Hlavní navigace

Výroba zdrojů zkrachovalé OCZ a PC Power & Cooling možná přežije. Našla kupce

12. 2. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Se společností OCZ to šlo již delší dobu spíše z kopce, své problémy nakonec nedokázala přežít a zkrachovala v listopadu (novembri). Pro divizi společnosti vyrábějící SSD nakonec vše ještě dopadlo jakž takž dobře – odkoupila ji totiž japonská Toshiba a hodlá v produkci pokračovat. Zbytek kdysi ambiciózní firmy ale skončil v likvidaci. Zdá se ale, že jistou šanci na zmrtvýchvstání by mohla dostat i výroba počítačových zdrojů, kterou se OCZ také zabývalo.

Vyplývá to z dokumentů, které firma poskytla v rámci likvidačního řízení. OCZ prodalo určitá svá aktiva týkající se počítačových zdrojů a spřízněných technologií americké firmě s názvem Firepower Technology. Nejedná se rozhodně o strategického investora formátu Toshiby, tato společnost byla zřejmě čerstvě založena minulý měsíc. Firepower za odkoupenou část konkurzní podstaty zaplatí poměrně nízkou částku – 850 000 USD, ze zprávy ale (pokud dobře čtu) vyplývá, že zároveň převezme i určité závazky či dluhy zkrachovalého OCZ. Reálná cena akvizice by pak byla samozřejmě vyšší.

O tom, že by mezi převzatými závazky byla například záruční podpora pro zákazníky, na podrobnosti skoupá zpráva nehovoří. OCZ ale slibovalo, že plnění záruk zajistí a toto by mohla být jedna z cest, jak na to.

OCZ ZS 550 W
OCZ ZS 550 W dostal v našem testu minulý měsíc ocenění Smart Buy...

OCZ samo v roce 2007 odkoupilo firmu PC Power & Cooling, která měla mezi výrobci zdrojů dobrou pověst a stala se dceřiným podnikem OCZ zaměřeným na vyšší segment trhu se zdroji. Zpráva, v níž se o prodeji částí OCZ zabývajících se zdroji hovoří, uvádí, že Firepower dostane i aktiva určitých dceřinných podniků OCZ, takže by předmětem obchodu mohla být i aktiva a technologie spojená s PC Power & Cooling.

 

Není úplně jasné, zda firma Firepower skutečně plánuje pokračovat v vývoji a prodeji zdrojů pocházejících z portfolia OCZ. Dle webu TweakTown, která vývoj okolo OCZ pravidelně sleduje, tomu určité zákulisní informace nasvědčují, nevíme ale, jak ověřené či důvěryhodné jsou. Firma mohla divizi OCZ koupit i z jiných důvodů a o samotnou výrobu zájem mít nemusí; případně může na základě získaných zdrojů a technologie vyrábět vlastní zdroje. I v takovém případě by ale aspoň know-how nepřišlo vniveč. Pokud nicméně Firepower získala práva k již vyvinutým zdrojům, bylo by jen logické, kdyby také pokračovala v jejich prodeji, byť třeba pod změněnou značkou. Pro tento účel mohla být firma také přímo založena.

Aktualizace (12. 2. 2014):
Firma Firepower Technology už v tiskové zprávě potvrdila, že jejím cílem je pokračovat v produkci a prodeji zdrojů OCZ a PC Power & Cooling. Do firmy se mají přesunout zaměstnanci OCZ, kteří na zdrojích pracovali. Firepower Technology má také převzít odpovědnost za záruční sevis pro zdroje prodané firmou OCZ, takže existující zákazníci nezůstanou na suchu.

Zdroje: OCZ, TweakTown

Byl pro vás článek přínosný?