Hlavní navigace

Vysoká teplota procesoru zpomaluje počítač. Dostaňte ji pod kontrolu pomocí těchto programů

2. 6. 2020

Sdílet

Zdroj: shutterstock.com
Vysoká teplota procesoru může vést k problémovému chodu počítače, proto není od věci mít ji na očích, zejména u her a náročných výpočetních operací. V článku vám ukážeme nejlepší nástroje, pomocí kterých budete mít teplotu proesoru vždy pod kontrolou.

Příliš vysoká teplota CPU se projevuje znatelně horším výkonem počítače zejména u her a náročných procesů, kdy se procesor zahřívá nejvíce. Následkem toho se PC může sám od sebe restartovat či vypínat, aby předešel poškození komponentů. Při jakémkoliv podezření, že se váš počítač „vaří,“ dbejte na tyto základní faktory:

  • Vnitřek počítače je čistý a není zanesen prachem ani jinou špínou (především chladiče a ventilátory u procesoru a grafické karty).
  • Na procesoru máte přidělaný dostatečně kvalitní chladič (zejména pokud taktujete, výkonný chladič s ventilátorem je nutností).
  • Máte zajištěný průtok vzduchu (airflow) pomocí dostatečného počtu funkčních větráků a vhodného umístění počítače.
  • Mezi procesorem a jeho chladičem máte naneseno optimální množství termální pasty – ani příliš moc, ani příliš málo. Pastu je podle některých tipů třeba po nějakém čase obměňovat, ale většinou to potřeba není.

Proč je teplota procesoru důležitá a kolik stupňů je optimálních?

Optimální teplota procesoru je pro každý model jiná, obecně platná hodnota je však cca 30 až 50 °C při lehkém až středním vytížení a 70 až 85 °C při maximální zátěži (zejména u her či složitých výpočetních procesů). Abyste měli jistotu, vždy si radši zjistěte maximální teplotu u konkrétního typu CPU na stránkách výrobců a porovnejte s tím, co vám snímače teploty ukazují v maximální zátěži (tu zajistíte například pomocí benchmarku).

Jak zjistit teplotu procesoru? Zkuste následující programy

CPUID HWMonitor (stáhnout)

Tento software nabízí komplexní měření teploty všech komponentů. Je tedy ideálním nástrojem pro měření teploty procesoru a grafické karty. Kromě toho ukazuje i spoustu dalších informací, jako je procento zatížení a napětí komponentů, rychlost větráků apod. Velmi užitečné je také monitorování minimální a maximální teploty.

HWMonitor HWMonitor

Core Temp (stáhnout)

Hlavní výhodou programu je možnost zobrazit teplotu procesoru (všech jeho jader) přímo na ploše, konkrétně v hlavním panelu. Pomocí něj tedy budete mít stále na očích, jak moc váš procesor topí. Uvedené informace nejsou tak podrobné, jako je tomu u HWMonitoru, a teplotu ostatních komponentů zde také nenajdete. Jako nejjednodušší volba se zaměřením čistě na CPU je však Core Temp ideální.

Core Temp1

Při instalaci nezapomeňte odškrtnout dodatečné instalování hry Goodfame Empire, která je sponzorským produktem softwaru.

Core Temp2

MSI Afterburner (stáhnout)

Zejména pro hráče je užitečný software MSI Afterburner (názvem se nenechte zmást, program je zcela kompatibilní i s jinými komponenty než těmi od MSI), který primárně slouží k přetaktování vaší grafické karty. Součástí je však i nástroj RiverTunerStatistics, který u her a grafických programů umožňuje zobrazit na vámi vybraném místě teplotu komponentů a mnoho dalších užitečných informací (nastavit si zde můžete opravdu téměř cokoliv).

MSI Afterburner

Zdroje: techguided, computerhope

Byl pro vás článek přínosný?