Hlavní navigace

Vyšlo Ubuntu 16.04 LTS. Verze pro konzervativce má pětiletou podporu

21. 4. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Long Term Support v případě Ubuntu pro desktopy znamená podporu po dobu pěti let. Canonical ji už v roce 2012 rozšířil ze tří let na pět stejně jako u serverové verze. Eltéeska jsou pro opatrnější uživatele, kteří chtějí mít počítač dlouhodobě stabilní. Proto se do těchto verzí nehrnou ty největší novinky.

Vyšlo Ubuntu 16.04 LTS
Vyšlo Ubuntu 16.04 LTS

Nové Ubuntu 16.04 Xenial Xerus proto běží na linuxovém jádru 4.4 LTS, přestože už byl vydán stabilní kernel 4.5.2. Canonical zatím ještě nenasadil ani Unity 8, ale zůstal u verze 7.4. Menšími novinkami je lepší podpora HiDPI displejů a možnost přesunout launcher na spodek obrazovky podobně jako hlavní panel Windows. V nastavení ale najdeme jen změnu velikosti ikonek. Launcher lze přesunout pouze příkazem:

gsettings set com.canonical.Unity.Launcher launcher-position Bottom

V pozadí najdeme Gnome 3.18, Python 3.5, Mesa 11.2. Systém si poprvé poradí se souborovým systémem ZFS. Novinkou je podpora balíčků Snap, ale Ubuntu i nadále zvládne také klasické Deb. Ubuntu 16.04 již nepodporuje uzavřený ovladač fglrx pro grafické karty od AMD. Dostupné budou jen otevřené drivery amdgpu (jen nové karty) nebo radeon.

 

K několika změnám došlo u softwaru. Zmizel Ubuntu Software Center, aplikace se instalují a aktualizují přes Gnome Software. Z výchozí instalace zmizel kecálek Empathy a vypalovací program Brasero, naopak přibyl Gnome Calendar. Prohlížeče jsou v aktuálních verzích: Firefox 45 a Chromium 48. LibreOffice 5.1 je taktéž čerstvý. Vy výchozím nastavení je vypnuto vyhledávání v online zdrojích.

Ubuntu 16.04 je ke stažení z této stránky. Obě desktopové edice (32- i 64bitová) mají 1,4 GB. Přes cdimage.ubuntu.com jsou dostupné i oficiální odnože Kubuntu (KDE Plasma 5), Xubuntu (Xfce 4.12), Ubuntu Gnome (Gnome 3.18 a další.

Byl pro vás článek přínosný?