Hlavní navigace

Vyšel Firefox 15. Vypořádal se s paměťovými úniky způsobenými doplňky

29. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Další hlavní vydání Firefoxu připadlo na samý konec prázdnin. Zásadnější vylepšení můžeme čekat na podzim, kdy se už ostatně nebude polovina národa povalovat u moře na dovolené. Tentokrát se do finále propracovaly prakticky jen technologické novinky. K nejvýznamnějším položkám se pak řadí velice zásadní snížení výskytu paměťových úniků v souvislosti s doplňky. Velké změny zajišťují, že ani špatně napsané doplňky nebudou prohlížeč vytěžovat jako dříve, natož aby docházelo k velkým únikům paměti.

Aplikace s nainstalovanými rozšířeními tedy spotřebovává méně paměti než dříve, protože ji dokáže uvolnit, k tomu rychleji odpovídá a je méně náchylná ke kolapsům. Vývojový tým zabil několik much jedinou ranou. Další vylepšení v této oblasti budou následovat někdy příště. Ohnivá liška je rovněž výkonnější, když dojde na zobrazení obsahu vytvořeného pomocí technologie WebGL. Ta umožňuje mj. hrát 3D hry v prohlížeči, bez zásuvných modulů. Za vypíchnutí stojí především komprese textur.

 

Kromě podpory protokolu SPDY 3.0 se Firefox konečně pořádně naučil aktualizovat se na pozadí. Již dříve se v něm objevila instalační služba, které eliminovala nutnost potvrzovat každou aktualizaci aplikace výzvou Řízení uživatelských účtů. Ke stažení a instalaci nicméně stále nedocházelo na pozadí, takže až patnáctá řada prohlížeče bude poslední, která vás bude instalací zdržovat před spuštěním prohlížeče. Přechod na Firefox 16 by již měl proběhnout bez viditelných dialogů. Podobně to funguje u Chromu.

Zdroj: Mozilla

Byl pro vás článek přínosný?