Hlavní navigace

Výrobci čipů v roce 2014: Intel první, AMD na 16. místě. Nejvíc frčí paměti

29. 12. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Je konec roku a s ním čas bilancování. Pokud vás zajímá, jak mocným hráčem je nyní v průmyslu ta která firma, jste zde dobře. Analytická firma IHS minulý týden připravila žebříček srovnávající polovodičové firmy z hardwarové branže, ale i další výrobce čipů podle jejich ročního obratu.

Rok 2014 byl nakonec pro křemíkové barony příznivou dobou. Většina předních firem si vylepšila tržby, často i o dvouciferné hodnoty: celkový obrat posčítané první dvacítky vzrostl z 212 miliard USD na 235 miliard. Naopak pokles tržeb postihl jen společnosti Renesas a Toshiba z Japonska, kde se průmyslu daří hůře. Na rozdíl od Asie, Evropy a Ameriky zde celkově produkce klesá.

 

Intel první, ale Samsung mu dýchá na záda

Na čele žebříčku zůstává dál Intel, s ročním obratem jen těsně pod 50 miliard USD (49,964 miliardy). Procesorová jednička je tedy stále i obecným králem polovodičů – ale už ne tak neohroženě jak v minulosti. Na druhém místě se totiž značně zlepšil Samsung, který dosáhl tržeb 38,273 miliardy USD. Samsung si letos proti loňsku polepšil o 15,6 %, zatímco Intel jen o 6,3 %, a tak svůj skluz na první místo značně stáhl (loni měl tržby 33 miliard). Kdo ví, jak se tento souboj vyvine v příštích letech…

300mm křemíkový wafer (Zdroj: IBM)

Na třetím místě je pak další pán procesorů, tentokrát ale těch telefonních. Qualcomm měl tržby 19,266 miliard (proti loňsku se vytáhl o 11,9 % ze 17,2 miliard). V mobilní oblasti je pro Intel největší hrozbou právě Qualcomm, i když Samsung v budoucnu také může překvapit. Korejský gigant má totiž schopné vlastní továrny a údajně plánuje zavést i vlastní návrhy CPUGPU.

Zajímavé je, že skoro celý zbytek první desítky zabírají firmy, které se soustředí na na paměti (ty dělá i Samsung) anebo jiné čipy méně viditelné v PC a spotřební elektronice. Micron a SK Hynix jsou na čtvrtém a pátém místě, Toshiba na sedmém. Šestku má Texas Instruments, osmičku Broadcom a devítku STMicroelectronics.

 

Skokan Mediatek se vyšvihl do první desítky

Ovšem na desátém místě se umístil Mediatek, který v posledních letech značně stoupl jako výrobce mobilních SoC pro tablety a mobily. Mediatek byl loni až patnáctý (4,56 miliardy), letos ale utržil už 7,194 miliardy. Částečně je ale tento růst způsoben tím, že se firmě započítala produkce letos odkoupené společnosti MStar (kromě jiného vyrábí třeba elektroniky pro LCD, pamatovat si ji můžete z této zprávy o FreeSync). Mimochodem – všimněte si, že Mediatek je (navíc díky akvizici) jediným nováčkem v Top 10. Na prvním až devátém místě zůstalo pořadí proti loňsku nezměněné.

Žebříček polovičových výrobců podle obratu za rok 2014 (IHS)
Žebříček polovičových výrobců podle obratu za rok 2014 (IHS)

 

AMD šestnácté, Nvidia devatenáctá

Až v druhé desítce se nachází další společnosti, s kterými se na našem webu obvykle zabýváme: AMD a Nvidia. AMD se propadlo o tři pozice z 13. na 16. místo, předstihují ho Avago Technologies, NXP, Infineon, SanDisk (další výrobce pamětí) a Renesas. Není to přitom projevem až takové slabosti, neboť i AMD se zlepšilo: tržby mu od roku 2013 (5,151 miliardy) mají stoupnout o 4,6 % na 5,388 miliardy. Ostatní společnosti ale povyskočily víc, i když NXP a Avago mají obrat jen o drobek vyšší než AMD.

 

Nvidia je pak až na 19. místě s téměř přesně 4 miliardami tržeb (zlepšila se proti roku 2013 o 9,3 %, tehdy to bylo 3,663 miliardy). Loni měla osmnácté místo, stejně jako AMD ji ale přeskočilo zmíněné Avago – to totiž koupilo firmy PLX (známý výrobce můstků PCI Express) a LSI (výrobce třeba diskových řadičů, přechodně pod něj patřila i SandForce). Mezi Nvidií a jejím rivalem AMD je jinak ještě Freescale a Sony. Ta na rozdíl od svých krajanů Toshiby a Renesas měla růst o 1,5 %, to je ale stále pod průměrem odvětví.

 

 

Výrobci pamětí mají díky vysokým cenám hody

Poptávka po různých čipech tedy letos zdárně rostla. Nejsilnější byl tento trend ne u logických procesorů, ale u pamětí. Jak můžete vidět na srovnávacím grafu níže, meziroční růsty měly nejlepší producenti pamětí DRAM a NAND. Obrat těchto firem zřejmě letos stoupne o 20 %, zatímco zbytek křemíkových firem si polepší jen o 6,3 %. Celkově má pak polovodičový trh narůst v obratu o 9,4 %. Podle IHS se jinak tržby za DRAM – tedy operační paměti – zlepšily o celých 33 % (zde vidíte, k čemu jsou dobré vysoké ceny, které za ně platíme). Úspěšný byl například i trh s LED – ten stoupl o 11 %. Nějaký ten růst by se ale měl týkat většiny polovodičových odvětví, lepší tržby prý čekají okolo 70 % ze zúčastněných firem. A to je pokrok, neboť minulý rok si polepšila jen polovina hráčů.

Nejvíce vzrostly prodeje pamětí DRAM a NAND
Nejvíce vzrostly prodeje pamětí DRAM a NAND

Vzhledem k tomu, že tuto „výsledková listina“ uveřejněnilo IHS ještě takříkajíc před koncem závodu, jsou čísla částečně založená na odhadu. Finální hospodářské výsledky firem za aktuální čtvrtletí ještě nejsou uzavřeny. Na konkrétních číslech se tak ve finále ještě může něco změnit, i když míchání pořadí asi tolik pravděpodobné není.

Kuriózní výjimkou by ale mohl být Infineon na třináctém místě. Ten totiž jedná o koupi společnosti International Rectifier (jméno by vám mohlo něco říkat – vyrábí mimo jiného digitální regulátory napětí PowIRstage používané na dražších základních deskách). IHS proto upozorňuje, že pokud by se tuto akvizici náhodou zdařilo dorazit ještě v zbývajících dnech roku 2014, obraty firem by se sečetly a Infineon by se vyhoupl až na desáté místo, z něhož by sesadil Mediatek (který ostatně také „fixloval“ akvizicí).

Zdroje: IHS, The Tech Report

Byl pro vás článek přínosný?