Hlavní navigace

Vyrábíme instalační flash disk s Windows pomocí příkazové řádky

29. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Optické mechaniky z výbavy přenosných počítačů pomalu mizí, v netboocích se pak kvůli omezenému prostoru prakticky vůbec neobjevují. Jejich místo stále častěji zastupuje užitečná šachta pro druhý pevný disk, nebo doplňkovou baterii, díky níž můžete natáhnout výdrž laptopu. Jenže i v éře internetové občas mechanika přijde vhod – nejčastěji asi při instalaci operačního systému. Naštěstí netřeba ztrácet hlavu, snadno ji může zastoupit mírně poupravený (jen softwarově, samozřejmě) flash disk, na nějž zkopírujete buď instalační DVD, nebo soubory ze staženého obrazu disku.

Instalační flashdisk svépomocí: žádná velká věda

Do vyhledávacího pole v nabídce Start napište příkaz cmd a pravým tlačítkem myši klepněte na stejnojmennou nalezenou položku. Z nabídky zvolte možnost Spustit jako správce a v dialogovém okně odsouhlaste bezpečnostní upozornění.

 

Pomocí následujícího návodu si můžete vytvořit instalační flashdisk s Windows 7 nebo Vista, postup by nicméně podle všeho měl fungovat i pro verzi XP. K instalaci budete potřebovat flash disk s kapacitou nejméně 4 GB. Ovšem pozor! Nejprve si důsledně zálohujte všechny soubory z flash disku, poněvadž jej budete muset později samozřejmě vymazat.

Do okna příkazového řádku zadejte příkaz diskpart a stiskněte klávesu Enter; jakmile se příslušný nástroj spustí, změní se výzva (část před ostrou závorkou) na DISKPART. Poté zadejte příkaz list disk, v seznamu vyhledejte příslušný flash disk (orientujte se podle kapacity) a zapamatujte si jeho číslo. Pokračujte příkazem select disk X, kde písmeno „X“ je právě zmiňovaným číslem, které jste zjistili v předchozím kroku.

 

Ve stejné posloupnosti zadejte do příkazového řádku následující příkazy. Upravíte pomocí nich vlastnosti flash disku tak, aby z něj bylo možné instalovat operační systém. U každého příkazu je v závorce uveden jeho efekt, do příkazového řádku ale pochopitelně patří samotné příkazy, bez textu mezi závorkami.

  1. clean (vymaže všechna data a informace o flash disku)
  2. create partition primary (vytvoří na flash disku nový oddíl)
  3. select partition 1 (vybere diskový oddíl vytvořený v předchozím kroku)
  4. format fs=ntfs quick (naformátuje zvolený oddíl na souborový systém NTFS)
  5. active (učiní vybraný oddíl aktivním) 

Nástroj Diskpart ukončete zadáním příkazu exit. Samotný flash disk je připraven, zbývá na něj akorát zkopírovat obsah instalačního DVD nebo obrazu disku. K tomu využijte prohlížeče složek, tedy Průzkumníka. Pokud budete pracovat s obrazem disku, nezapomeňte jej nejprve rozbalit.

A hurá instalovat!

Před instalací Windows z flash disku restartujte počítač a přejděte do BIOSu, abyste se ujistili, že je povoleno bootování (zavádění operačního systému) z flash disku. K BIOSu se dostanete zpravidla stisknutím klávesy Del při zobrazování výpisu konfigurace počítače. Pokud nevíte, kdy je ten „správný“ moment, klávesu chvíli podržte. U některých výrobců může být klávesa pro vstup do BIOSu odlišná. Pokud se do něj nedostanete stisknutím klávesy Del, stiskněte během výpisu konfigurace počítače klávesu Pause/Break a vyhledejte zmínku „Press X for enter to setup“ (či podobnou), kde je „X“ právě klávesa sloužící pro vstup do BIOSu.

 

I když je prostředí BIOSu v angličtině, v základním nastavení se vyzná i začátečník bez její velké znalosti. U nás je patrně nejrozšířenější AMI BIOS, který zná více uživatelů spíše pod charakteristickou modrou obrazovkou než pod jeho názvem. V něm priority bootování (pořadí jednotek, z nichž je zaváděn systém) naleznete pod položkou Advanced BIOS Features. V noteboocích se můžete poměrně často setkat i s Phoenix BIOSem, ve kterém naleznete nastavení priorit bootování pod záložkou Boot. Ať už je v počítači ale BIOS jakýkoli, je důležité, aby byl flash disk na prvním místě (nebo alespoň na pozici před pevným diskem).

V nastavení pořadí zavádění systému jej naleznete pod položkou USB KEY, USB HDD či pod jeho vlastním názvem (obvykle vzorec výrobce + model). Pokud je flashdisk v seznamu až za pevným diskem, přesuňte jej před něj pomocí příslušných kláves, jejichž přehled zpravidla naleznete v krátké nápovědě, jež se zobrazuje po pravé straně. Pokud změníte nastavení, nezapomeňte jej uložit (obvykle klávesou F10); počítač se poté restartuje. Až k tomu budete vyzváni, stiskněte „libovolnou klávesu“ a zahajte instalaci Windows. Ta probíhá úplně stejně, jako kdybyste instalovali z DVD.

Byl pro vás článek přínosný?