Hlavní navigace

Vyresetujte své zapomenuté heslo ve Windows 7

22. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ať už využíváte spolu s dalšími uživateli jeden stolní počítač nebo máte notebook a často ho přenášíte, je dobré uživatelský účet zabezpečit heslem. Jednoduché heslo si velmi snadno zapamatujete, ale vytváříte bezpečnostní riziko, že bude odhaleno. Zvláště v případě, kdy jsou v počítači citlivá data, je nezbytné vytvoření hesla složitého. Pokud máte takových hesel více, je těžké si je zapamatovat. V případě Windows 7 si můžete vytvořit si klíč hesla a uložit ho na přenosné médium. Tak budete moci heslo kdykoliv jednoduše změnit.

Jako vyměnitelné médium je možné použít klasickou 3,5palcovou disketu, což však kvůli náchylnostem disket na okolní prostředí a hlavně celkové zastaralosti této technologie nelze doporučit. Druhou možností je USB flash disk, paměťová karta nebo jiné přenosné médium. Tento způsob zaručuje bezproblémové uchování klíče na dlouhou dobu, takže se jeví jako ideální. Navíc není nutná nijak velká kapacita vyměnitelného média, samotná záloha zabere jen několik kilobajtů.

Vytvoření klíče

Klíč hesla se vytváří velice jednoduše a to prostřednictvím Ovládacích panelů. Po jejich otevření prostřednictvím nabídky Start klepněte na Uživatelské účty a zabezpečení rodiny, následně na Uživatelské účty a nakonec je otevřete nabídku Vytvořit disketu pro resetování hesla, která se nachází v levé části. Nenechte se tímto názvem zmást, opravdu se je možné vytvořit zálohu i na poněkud spolehlivější řešení, než je právě disketa.

 

 

Zobrazí se okno nazvané Průvodce při zapomenutí hesla. Na úvodní obrazovce klepněte na tlačítko Další a na následující obrazovce pečlivě vyberte jednotku, na kterou se záloha uloží. Dalším krokem je zadání hesla k aktuálně používanému účtu za účelem ověření totožnosti. Jestliže heslo nepoužíváte a pouze jej plánujete, ponechte políčko prázdné. Po potvrzení bude během několika sekund záloha hesla. Pak už stačí klepnout na Dokončit.

Je důležité si uvědomit, že klíč hesla stačí vytvořit jen jednou, přičemž platí, že funkční je pouze ten nejnovější. To znamená, že když si vytvoříte dva nebo více klíčů, budou všechny kromě toho posledního neplatné. Navíc jej není nutné klíč obnovovat po každé změně hesla. Zjednodušeně stačí vytvořit klíč například po koupi nového počítače a uložený může zůstat klidně i několik let, přičemž bude stále fungovat, i když mezitím několikrát změníte heslo.

Změna zapomenutého hesla

Pokud se stane, že heslo zapomenete, je zapotřebí spustit Windows 7, dostat se na obrazovku pro přihlášení k účtu a zadat heslo, alespoň jednou, třebaže špatně. Díky tomu se pod políčkem pro zadání hesla objeví odkaz Resetovat heslo. Po klepnutí na tento odkaz se zobrazí Průvodce resetováním hesla, ve kterém klepněte na Další.

 

Vložte nebo připojte médium, na které jste klíč uložili, následně ho vyberte z nabídky v druhém okně průvodce. V dalším dialogovém okně vyplňte dvakrát nové heslo a případně nápovědu, která se bude zobrazovat, zadáte-li heslo při přihlašování chybně. Je to pomůcka, která dokáže heslo připomenout.

Po vyplnění a potvrzení vyčkejte několik okamžiků, než se dostanete na závěrečnou obrazovku, která oznámí, úspěšnou změnu heslo. Průvodce uzavřete klepnutím na Dokončit. Nyní se již pomocí nového hesla můžete přihlásit ke svému uživatelskému účtu.

Kam s klíčem?

Po vytvoření klíče a jeho uložení na přenosné médium je potřeba najít bezpečné místo, kam ho můžete uschovat. Rozhodně médium nenechávejte v blízkosti počítače nebo tam, kde by jej někdo mohl snadno nalézt a sám si heslo změnit. Jako ideální se jeví pořízení malého klíčenkového USB disku a jeho následné připevnění na svazek klíčů. Alespoň tak budete mít všechny své klíče (i ty softwarové) pohromadě.

Byl pro vás článek přínosný?