Hlavní navigace

Výrobci jsou připraveni, prodeji Chromebooků v ČR už brání pouze Google

25. 4. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Naše zdroje nám už před měsícem potvrdily, že by se počítače s Chrome OS mohly začít v Česku prodávat už během května nebo června. Připraveny už jsou společnosti Acer, která by k nám dovážela levný Chromebook C720, a také Asus se svým Chromeboxem.

Acer Chromebook C720 Acer Chromebook C720
Acer Chromebook C720 

První zmiňovaná společnost tento týden potvrdila, že prodeji už brání jen Google. „Je nám to velice líto, ale uvedení Chromebooků na český a slovenský trh nezávisí v tomto okamžiku na Aceru, ale na rozhodnutí společnosti Google, které je zatím ‚ne’. Mrzí nás to, ale není toho už více, co bychom mohli zatím pro to udělat. Dáme vědět, pokud se cokoliv změní,píše firma na Googlu+. Požádali jsme proto české zastoupení Googlu o vyjádření.

 

Zdržování prodeje má už pouze politické důvody. Stejně jako jsme dlouho čekali na spuštění knižního nebo hudebního obchodu Googlu, i v případě Chromebooků je vše připraveno. Výrobci zde mají prodejní kanály, systém Chrome OS je přeložen do češtiny, česky už je dlouho také nápověda v systému. A zařízení koupené v zahraničí u nás bude bez problémů fungovat.

Nejjednodušší cestou, jak si pořídit například zmíněný Acer C720, tak zůstává německý nebo britský Amazon, jež zařízení posílá i k nám. V Británii zaplatíte 179 liber (zrovna běží akce) + 10 liber za poštovné, celkově asi 6400 Kč. V Německu zaplatíte 249 eur za chromebook a 11 eur za poštovné, celkem 7300 Kč. V Česku by se Acer také prodával za cenu okolo 7000 Kč, v čemž by byla dvouletá záruka, česká síťová koncovka a také klávesnice s českými popisky.

Oživeno: Google nám zaslal oficiální stanovisko: „Pracujeme na tom, abychom zařízení zpřístupnili pro více zemí a společně s partnery plánujeme rozšíření do celého světa.

Pro kontext bychom ještě rádi doplnili, že cílem Google je před plným uvedením na trh zajistit co nejlepší uživatelskou zkušenost, ať už jde o samotné zařízení, tak o prodej. (K tomu je zapotřebí udělat hned několik kroků, od lokalizace zařízení, přes nastavení správných očekávání uživatelů).

Byl pro vás článek přínosný?