdila, že z GeForce Now se 24. dubna stáhnou hry od Warner Bros (Batman, Lego, Mortal Kombat…), Xbox Games Studios (Minecraft, We Happy Few, Pillars of Ethernity…), Codemasters (Dirt, F1…) a Klei Entertainment (Don't Starve, Oxygen Not Included…). Firma věří, že se jednou vrátí a zapojí se tak k Ubisoftu, Epicu, Bungie nebo Bandai Namcu, které otevřeně GeForce Now podporují.

Třicet ze čtyřiceti nejhranějších titulů na Steamu je dostupných přes GeForce Now. A pracujeme na tom, abychom do služby dostali 1500 nových titulů,“ dodává Nvidia.

Aktualizováno 9. 3. 2020

Nvidia slíbila nášup nových her pro GeForce Now, ale místo toho přišla o dalšího partnera. Své hry teď nechalo stáhnout vydavatelství 2K Games, uživatelé tak přišli o možnost zahrát si série Bioshock, Borderlands, Civilization, NBA 2K či Mafii III.

Své hry zatím v GeForce Now nechávají Ubisoft (Far Cry, Assassin's Creed…), Bandai Namco (Dark Souls, Tekken…), WB Games (Batman, Middle-earth…), Codemasters (F1, Dirt…), Sega (Yakuza, Football Manager, Warhammer…), Paradox (Cities: Skylines, Age of Wonder, Europa Universalis, Stellaris…) nebo Deep Silver (Metro, Kingdom Come…)

Původní článek z 24. 2. 2020

Nedávno spuštěný herní cloud GeForce Now se potýká s nečekanými problémy. Po spuštění služby z ní stáhli své hry významní vydavatelé Activision Blizzard a poté i Bethesda. Nvidia na tuto situaci zareagovala, avšak poněkud nečitelně. Tvrdí, že k GeForce Now přistupuje jako k placené službě, ale první uživatelé placených tarifů Founders dostali 90denní bezplatnou zkušební dobu. A kvůli této „trial verzi“ se vydavatelé rozhodli stáhnout, přičemž Nvidia naznačuje, že po jejím skončení se zase vrátí.

Americká firma uklidňuje milion hráčů, kteří už si GeForce Now zaregistrovali, že se nemusí ničeho obávat. Služba zamíří na další platformy, dočká se nových funkcí a ve frontě je 1500 her, které budou podporovány v budoucnu. Jednou z nich bude i Cyberpunk 2077, pro kterou mimochodem vznikla i speciální edice karty GTX 2080 Ti.

Podle Bloombergu prý Nvidia nemá podepsané smlouvy. Vydavatelé tedy chtějí mít výhradní kontrolu nad tím, na kterých platformách jejich hry (po)běží. Laika by přitom napadlo, že v tomto případě žádné smlouvy nebudou potřeba. Hráči již tituly zmíněných vydavatelů musí mít koupené či si je musí koupit v obchodech jako Steam. Nvidia jim fakticky nic neprodává, jen nabízí virtuální herní počítač v cloudu.

Pokud tedy Nvidia něco netají a hry se do GeForce Now po třech měsících vrátí, nejspíš to znamená, že některé tituly bude možné hrát jen s placeným tarifem Founders. Proč by jinak měli vydavatelé problém s bezplatnou zkušební dobou, když Nvidia nabízí i normální bezplatný tarif s minimem omezení?

Které hry chybí?

Odchod Activision Blizzardu (Call of Duty, Sekiro, Diable, World of Warcraft, Owerwatch…) a Bethesdy (The Elder Scrolls, Fallout, Doom, Wolfenstein, Dishonored…) je ale jen vrcholem ledovce. Ještě před ostrým startem GeForce Now ze služby utekly společnosti Square Enix (Toms Raider, Final Fantasy, Just Cause…), Rockstar (GTA, Read Dead Redemption), Konami (Metal Gear Solid, PES…) a Capcom (Resident Evil, Devil May Cry, Monster Hunter, Street Fighter…). A třeba EA (Fifa, Battlefield, Star Wars, Mass Effect, The Sims) se nikdy ani nezapojilo.

Z 24 „nejprodávanějších“ her na Steamu za rok 2019 jich teď v GeForce Now chybí rovnou 10. A to přitom mezi oněmi 14 podporovanými je 5 free-to-play titulů. A z 12 nejprodávanějších her vydaných pouze v roce 2019 jich chybí 7.

Snad se tedy situace co nejdříve uklidní a vydavatelé si nebudou klást podmínky, které by pouze obtěžovaly hráče. Když už jim totiž platí za hry, neměli by dělat rozdíl v tom, jestli si je spustí na svém, nebo pronajatém počítači. Stačí, že je na PC asi 10 různých obchodů/platforem. Tříštit trh dělením na různé cloudy, to by tady ještě chybělo…

Zdroj: Nvidia

Byl pro vás článek přínosný?