Hlavní navigace

Vynálezy od Xeroxu

2. 5. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Xerox odhalil, jaké technologie vyvíjí ve svém výzkumném středisku v Palo Alto. Tou nejzajímavější je bezesporu přepisovatelný papír.

Některé dokumenty jsou určeny k dlouhodobé archivaci. Obrovské množství papíru, prý až 40 % dokumentů, se ale potiskne, jednou přečte a vyhodí. Proto Xerox vyvinul papír, který se dá použít znovu a znovu. Na speciální papír se netiskne inkoustem, nýbrž světlem. Ale narozdíl od papíru, který používali fotografové-průkopníci, chemikálie na papíru od Xeroxu za 24 hodin zapomene, co se na ní vytisklo, a papír je možno použít znovu. (Osobně vidím jediný problém v tisku za pomoci světla. Jak donutit výrobce tiskáren, aby se vzdali zisků z prodejů tonerů?)

Xerox je jméno neodmyslitelně spjaté s tiskem a kopírováním, v jeho laboratořích se ale pracuje i na  technologiích, které s tímto zaměřením vůbec nesouvisí. Ve středisku v Palo Alto byl například vyvinut plast, u kterého 30 % surovin zastupuje biomasa a pouze 70 % tak připadá na ropu, jejíž světové zásoby se povážlivě ztenčují. Dále Xerox pracuje na menších a efektivnějších solárních panelech, které budou zároveň levnější na výrobu a díky tomu schůdnější pro masové využití. Ve spolupráci s vědci ze Scrippsova výzkumného institutu také inženýři Xeroxu vyvinuli nový, jednodušší a bezpečnější způsob zjišťování genetických poruch u nenarozených dětí.

Zdroj: Tom's Hardware Guide

Byl pro vás článek přínosný?