Hlavní navigace

Výroba revolučních pamětí HMC začne letos, Micron ji ukázal v akci s FPGA Altera

6. 9. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Paměť Hybrid Memory Cube od Micronu působí ve srovnání s GDDR5 jako z jiného světa. Jediné balení složené z několika stohovatelných čipů má kapacitu 2 GB a nabízí teoretickou propustnost 160 GB/s (to odpovídá GDDR5 na 5 GHz s šířkou sběrnice 256 bitů). Společnost oznámila, že výroba vzroků začne ještě letos a na větší objemy najede příští rok. Uplatnění by paměti HMC měly najít například na speciálních kartách využívající programovatelná hradlová pole, která vyrábí například firma Altera.

Právě Altera s Micronem spolupracovala na vývoji předváděcí desky, na které je osazena jedna „paměťová kostka“ a čtyři FPGA Stratix V, z nichž každé může využít již zmíněnou propustnost 160 GB/s (ale asi ne naráz). Firmy předpokládají, že reálné produkty využívající paměti HMC budou používat novou generaci programovatelných hradlových polí Arria 10 a Stratix 10, které Altera chystá na léta 2014 a 2015. A demonstrační prototyp má potenciální zákazníky ubezpečit, že na podporu pamětí HMC je Altera dobře připravená.

Předváděcí deska Micronu a Altery – klikněte pro zvětšení

Altera nabízí svoje FPGA také ve variantě System-on-Chip s komponentou nazývanou „hard processor system“. Přeloženo do srozumitelného jazyka to znamená, že kromě programovatelné části obsahuje čip také „pevné“ procesorové jádro, v případě Arria 10 to bude dvoujádrový ARM Cortex-A9. Tyto FPGA a SoC budou vyráběny 20nm postupem a dostupné budou počátkem příštího roku. Řada Stratix 10 přijde na trh až v roce 2015, bude ale vyráběna 14nm technologií v továrnách Intelu.

Hybrid Memory Cube

Hybrid Memory Cube oproti DDR3 modulům ve srovnatelné kapacitě zabírá jen desetinu místa a srovnatelného výkonu dosahuje při spotřebě o 70 % nižší, alespoň tak to Micron tvrdí. O 70 % nižší spotřebu slibuje i Altera u FPGA Stratix 10 ve srovnání s dnešními alternativami vyráběnými 28nm postupem. Nová programovatelná hradlová pole s podporou pamětí HMC najdou využití ve specializovaném komunikačním a výpočetním vybavení, kde je vyžadována vysoká paměťová propustnost, ale nevyplatí se tam navrhovat a používat specializované čipy (ASIC).

 

Zdroj: X-bit labs

Byl pro vás článek přínosný?