Hlavní navigace

Výrobci a jejich notebooky: Dell a Alienware (9. část)

29. 7. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Historie, fakta a Michael Dell

 

27 let staré dítě Michaela Della

Letos tomu bude 27 let, co byl Dell založen. Na univerzitě v Texasu, konkrétně v Austinu, se roku 1984 student Michael Dell vrhl do byznysu s počítači. Celá myšlenka Dellu, tehdy PCs Limited, tkvěla v přímém prodeji a jeho výhodách a kvalitách, tuto myšlenku firma částečně razí dodnes, i když třeba přes web. Michael Dell opustil školu a začal se svému podnikání věnovat naplno, v čemž ho podporoval hlavně velký kapitál od rodiny.

V roce 1985 začala společnost prodávat první počítač s názvem Turbo PC za pouhých $795. Reklama v magazínech o IT se pyšnila hlavně přímým prodejem a konfigurovatelností počítače. Zisk za tento rok vystoupal na 73 milionů USD. V červnu 1988 vstoupil Dell na veřejný akciový trh.

Sídlo Dellu v Round Rocku

V roce 1996 začal PCs Limited prodávat počítače na svém webu a v roce 2003 společnost přijala dnes notoricky známé jméno Dell (Inc.). V roce 2004 Michael Dell sestoupil z pozice CEO, roku 2007 se do ní ale zase vrátil a firmu řídí dodnes.

Dell sídlí ve městě Round Rock v Texasu. V tamním podniku je zaměstnáno přes 16 000 lidí v prostoru kolem 200 000 m2. Kromě řady továren v USA se notebooky a jiné produkty vyrábí například v irském Limericku a zejména v malajsijském Sia-menu, odkud prý pochází až 95 % všech notebooků Dellu.

Dell má za sebou také několik akvizicí, z nichž nejznámější a nejvýznamější (alespoň pro čtenáře Extranotebooku) bude zřejmě akvizice společnosti Alienware z roku 2006. Alienware je zvučná značka výkonných herních notebooků a jiného stylového silného hardwaru. Jako takovou se ji Dell snaží zachovat a Alienware funguje jako samostatná divize produkující notebooky své značky, nad vším ovšem bdí Dell. Stejně jako u jiné řady notebooků Dellu má tak i Alienware k dispozici záruku Dell ProSupport.

Michael Dell představuje tablet Streak 7

Záruka

Když už mluvíme o záruce, jak je to s ní? Dell v zásadě nabízí dva základní typy záruky. Je to jednak klasická povinná záruka Basic Support, která se liší stát od státu. U nás to je kromě dvou zákonných let například telefonická podpora v pracovních hodinách.

Mnohem důležitější je známá záruka Dell ProSupport. V ČR disponuje řada notebooků Dellu právě tříletou zárukou ProSupport, což nepříjemně zvyšuje cenu, vlastníci by vám ale řekli, že to stojí zato. Máte k dispozici non-stop (24 h denně, 365 dní v roce) podporu jak na telefonu, tak na internetu. Obvykle je záruka spojená se službou NBD, "Next Business Day" - bývá zmíněno. To znamená, že když nahlásíte vadu, Dell problém vyřeší následující pracovní den, často prostou výměnou zboží. Máte-li záruku ProSupport, můžete očekávat kvalitní služby. Setkal jsem se s případem, kdy jsem ztratil záslepku na slot na SIM kartu z notebooku. Jeden noční telefonát a záslepka mi přespříští den přišla, pochopitelně bezplatně.

Drobná fakta

Dell osazuje takřka výhradně procesory od Intelu, najdou se ale i výjimky.

Drobnou zmínku si zaslouží i "zelený program" společnosti. V červnu 2007 Dell vytyčil cíl stát se nejekologičtější technologickou společností na planetě. To obnáší přísliby:

  • do roku 2012 snížit celkový dopad na životní prostředí o 15 %
  • podávat informace o emisích každý kvartál
  • vytvořit "nejekologičtější PC planety"
  • iniciativa "Zasaďte pro mě strom" - za malý příplatek k notebooku si můžete vylepšit svědomí

U některých notebooků Dell hlásá, že pět dolarů z ceny jde na vymýcení AIDS v Africe.

Pojďme se podívat na některé řady notebooků Dellu.

Inspiron, Studio, XPS, Adamo a Alienware

Ze spotřebitelského segmentu Dell nabízí momentálně řady Inspiron, XPS, Adamo nebo Alienware. Možná si také vzpomínáte na modely Studio nebo Studio XPS, které jsou místy stále v prodeji, od května letošního roku je ale Dell zrušil a pokračují tak pouze výše uvedené řady.

Inspiron

První Inspiron začínal na ceně $2799, resp. 50 tis. Kč, časy se ale mění. Řada Inspiron je dnes tím nejlevnějším, co vám Dell nabídne. Ač se často říká, že Dell dělá kvalitu, zrovna u Inspironů si raději zkontrolujte konkrétně, zda vám model bude vyhovovat. Jde o dobře vybavené slabší domácí či studentské notebooky, zkrátka střední třída za málo peněz. Zpracování se liší, hořčík ale nečekejte, některé modely mohou být z nepříliš pevných praskajících plastů apod. . Nic, co bychom neviděli u levných notebooků jiných značek, samozřejmě, jen nečekejte zázraky.

Z dnešní nabídky musíme vypíchnout celou řadu R - hlavní řadu Inspironů. Dell nabízí modely 14R, 15R a 17R, často pojmenované jako Queen15R, Queen17R apod. . Barevné notebooky s výměnnými kryty vík v sobě skrývají procesory Intel Core i3, i5 a i7 druhé generace. Jak asi napoví názvy, jde o 14", 15,6" a 17,3" modely.

Dále tu máme i minibooky Inspiron Mini, Dell momentálně nabízí dva modely, 1012 a 1018. Oba jsou to 10" netbooky s procesorem Intel Atom N450 nebo N455 a výdrží na akumulátor až 8,5 h. Opět máte na výběr širokou paletu barev. Dell nabízí i další Inspirony Mini, například model M102z s platformou AMD Brazos.

Zajímavým produktem je Inspiron Duo. 10" netbook s dvoujádrovým Atomem N550 se chlubí tím, že v rámu můžete displej s rozlišením 1366 × 768 px otáčet na jednu i druhou stranu a hlavně dotykovým ovládáním, jde tak vlastně o konvertibilní tablet.

Studio

Šlo a stále ještě jde o řadu notebooků ze střední třídy. Od května ale Dell řadu ukončil. Modely s procesory Sandy Bridge na trhu nenajdete, místo Studií zabraly Inspirony a XPS.

XPS

eXtreme Performance System. Zkratka, kterou můžete vidět na víku notebooku Sheldona Coopera napovídá, že už nejde jen tak o nějaké ořezávátko. Tahle řada obsahuje hlavně výkonné herní a multimediální notebooky, dnes často se čtyřjádrovými procesory a takřka vždy s dedikovanou grafikou (najdou se ale i starší, opravdu neherní modely). Výbava bývá uzpůsobená hravému použití, značkové reproduktory i extravagantní šasi, často se svítícími částmi, vás určitě upoutají.

Na trhu dnes máme vlastně jen tři základní modely. Jsou to XPS 15 a 17, notebooky volitelně s 3D displejem, s dvoujádrem-čtyřjádrem Sandy Bridge, až 16 GB pamětí a mainstreamovou GeForce řady 500. Nechybí 2.1 reproduktory JBL, kromě velkého 7200otáčkového disku můžete osadit až 256GB SSD. S výbavou se tady nešetří.

Dell XPS 15z

Třetím zástupcem je Dell XPS 15z. Písmeno Z u Dellu znamená ztenčenou variantu. Patnáctipalcový notebook se pyšní tloušťkou jen 25 mm, tím se stává nejtenčím 15,6" notebookem na světě. Nezapomnělo se na dvoujádro Core i5 druhé generace nebo GeForce GT 525M. Na tento model se můžete těšit v chystané recenzi.

Studio XPS

Opět jde o řadu, kterou Dell v květnu zrušil. Multimediální výkonné notebooky nahrazuje řada XPS.

Adamo, Adamo XPS

Pokud se vyznáte v opravdu tenkých noteboocích, určitě znáte MacBook Air a Dell Adamo, resp. Adamo XPS. Dell Adamo XPS ze září 2009 byl jen 9,99 mm silný notebook s ULV verzí procesoru Core 2 Duo, SSD pamětí a ne zrovna lidovou cenovkou. Luxusní podání, extrémně tenký design a stylové provedení si Dell pochopitelně dal zaplatit. V listopadu 2010 ale řada Adamo XPS zmizela ze stránek Dellu a už se jen spekuluje o náhradě nejtenčího notebooku od Dellu novým modelem.

Dell Adamo XPS

Alienware

Značka i třída sama pro sebe. Kdo by neznal notebooky se zářícíma očima mimozemšťana, ryze herní výkonné notebooky v kvalitních svítících šasi. Notebooky nabízí na svém webu Dell stále pod značkou Alienware, korektně by to bylo zřejmě Dell Alienware. Na trhu momentálně jsou modely M11x, M15x a M17x (třetí verze) a novinky M14x a M18x. Druhý jmenovaný se může pochlubit procesorem Intel Core i7-2920XM na max. Turbo frekvenci až 4 GHz. Vždy je samozřejmostí dedikovaná grafika od AMD či Nvidie.

    

Alienware M18x

Všechny notebooky Alienware mají podsvícenou klávesnici, barvu si můžete před koupí vybrat. Obvykle se dodává černá a černorudá varianta, pochopitelně vše v matném. Alienware M14x máme rozjednaný na recenzi, budeme se snažit vám jej představit.

Vostro, Latitude a Precision

Vostro

Dell Vostro je mladá řada, první kousky z řady 1000 přišly s procesory Core 2 Duo. Dell řadu směřuje do segmentu malého byznysu, jde o jakýsi předěl mezi business-class v podobě Latitudů a Precisionů a spotřebitelskou třídou - Inspirony a XPS.

Dell Vostro 3550

Momentálně máme na trhu řadu 3000. Modely 3300, 3400, 3500 a 3700 už jsou za zenitem, nyní se prodávají hlavně 3350, 3450, 3550 a 3750 s procesory Sandy Bridge. Druhá číslice určuje úhlopříčku notebooku (5 = 15,6", 7 = 17,3" apod.). Elegantní hliníkové šasi může být stříbrné, bronzové či červené, volitelně můžete sáhnout po přepínatelné grafice a jelikož se blížíme do pracovní třídy, vzácností není ani čtečka otisků prstů.

Trochu jinou třídou je pak třináctipalcové Vostro V130. Hardwarově je sice už z módy, nástupce se Sandy Bridge ale na obzoru není a V130 má tak stále co říct. Jen 19 mm silný notebook kvalitní konstrukce s ULV procesorem zaujme především stylem. Výkon a výdrž na baterii jsou horší.

Dell Vostro V130

Latitude

S řadou Latitude se posouváme k vrcholu. Notebooky se těší rozporuplné popularitě hlavně kvůli své ceně. S hořčíkovou kostrou šasi a ocelovými klouby zaujmou hlavně svou kvalitou provedení, ač na Precisiony nedosahují. Dalším bonusem je podpora nezvyklé výbavy, Latitudy bývají často vybaveny nejen čtečkou otisků prstů, ale i čtečkou kontaktních i bezkontaktních čipových karet, portem pro dokovací stanici, 3G modemem a dalšími. V ČR tyto notebooky seženete obvykle až kolem 25 tis. Kč a výše, což nezní příliš rozumně, v USA jsou ovšem k mání za mnohem nižší ceny, byť často v hůře vybavených konfiguracích. Proto jsou také občasným cílem výhodných nákupů přes eBay.

Dříve tu byly Latitudy řady D, dnes je tu řada Latitude E, která se dělí na podřady E6000 a poněkud ořezanou a levnější E5000. Modely z E4000 se dnes už neprodávají, ale šlo o malé notebooky s kvalitou na úrovni E6000. Druhá číslice značí úhlopříčku, třetí generaci. Původní modely s procesory Core 2 Duo byly Exx00, Core i3/i5/i7 rodiny Nehalem a Westmere byly v řadě Exx10, dnešní kousky s CPU Sandy Bridge jsou označeny s dvacítkou na konci. Přívlastek ATG či lépe XFR značí robustní kufříkovou konstrukci s extrémní odolností. Grafickou kartou zde bývá obvykle Nvidia NVS, případně Quadro, nebo nejčastěji integrovaný čip Intelu.

 

Dell Latitude E6420

 

Dell Latitude E6520

Zatímco dříve jsme tu měli strohé černé šasi, s dvacítkovou generací Dell sáhl po nečekaných oblých křivkách, názory se různí, design už ale moc neodpovídá vysoké třídě Latitudů.

Dnes máme na trhu modely Latitude E6520, E6420, E6320, E5520, E5420 a odolný E6420 ATG, plus můžete stále sehnat starší kousky. Existoval i 12" model E4200 nebo ultratenký 13" Latitude 13. Dodnes se prodává Latitude 2120, odolný pogumovaný 10" netbook s Atomem. Dále tu je konvertibilní tablet Latitude XT2 a XT3.

Precision

Nejvyšší řada Dellu - mobilní pracovní stanice. Řada Precision tu s námi je od roku 2002 a asi nebude moc problém s představením. Konkurencí jsou ThinkPady W a EliteBooky w. Dnes jsou na trhu dva modely.

Tím prvním je patnáctipalcový Precision M4600. K až Core i7-2920XM tu je až 32 GB RAM a FirePro M5950 nebo Quadro 1000M či 2000M. Je tu Blu-ray vypalovačka, rychlý disk či SSD a až Full HD displej. Druhým zástupcem je sedmnáctipalcový M6600. Ten se liší hlavně v osazené grafické kartě, tou je zde FirePro M8900 nebo Quadro 3000M nebo 4000M. U obou nechybí prakticky žádná korporátní funkce.

Dell Precision M4600

O Precisionech bychom toho tu mohli napovídat spoustu, ale řekl bych, že pokud jimi někdo chce vybavit svou firmu, nezůstane u malého shrnutí.

Byl pro vás článek přínosný?