Hlavní navigace

Výsledky AMD za Q3 2022: průšvih v Ryzenech, ale v serverech už má skoro 40 % tržeb Intelu

2. 11. 2022

Sdílet

Zdroj: AMD
Finanční výsledky AMD se také propadly kvůli krizi trhu s PC a ani výhled na zbytek roku neočekává zlepšení. Ale jinde se firmě daří, opět výrazně stoupla v serverech. Přitom datacentrové tržby Intelu ve stejné době výrazně uvadaly.

Tento týden už jsme zde propírali netradičně neslavné finanční výsledky Intelu, kterému se výrazně propadly tržby a ještě víc marže a zisky. Z velké části za to může krizová situace v ekonomice a také obecně ve světě, ale podíl bude mít i konkurenční tlak, kterému Intel vystavilo sílící AMD. A tato firma oznámila finanční výsledky včera, takže můžeme konfrontovat, jak je na tom v porovnání s větším soupeřem.

Ani AMD se nevyhnuly makroekonomické faktory a strmý pokles poptávky po počítačích a hardwaru. Firma původně po oznámení výsledků za Q2 2022 čekala, že její tržby v třetím kvartálu dosáhnou až zhruba 6,5–6,9 miliardy dolarů. Koncem léta už ale viděla, jak se situace změnila, a vydala varování, že tržby budou výrazně nižší.

Finální tržby dle již hotové uzávěrky jsou za Q3 2022 nakonec „jen“ 5,565 miliardy dolarů (předběžné varování uvádělo, že budou „okolo“ 5,6 miliardy $, takže se zaokrouhlením nahoru to sedí). Je to pokles o 17 % proti původně očekávané výši tržeb a o 15 % proti tržbám za třetí čtvrtletí. AMD se ale aspoň pořád může chlubit tím, že má slušný meziroční růst, protože výsledky proti Q3 2021 jsou o 29 % lepší.

Finanční výsledky AMD za Q3 2022 Finanční výsledky AMD za Q3 2022 (zdroj: AMD)

V GAAP účetnictví výrazně klesla hrubá marže, jen na 42 %, zatímco v předchozím kvartále byla 46 % a před rokem 48 %. A také čistý zisk se smrskl na minimum, jen 66 milionů dolarů (4 centy na akcii).

Toto by ale mělo být hlavně tím, že si AMD odepsalo amortizaci nehmotného majetku spojenou s akvizicí Xilinxu (ve výši 1,002 miliardy $), jinak by asi byla marže vyšší. Podle non-GAAP metodiky, která ignoruje takovéto jednorázové vlivy, vychází hrubá marže 50 % a čistý zisk 1,095 miliardy $.

Jako důvody propadu tržeb uvádí CEO firmy Lisa Su pokles trhu s PC a to, že výrobci počítačů a další odběratelé teď výrazně redukují své skladové zásoby, které zůstaly příliš vysoké po předcházejícím covidovém a postcovidovém boomu prodejů počítačů. Během redukování zásob zákazníci nakupují výrazně méně nového zboží (dopad na prodeje dodavatelů je přechodně ještě větší, než o kolik klesají koncové prodeje).

Brutální propad Ryzenů, ale triumf Epyců

Ve výsledcích AMD je ale jeden podstatný rozdíl proti těm Intelu. Jak už bylo vidět z předběžných výsledků, slabinou AMD je víceméně jen trh PC – GPU a klientských procesorů Ryzen. Segment Client měl tržbu 1,022 miliardy, což je o 40 % horší než před rokem v Q3 2021 (tehdy byly tržby 1,692 miliardy $). Tato oblast šla jako jediná dolů a měla také jako jediná provozní ztrátu (26 milionů $ proti zisku 490 milionů před rokem).

Finanční výsledky AMD za Q3 2022 segment Client Finanční výsledky AMD za Q3 2022 – segment Client (zdroj: AMD)

V divizi serverů to ale neplatí a to je ten rozdíl proti Intelu, kterému se v Q3 propadly tržby datacentrové divize o 27 % a provozní zisk klesl z 2,3 miliardy $ na nulu. AMD naopak v segmentu Data Center zaznamenalo vůbec rekordní tržby 1,609 miliardy $ (o 45 % vyšší než před rokem) a také rekordní provozní zisk 505 milionů $. Procesory AMD Epyc tedy v serverech i v této nepříznivé době posilují a zřejmě posilují na úkor Intelu. Část tržeb je nicméně ne za Epycy, ale za FPGA Xilinx a DPU Pensando, jejichž prodeje prý také významně narostly (ty AMD také získalo akvizicí).

Nicméně pokud bereme datacentrové tržby jako celek, je docela zajímavé srovnání s Intelem. Tomu teď tržby Datacenter Group klesly na „jen“ 4,2 miliardy dolarů, což znamená, že je dominantní výrobce x86 procesorů už má méně něž třikrát vyšší oproti AMD. Pravda, tomuto přibližování pomáhá víc propad Intelu než růst AMD, ale není to zas tak dávno, co fanoušci AMD jenom vyhlíželi den, kde ten rozdíl bude 10×.

Finanční výsledky AMD za Q3 2022 segment Data Center Finanční výsledky AMD za Q3 2022 – segment Data Center (zdroj: AMD)

Segment Embedded měl tržby 1,303 miliardy dolarů s provozním ziskem 635 milionů $, jeho hrubá marže je tedy ještě lepší než procesorů Epyc. Nemá moc smysl srovnávat zde meziročně, protože tato část tržeb je prakticky celá tvořena produkty Xilinx a přinesla je až akvizice.

Možná byste čekali, že spolu s procesory Ryzen (tedy segmentem Client) budou klesat také tržby segmentu Gaming, pod který patří grafiky Radeon, které by měly být stejně jako Ryzeny bity poklesem zájmu o PC, a navíc ještě prasknutím kryptobubliny. Tento segment měl ale nárůst tržeb meziročně o 14 % – tržby dosáhly 1,631 miliardy $, byť provozní zisk byl jen 142 milionů $ (pokles o 39 % proti Q3 2021).

Finanční výsledky AMD za Q3 2022 segment Gaming Finanční výsledky AMD za Q3 2022 – segment Gaming (zdroj: AMD)

Podle komentáře AMD skutečně klesly prodeje GPU, které také firma musela zlevnit (a odepsat nějakou hodnotu skladových zásob). Ale kompenzovaly to prodeje čipů pro herní konzole, v nichž zřejmě nastal naopak velký nárůst. Ten asi může být částečně sezónní a daný tím, že se v Q2 a Q3 vyrábí čipy pro konzole směřující na silný vánoční trh. Ale část tohoto nárůstu může být i dlouhodobá, protože výrobci konzolí asi teď také dohánějí deficit, který nabrali za čipové krize, během níž nedokázali uspokojovat poptávku.

Finanční výsledky AMD za Q3 2022 jednotlivé segmenty Finanční výsledky AMD za Q3 2022 jednotlivé segmenty (zdroj: AMD)

Většina divizí AMD si tak vede relativně dobře a problém mají jen klientské procesory. Situace AMD je tak v něčem lepší než Intelu. Ale to „lepší“ musíte brát v kontextu – tržby Intelu jsou pořád celkově třikrát vyšší.

Čtvrtý kvartál bude také slabý

V popisované situaci se s napětím čekalo na výhled, který AMD dá na čtvrtý kvartál a zbytek roku. V tom nenastalo žádné pozitivní překvapení. Ani v Q4 2022 se AMD nevrátí k dříve očekávaným tržbám v pásmu 6,5–7,0 miliardy dolarů. Jeho odhad je, že v poslední čtvrtině roku bude mít tržby okolo 5,5 miliardy $ (plus minus 300 milionů $), což by byl meziroční nárůst už jen o cca 14 %. Non-GAAP hrubá marže by měla opět být vysoká na poměry AMD, okolo 51 %.

Výhled AMD na Q4 2022 a celý rok 2022 Výhled AMD na Q4 2022 a celý rok 2022 (zdroj: AMD)

AMD tedy ve čtvrtém kvartálu nečeká oživení na úroveň předkrizových očekávání, podle této prognózy na tom bude zhruba stejně dobře (či špatně) jako v třetím kvartále. Byť samozřejmě je třeba pamatovat na to, že poslední léta tržby strmě rostly, před nějakými čtyřmi, pěti lety se firmě o takto „špatných“ tržbách ani nesnilo.

Na celý rok vycházejí tržby 23,5 miliardy $ (opět s tolerancí plus minus 300 milionů $), což by byl meziroční nárůst o 43 % proti tržbám za rok 2021 (za nějž to bylo celkově 16,434 miliardy $), přičemž hrubá marže by mohla být ještě o něco vyšší (51 %, ale pořád je to non-GAAP číslo, proti kterému se GAAP hodnota bude lišit, nejspíše bude nižší).

Finanční výsledky AMD za Q3 2022 vývoj tržeb za posledních osm kvartálů Finanční výsledky AMD za Q3 2022 – vývoj tržeb za posledních osm kvartálů (zdroj: AMD)

Zdroje: AMD (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?