Hlavní navigace

Vyrážíte na cestu? TudyNE vás informuje o dopravních komplikacích

6. 10. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Po spuštění TudyNE se zobrazí mapa s aktuální pozicí a indikátory dopravích situací, což mohou být upozornění, komplikace, omezení nebo nehody. Červené ikony signalizují nehodu, oranžové dopravní omezení a modré jsou informace o dopravní situaci. Jednotivé typy událostí lze filtrovat skrze nástrojovou lištu v horní části aplikace.

Stáhněte si TudyNEKlepnutím na ikonu se dozvíte další podrobnosti – zpravidla popis situace, předpokládané termíny platnosti, případně další informace. Z tohoto okna můžete také přidat vlastní komentář, v němž situaci zhodnotíte, upřesníte či zaktualizujete.

Infromace na mapě

Na hlavních tazích jsou barevně rozlišeny stupně provozu - tyto údaje aplikace čerpá z Map Google, které je získávají ze sledování uživatelů mobilních telefonů. Zelená znamená volný průjezd, oranžová zpomalení, při červené lze očekávat tvorbu kolon a tmavě červená značí vážnější potíže – obvykle stojící kolonu.

V horní liště najdete trojici základních tlačítek. Jejich funkce vám hned objasníme:

  • Zobrazení výseku mapy s ohledem na aktuální polohu a vyznačení vaší pozice.
  • Přidání informace o dopravní situaci - vyplňovat budete přezdívku, popis, typ události (nehoda, omezení, kolona, nebo ostatní) a platnost. Takto odeslaná hlášení jsou ihned zobrazována dalším uživatelům aplikace TudyNE.
  • Opětovné načtení mapy a dopravních událostí,

Zobrazení dopravních událostí v mapěInformace o dopravní nehodě

Upozornění na události

Další nabídku najdete pod tlačítkem Menu, kde jsou duplikovány funkce z nástrojové lišty, tedy zobrazení aktuální polohy a přidání události. Dále si zobrazíte zvolený region – stejného výsledku dosáhnete i posunutím mapy – nebo se přepnete mezi klasickými a satelitními mapovými podklady.

Velice zajímavá je funkce Upozorňování. Nejprve určíte, zda chcete sledovat vybraný region, nebo okolí aktuální pozice, zjištěné buď skrze Wi-Fi a buňky mobilních sítí, nebo ze satelitního systému GPS. Sledovat můžete okolí do 5 od 100 kilometrů.

 

V případě, že se v daném prostoru objeví nová událost, budete na ni upozorněni zvukem, přičemž tón bohužel nelze změnit, a upozorněním v oznamovací oblasti. Snadno tak budete mít během svých cest přehled o všem, co se děje kolem.

Infromace z první ruky

Jednou z výhod programu je napojení na databázi Jednotného systému dopravních informací pro ČR (JSDI), takže TudyNE není závislé jen na hlášení od uživatelů, ale čerpá data z patrně nejucelenějšího zdroje, který je k dispozici. Údaje do JSDI zadávají například policie, hasiči, správa komunikací, silniční správní úřady a další instituce, které o případných komplikacích na cestách vědí jako první.

S TudyNE tak budete mít vždy k dispozici aktuální informace. Ve verzi zdarma jsou zobrazovány reklamní pruhy. Kdybyste se chtěli reklamy zbavit a přispět autorovi na další vývoj, můžete si za 50 Kč pořídit verzi Pro. Veškeré informace najdete také na oficiálním webu www.tudyne.cz.

Alternativa

Stáhněte si MojeDopravní.infoZajímavou alternativou je program MojeDopravní.info, jenž nabízí sledování provozu a dopravní situace na zvolené cestě. V něm si nastavíte start a cíl, případně i dny a časy, kdy informace potřebujete. Program vás pak bude informovat o odhadované dojezdové době, jakož i o všech překážkách a problémech, které vás čekají.

Informace obržíte e-mailem, případně i SMS. Jedná se ale o placenou službu a roční předplatné vás vyjde na 249 Kč. Po dobu 14 dnů lze nabízené služby zkoušet zdarma. Sledované trasy lze zadávat nejen z mobilního telefonu, ale také skrze webové rozhraní na adrese www.mojedopravni.info.

Byl pro vás článek přínosný?