Hlavní navigace

Výkon první samostatné grafiky Intelu není nic moc. Ale s procesorem AMD se ještě zhorší

27. 6. 2022

Sdílet

Zdroj: Intel

Samostatné grafiky Intel Arc A380 mají problémy s výkonem. A s procesorem Ryzen jsou ještě výrazně pomalejší než v testech naměřených na platformě Intelu.

Po několik odkladech, kdy postupně padly předchozí termíny v roce 2021 a Q1 2022, se tento měsíc v Číně poprvé začaly prodávat samostatné desktopové grafiky Intel Arc s herní GPU architekturou Xe HPG. Místo nějakého bombastického příchodu je ale Intel vypouští spíš zadním vchodem, nejdřív jen v Číně a jen na OEM trhu. Možná je to ale proto, že zatím moc neoslní – první model Arc A380 v testech, zdá se, dost zaostává za očekáváním.

Intel zatím na desktopový trh vypustil jen slabší z obou GPU generace Alchemist, ACM-G11. Karta Arc A380 představuje plnou konfiguraci tohoto čipu, jenž má 1024 shaderů (8 Xe Core), 8 jednotek pro ray tracing a 128 jednotek XMX pro AI aplikace, k tomu 4MB L2 cache a 96bitové paměti GDDR6 s kapacitou 6 GB (na efektivním taktu nejprve oznámeném jako 16,0 GHz, ale později zkorigovaném na 15,5 GHz). Takty jsou někde nad 2000 MHz a liší se podle toho, zda má karta referenční spotřebu 75 W, nebo je přetaktovaná.

Referenční a přetaktované konfigurace grafiky Intel Arc A380 dle dokumentu Intelu Referenční a přetaktované konfigurace grafiky Intel Arc A380 dle dokumentu Intelu (zdroj: WCCFtech)

Tato karta je tedy poměrně lowendová grafika. Nejprve se uvádělo, že by dle oficiálních informací měla být o 25 % výkonnější než Radeon RX 6400, jenže to byl špatný překlad z čínštiny, ve skutečnosti měl být o toto lepší poměr cena/výkon, avšak po zohlednění výrazně teoreticky nižší ceny (v praxi se asi uvidí až časem, až se ceny ustálí, zatím prý nižší nejsou) se ukázalo, že údajný náskok ve výkonu má být jen několik procent na Radeon RX 6400. To by znamenalo, že plnotučná verze GPU s 1024 shadery architektury Intel Xe HPG „Alchemist“ sotva stačí na to, aby soupeřila s GPU AMD Navi 24 architektury RDNA 2, ořezaným na 768 shaderů, ale proti jeho plné verzi, která má stejných 1024 shaderů, už se nechytá.

Grafika Gunnir Arc A380 Photon 6G OC 2 Grafika Gunnir Arc A380 Photon 6G OC (zdroj: Gunnir, via: VideoCardz)

První nezávislé testy ale ukazují, že to pro Arc A380 ještě nemusí být to nejhorší možné. Zřejmě ji hodně sráží kvalita ovladačů. První testy ukazují, že její výkon někdy dost klesá v porovnání s výsledky, kterých dosahuje v syntetických testech typu 3DMark, podle jejichž předběžně unikajících výsledků vypadala silnější.

Na webu se objevily testy například webu MyDrivers, podle kterého je v souhrnu Arc A380 pomalejší než GeForce GTX 1650 GDDR6 s 12nm čipem (ta má o 11 % víc výkonu) i než Radeon RX 6400 (ten má o 9 % výkonu). Intel porazil jen starší, ovšem pořád doprodávanou grafiku Nvidia z roku 2016, GeForce GTX 1050 Ti s 16nm čipem architektury Pascal, která měla jen 77 % výkonu Arc A380.

Přehled výsledků grafiky Intel Arc A380 ve hrách a průměrný výkon proti konkurenčním kartám dle webu MyDrivers Přehled výsledků grafiky Intel Arc A380 ve hrách a průměrný výkon proti konkurenčním kartám (zdroj: MyDrivers)

Toto by mimochodem měly být údaje pro nereferenční grafiku Arc A380 od Gunniru, který má zvýšené TDP a frekvence, takže v referenčních parametrech a 75W limitu by to dopadlo asi trošku hůře.

Že je nakonec karta Intel Arc A380 pod úrovní Radeonu RX 6400 (nejlevnějším modelem architektury RDNA 2 od AMD), ale ukazují zřejmě i interní dokumenty Intelu, respektive tabulka s referenčním výkonem, které Intel dodává recenzentům pro kontrolu výsledků. Publikoval ji web WCCFtech a můžete v ní vidět, že Intel Arc A380 sice podle Intelu má mít vyšší výkon než lowend AMD v některých hrách, ale ve většině končí pod.

Oficiální referenční údaje o výkonu grafiky Intel Arc A380 Oficiální referenční údaje o výkonu grafiky Intel Arc A380 (zdroj: WCCFtech)

Výkon je horší, pokud procesor není od Intelu

Toto by přitom měly být testy s procesorem Intel. Objevila se ale i čísla změřená na procesoru Ryzen 5 5600, která ukazují zajímavou věc. Ač by karta s takto relativně nízkým výkonem neměla být limitována výkonem CPU, grafika Intel Arc A380 dosahuje ve hrách výrazně horší FPS, pokud běží v počítači s procesorem AMD. V některých hrách méně, ale v některých dramaticky. V průměru z několika her, které byly použité v testu publikovaném na Bilibili, vychází, že Arc A380 ztratí 17 % výkonu, pokud je použita s procesorem Ryzen.

Důvod není úplně jasný. Je možné, že ovladač GPU jednoduše není dostatečně testovaný na konkurenční platformě a zůstaly v něm problémy, které by jinak vývojáři vyžehlili (vtipné by bylo, pokud by se Intel stal obětí vlastních záměrných deoptimalizací, které používaly jeho kompilátory, kdy na procesorech nebyly využívány dostupné SIMD instrukce).

https://twitter.com/greymon55/status/1539807957172363264

Teoreticky by mohlo jít o nějakou nekompatibilitu nebo nevyladěnou interakci s AMD Smart Access Memory. Grafiky Intel podle Intelu potřebují tuto technologii (označenou u Intelu PCIe Resizable BAR) pro optimální výkon.

Každopádně tento špatný výkon s procesory AMD by mohl být věc, kterou Intel časem opraví. Možná, že právě takovéto známky nezralosti ovladačů jsou důvod, proč bylo vydání karet odkládáno a proč probíhá tak opatrně a v malém měřítku (nejdřív jen jedna karta, jen v Číně, jen OEM…).

Tip: Grafiky Intel Arc nepodporují všechny základní desky a procesory. Vyžadují PCIe Resizable BAR

Zdroje: MyDrivers, WCCFtech, VideoCardz, Greymon55

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku