Hlavní navigace

Vyšel Android 10. Tohle jsou jeho největší novinky

Sdílet

Přichází Android 10. Google už z názvu odstranil sladkosti, dobrůtek je ale spousta. V článku najdete všechny důležité novinky a zlepšováky.

Podle očekávání včera večer Google vydal novou majoritní verzi svého mobilního operačního systému. Jmenuje se prostě Android 10 a přináší hromadu zajímavých novinek a zlepšováků. Nejdříve si jich užijí majitelé Pixelů (všech tří generací), pro tyto telefony už je aktualizace k dispozici. Update již ale dostal také Essential Phone, další zařízení budou postupně přibývat.

Nový vzhled i podpora hardwaru

Android 10 přináší tmavý motiv systému i základní aplikací, což ocení nejen majitelé mobilů s OLED obrazovkami. Uživatelé ale klidně mohou zůstat u světlého tématu, případně motiv přepínat podle denní doby. Další volitelnou novinkou je ovládání pomocí gest, která nahradí spodní navigační lištu.

Aplikace si budou moci přivolat kousky systémového nastavení, aniž byste museli přecházet na jinou obrazovku. Fungovat to může například v prohlížeči. Odpojíte se od jedné sítě a pomocí vyskakovacího okna vyhledáte novou.

Na systémové úrovni objeví nová funkce Bubbles. Jde o bubliny známé především z Facebook Messengeru, které upozorňují na nové zprávy tak, že pomocí ikonky s kontaktem překryjí aplikaci na popředí. Po kliknutí se rozbalí jen menší okno, ve kterém můžete odpovědět na zprávu, aniž byste skákali do zvláštní aplikace. Po napsání příspěvku okno zase zmizí a zaktivní se původní aplikace.

Jaký máte operační systém?

Novinka bude typicky využitelná u chatů, sám Google ji prezentuje u editoru SMS a Hangouts. Zmiňuje ale i další možnosti. Na vyžádání půjde přes bublinu otevřít překladač, poznámkový blok, úkolovník apod.

Systém je též připraven na nové typy zařízení a nativně podporuje další hardwarové prvky. Jmenovitě skládací displeje, 5G sítě, černobílé fotoaparáty, skenery obličeje nebo oční duhovky.

Desítka bude rychlejší

Google slibuje až o čtvrtinu rychlejší start aplikací a menší paměťové nároky díky úpravě ART runtimu. Android 10 nově podporuje síťový protokol TLS 1.3, který je oproti předchůdci nejen bezpečnější, ale navazuje spojení až o 40 % rychleji.

Úpravami prošel ještě grafický subsystém. Google do Androidu 10 zavádí vrstvu ANGLE, která se stará o převod různých grafických API, v tomto případě z OpenGL ES na Vulkan, což má zvýšit stabilitu i zvýšit výkon. Kromě toho podporuje robustnější rozhraní Vulkan 1.1. Google též aktualizoval Neural Networks API na verzi 1.2, která podporuje 60 nových operací a aplikace využívající neuronové sítě budou díky nim rychlejší.

Wi-Fi na stereoidech

Google hodně zasáhl do síťového rozhraní. Wi-Fi například podporuje bezpečnou ochranu WPA3, protože předchozí verze už byla kompromitována. Aplikace si budou moci říct o režim Wi-Fi s vyšším výkonem, který poskytne vyšší rychlost a nižší latence (za cenu vyšší spotřeby), což bude důležité například u streamování her. Přibalé též nové API pro P2P připojení a nastavení tiskáren nebo různých IoT zařízení jako Chromecast, které nejsou připojeny k síti.

Při připojení k nové Wi-Fi pak Android vygeneruje novou MAC adresu, aby zařízení nebylo stopovatelné. Google chce před aplikacemi třetích stran chránit i neresovatelné identifikátory jako IMEI, sériové číslo apod. Novinkou je funkce EasyConnect, která pomocí zvláštní adresy URI předané QR kódem, přes Bluetooth nebo NFC předá telefonu přihlašovací údaje k Wi-Fi. Přihlašovací údaje tak budete moci i sami jednoduše sdílet.

Zkratky

Google kompletně přepracoval dialog sdílení dat mezi aplikaci. Uživatel si má všimnout hlavně toho, že naskočí okamžitě. Tvůrci aplikací mohou využít nové API, které v dialogu zpřístupní tzv. cíle. Ono to funguje již dnes. Dáte sdílet obrázek, text nebo odkaz, vyskočí okno s aplikacemi, kam data vložíte, a nad nimi budou ikonky konkrétních funkcí, složek či osob, kterým můžete daný obrázek, text či odkaz předat. V současnosti ale trvá dlouho, než se daný cíl (například kontakt ze Skypu) objeví, v Androidu 10 to bude rychlejší.

Vyšší bezpečnost i lepší ochrana soukromí

Stěžejní funkce se nazývá Mainline. Google bude systém postupně rozdělovat do modulů, které bude moci aktualizovat sám skrz Play Store podobně jako některé jiné aplikace či služby. Mainline ale poprvé zasahuje hluboko do systému, takže jej může učit nové funkce nebo opravovat díry, což by jinak musel řešit výrobce zařízení.

Všechna zařízení s Androidem 10 také budou povinně muset šifrovat úložiště, takže při jejich ztrátě/krádeži bude prakticky nemožné z nich bez klíče získat data. Netýká se to jen mobilů a tabletů, ale také televizorů, hodinek či automobilových infotainmentů. Lepší zařízení s procesory postavenými na architektuře ARMv8 již mají instrukční sadu urychlující AES šifrování, ale u levných produktů se starými čipy (typicky procesory Cortex-A7 v hodinkách nebo různých přehrávačích) musí kryptografii řešit hrubou silou, což je pomalé. Google ale letos představil vlastní šifrovací algoritmus Adiantum, který je dostatečně silný a zároveň jej procesory mohou počítat šestkrát rychleji.

Uživatelé dostanou více kontroly nad zařízením. Pokud si aplikace vyžádá přístup k poloze, půjde nově nejen schválit/odmítnout práva k GPS, ale také přístup povolit, jen pokud je aplikace aktivní (tj. není na pozadí). Stejně to již funguje na iOS. Aplikace pro vyhledávání jízdních řádů vás už tak nebude moci sledovat na pozadí, ale naopak sportovním trackerům taková práva přidělíte.

Google dokonce pracuje na tom, aby Android mohl uchovávat elektronické ID jako občanské průkazy či řidičáky. Spolupracuje na tom se standardizační autoritou ISO, bližší informace firma ještě oznámí před vydáním systému.

Titulky ke každému videu i zvuku

Novinkou v systému je funkce Live Caption, která má pomoci 466 milionů lidí, kteří trpí sluchovým hendikepem. Android bude moci ve všech aplikacích poslouchat zvuk a přepisovat zaznamenaná slova do titulků. Půjde to s video přehrávači, podcasty, hlasovými zprávami, zkrátka všude. Funkce navíc nevyžaduje připojení k internetu, funguje i offline.

Napříč různými aplikacemi, avšak jen těmi komunikačními, budou fungovat automaticky navrhované rychlé odpovědi. Strojové učení na mobilu rozezná kontext příchozí zprávy a pokusí se odhadnout, co byste chtěli odpovědět. Google již funkci piluje několik lety v Gmailu a dříve v Inboxu, nicméně stále není dostupná v češtině.

Android 10 dále nabídne tzv. Focus mode. V nastavení si budete moci zvolit aplikace, o nichž víte, že vás ruší nejvíce (příchozími notifikacemi apod.). A jakmile se budete chtít soustředit na práci či školu, aktivujete speciální režim, který všechny ty facebooky ztlumí, zatímco důležité aplikace ponechané na bílé listině budou vás vyrušit mohou.

Nové formáty

Android 10 podporuje novou kompresi videa AV1 a standard HDR10+ pro obraz s vysokým dynamickým rozsahem. Z audio formátů bude nativně dostupný Opus, který je vhodný pro hudbu i přenos hlasu.

Google také vymyslel obrazový „formát“ DDF. Jde o JPEG s přidanými metadaty popisujícími hloubku ostrosti ve scéně. Typicky u mobilů se dvěma foťáky či zvláštními 3D senzory se tak ke klasické fotce přidá ještě zvláštní maska, podle níž se softwarově rozostří pozadí. Dnes tak již fotomobily fungují, Google ale navrhl univerzální řešení, aby ostatní výrobci nemuseli znovu vynalézat kolo. Android 10 si též rozumí s formátem HEIF.

Byl pro vás článek přínosný?