Hlavní navigace

Výroba sluchátek Beats stojí 17 dolarů. Prodávají se ale za 199 dolarů

23. 6. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Všichni víme, že Apple je specialista na marketing a budování značek. Své produkty dokáže prodávat s neuvěřitelně vysokou marží. Je proto možná překvapivé, že se najde odborník, který ceny zvládl nadsazovat ještě více. Inženýr Avery Louie v rámci série článků, kde se pouští do odhalování postupů velkých firem v designu, aby podniky co nejvíce ušetřily.

Snaha o úspory mi připadá přirozená jasná, ale v některých případech výrobní cena produktu neodpovídá koncové ceně do takové míry, až se člověk diví. Na paškál si Louie vzal populární sluchátka od firmy Beats. Ta shodou okolností dnes už patří Applu. Ačkoli se domnívám, že firmu Apple koupil především díky hudební službě, byznys se sluchátky se neukázal být jako nezajímavý. Když je výrobní cena sluchátek zhruba 17 dolarů, ale jeden kus spotřebitel koupí za 199 dolarů, znamená to, že v případě populárního produktu vyděláváte, a to slušně.

Zájemcům doporučuji nahlédnout do rozboru, kde jsou sluchátka rozebrána do poslední součástky. Autor sestavil přehled použitých součástek, včetně cen materiálu. Nejdražší „součástkou“ se kupodivu ukázala být papírová krabice. Balení, včetně manuálu, stojí firmu 7 dolarů. Čili i méně zdatní matematici si již spočítali, že samotná sluchátka se tak vyrábí za zhruba 10 dolarů. Zbytek připadá na balení.

Pro navození dojmu dražších sluchátek výrobce používá jednoduchou fintu. Sluchátka totiž zbytečně tvoří kovové části. Ty zvýší váhu sluchátek a máte pocit, že v ruce držíte poctivý kus technologie. Kovové kousky činí celých 30 % váhy sluchátek. Podle inženýra přitom není nutné, aby byl použit takový materiál. Dalších úspor výrobce dosáhl např. minimálním použitím šroubů, místo toho hodně lepil.

 

Americký raper a hudební producent Dr. Dre svá sluchátka na trh poprvé uvedl v roce 2008. Značku Beats se mu podařilo protlačit také na některé laptopy od HP. Před rokem za podnik dostal od Applu 3 miliardy dolarů. Byla to pro rapera skutečně výdělečná aktivita. V uplynulých měsících mělo Beats na krku také nějaké žaloby týkající se porušení patentů a praktik, které měly poškodit jiné výrobce.

Mimochodem, je pikantní, že v reakci na žalobu ze strany firmy Monster se Apple rozhodl vystoupit proti této firmě tak, že jí zrušil členství v programu MFi. To zaznamená, že Monster po letošním září nebude oprávněn prodávat licencované příslušenství pro iPhony, iPady a iPody. Hudební byznys je drsný.

Zdroj: Bolt Blog via Fudzilla

Byl pro vás článek přínosný?