Hlavní navigace

Výrobci a jejich notebooky: Sony (4.část)

3. 6. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, historie společnosti Sony, původ názvu

V předcházejících díle seriálu o výrobcích a jejich produktech jsme se zabývali společnostmi Hewlett-Packard, Toshiba a Acer, nyní přichází na řadu japonská firma Sony.

Od vařiče rýže ke špičkové elektronice

Firma Sony byla založena v Tokiu roku 1946 a jejími zakladateli byli inženýr Masaru Ibuka a fyzik Akio Morita, kteří investovali prostředky ve výši 190 000 jenů. Společnost měla zpočátku pouhých 20 zaměstnanců a její původní název nezněl Sony, ale Tokyo Tsushin Kogyo (Tokyo Telecommunications Engineering Corporation). Společnost se původně zabývala opravami elektrických zařízení a snažila se také vyrábět vlastní výrobky, mimo jiné i tehdy velmi populární automatický vařič rýže.

Skutečný průlom však nastal až o několik let později, přesněji v roce 1954, kdy Tokyo Tsushin Kogyo K.K., jak stále ještě zněl název společnosti, získala licenci na výrobu tranzistorů. Tranzistor byl vynalezen v Americe, ovšem původně nebyl používán při výrobě radiopřijímačů, které byly plně elektronkové. V květnu roku 1954 uvedla společnost Sony na trh první japonský tranzistor a v následujícím roce i první tranzistorové rádio.

Televizory, videorekordéry, CD přehrávače‚Ķ

K nejvýznamnějším vynálezům a vývojovým počinům z dílny Sony se řadí kupříkladu první televizor s barevným systémem Trinitron z roku 1968, barevný videorekordér (1971), první domácí videorekordér Betamax na světě (1975), walkman (1979), 3,5 palcový pružný disk (1989), digitální fotoaparát (1981), první CD přehrávač (1982), 8mm camcorder (1988), DAT magnetofon (1988), ovšem i mnohé další.

V průběhu 60 let své existence se společnost rozrostla z původního počtu 20 zaměstnanců v tokijské továrně až na dnešních více než 160 000 na celém světě. Sony logoSony je mezinárodní společnost. Akio Morita si již na samotném úsvitu nové doby uvědomoval, že trhem pro výrobky Sony musí být celý svět, nikoli pouze Japonsko, protože možnosti odbytu v rámci jedné země se rychle vyčerpávají. Po celou dobu existence společnosti je také na všech výrobcích viditelně uváděna značka Sony, což byl také nápad otců-zakladatelů.

Expanze mimo Japonsko

Od šedesátých let se Sony začala výrazněji věnovat i rozšiřování svých mezinárodních aktivit. Sony Corporation of America vznikla v roce 1960 a o osm let později byla založena také Sony United Kingdom Limited, ovšem první obchodní zastoupení společnosti v Evropě bylo otevřeno ve Švýcarsku též v roce 1960.

Jakmile se totiž výrobky společnosti začaly prodávat ve větší míře v zahraničí, bylo nutné postupně zakládat pobočky v jednotlivých zemích a posléze i přesouvat část výroby blíže k místům odbytu. Roku 1972 tak bylo založeno výrobní centrum v San Diegu a o dva roky později vyrostla továrna v anglickém Bridgendu, odkud směřují produkty nejen na britský trh, ale i do dalších evropských zemí, a to včetně České republiky.

Původ názvu Sony? Průkopník, sonny boy

Název společnosti vznikl spojením jednoho slova a jednoho slovního spojení - latinského "sonus", které je kořenem anglických slov "sound" (zvuk) či "sonic" (zvukový), a slovního spojení "sonny boy", které bylo v té době v Japonsku ve velké oblibě a označuje mladého člověka volného a průkopnického ducha. Název Sony tedy měl upozorňovat na to, že společnost je mladá a lidé v ní zaměstnaní oplývají energií a vášní tvořit bez jakýchkoli bariér či omezení.

Hlavní produkty: PlayStation, Bravia, VAIO‚Ķ

Sony mimo jiné patří mezi přední výrobce herních konzolí. V roce 1994 uvedla na trh herní konzoli PlayStation, v roce 2000 jejího nástupce PlayStation 2 a PlayStation 3 v roce 2006. Od roku 2005 také vyrábí kapesní herní konzoli PlayStation Portable.

Playstation 3

K dalším výrobkům patří mobilní telefony Sony Ericsson,  televizory Bravia, různé počítačové hry, videokamery Handycam, digitální fotoaparáty Cyber-shot a Alfa, počítačové tiskárny, DVD přehrávače a rekordéry, Blu-ray přehrávače, Hi-Fi reproduktorové soustavy, systémy domácího kina, MP3 přehrávače Walkman, GPS navigace a další příslušenství, jako jsou sluchátka, barvy do tiskáren, záznamová média, baterie, fotorámečky, apod.

Notebooky Sony VAIO

Notebooky Sony VAIO

V oblasti přenosných počítačů jsou známou značkou notebooky VAIO. Původně se jednalo o akronym slov "Video Audio Integrated Operation", u příležitosti oslav 10letého výročí značky byla tato zkratka změněna na "Visual Audio Intelligence Organizer". Logo VAIO vyjadřuje spojení analogové a digitální technologie - písmena "VA" zobrazují analogovou vlnu, zatímco "IO" vyjadřuje binární kód.

VAIO logo

V současnosti nabízené řady

VAIO F

Tato řada byla oznámena na veletrhu CES v roce 2011. Jeden z posledních modelů obsahuje procesor Intel Core i7 a podporu pro 3D zobrazení - o uvedení tohoto notebooku jsme informovali v tomto článku, v České republice byl přístroj představen na tiskové konferenci v březnu.

VAIO 3D

Notebooky řady F jsou 16,4palcové přístroje určené pro domácí použití. Pro tuto řadu je charakteristická klávesnice typu chiclet, displej VAIO Premium, na českém trhu vyšší cena pohybující se v rozmezí 25 - 35 tisíc Kč. Jak jsme informovali v této novince, v blízké době by měly být v České republice představeny notebooky řady F22 s procesory Sandy Bridge.

Modely

Cenové rozpětí: u řady F13: 25 -35 tisíc Kč, za model F21 3D:  49 990 Kč

VAIO E

Řada notebooků vyráběná společností Sony od roku 2010. 14 a 15palcové notebooky jsou k dostání v jasných barvách (v růžové, modré, zelené a bílé barvě), zatímco 17palcové modely nabízejí pouze bílou nebo černou. K výbavě notebooku patří až 8 GB RAM, optická mechanika (DVD vypalovačka, Blu-ray mechanika), Bluetooth, bezdrátový adaptér 802.11 b /g/n a gigabitový ethernet.

VAIO E

Modely

  • EA
  • EB
  • EC

Cenové rozpětí: 10 - 20 tisíc Kč

VAIO S

Druhá generace této řady byla oznámena v lednu roku 2011. Řada S jsou notebooky s 13,3palcovým displejem, poměr stran činí 16:9, rozlišení 1366 × 768 obrazových bodů, jako procesor je použitý Intel Core i3, i5 nebo i7. Volitelná je Blu-ray mechanika. Řada S soutěží s 13,3palcovou řadou VAIO Y a VAIO Z. Ve srovnání s řadou Y je řada S těžší, o něco dražší a rychlejší, a s kratší dobou běhu na baterie. Ve srovnání s řadou Z je levnější a pomalejší.

VAIO S

Tato řada je zaměřena na obchodní sféru, jsou zde proto klíčové komponenty typické pro "byznys modely", jako je čtečka otisků prstů, ochrana pevného disku, integrovaný 3G modem či podsvícení klávesnice.

Modely

Cenové rozpětí: 30 - 50 tisíc Kč, (podle informací Sony se plánuje i "top konfigurace" za 64 990 Kč)

VAIO Z

Jedná se o řadu high-endových notebooků, uvedenou v prosinci roku 2009 (oficiálně uvedenou na CES 2010). Tyto modely spadají do kategorie ultrapřenosných notebooků, s 13,1palcovou obrazovkou a hmotností 1,47 kg (v závislosti na konfiguraci).

V porovnání se starší řadou SZ, je Z o něco lehčí, s  menším displejem. Ve srovnání s řadou SZ, která byla dostupná pouze v rozlišení 1280 × 800, řada Z  přichází s možností výběru displejů, v rozlišení 1366 × 768 a 1600 × 900, novější modely také s rozlišením 1920 × 1080.

VAIO Z

Modely Z jsou vybaveny hybridní grafikou, uživatel může přepínat mezi grafikou Nvidia (pro vyšší grafický výkon) a Intelem (pro delší dobu výdrže na baterii) pomocí přepínače nad klávesnicí.

K novějším vlasnostem řady Z patří integrovaná Blu-ray mechanika, SSD, další výbavou je 0,3 megapixelová webkamera, Bluetooth, čtečka paměťových karet či čtečka otisků prstů.

Modely

VAIO Y

Řada Y byla uvedena v lednu 2010. Jedná se o modely inspirované konceptem netbooků, navržené pro použití na cestách. Ve srovnání s jinými 13,3palcovými modely VAIO, u řady Y schází optická mechanika. Tyto notebooky jsou těžší a levnější než VAIO Z, jsou však lehčí než Sony VAIO S, a díky použití CULV procesorů se mohou pochlubit delší dobou výdrže na baterie. Hmotnost těchto notebooků se pohybuje kolem 1,78 kg.

VAIO Y

Řada Y je vybavena 13,3 palcovým displejem s rozlišením 1366 × 768 pixelů a poměrem stran 16:9, dvěma až osmi GB RAM, pevným diskem nebo SSD, grafikou Intel GMA nebo ATI Mobility Radeon, integrovanou webkamerou, gigabitovým ethernetem, bezdrátovou kartou 802.11 b/g/n a 64bitovým operačním systémem Windows 7. V loňském roce byl uveden 13,3" model Y11, později se přešlo na 11,6" variantu YB.

Modely                               

Cena (za model VAIO YB):  přibližně 12 000 Kč

Závěr: Kvalitní design, displeje a klávesnice

Notebooky Sony VAIO patří bezpochyby k podařeným, zaujmou především kvalitním designem, na který v Sony tradičně kladou důraz. Jsou vyrobené z odolných materiálů, mají displeje VAIO Premium, a uživatelsky příjemnou chiclet klávesnici. Za jejich nevýhodu lze považovat vyšší cenu, jsou tak méně dostupné pro běžného uživatele.

Byl pro vás článek přínosný?