Hlavní navigace

Vyzkoušejte si Servo. Mozilla uvolnila technologické demo také pro Windows

13. 4. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

O Servu jste u nás už dočíst mohli. Mozilla chystá nové vykreslovací jádro Servo a v rámci projektu Quantum bude novinky postupně převádět do Firefoxu. Vykreslovací jádro tohoto prohlížeče se bude stále jmenovat Gecko, ale pod povrchem se bude výrazně měnit. Generační výměnu Mozilla naplánovala na tento rok a my doufáme, že svůj slib dodrží. Firefox by totiž rychlejší podvozek potřeboval.

Aspoň určitou naději nám dává nové technologické demo vykreslovacího jádra Servo. Ještě loni v březnu to vypadalo, že první technologické demo dorazí v červnu, jak je uvedeno v odkazovaném článku v předchozí větě. Také dorazilo, ale jen pro macOS a Linux. Od dnešního dne může testovat každý, kdo používá Windows.

Co od technologického dema čekat jiného než ukázku technologie? Opravdu nic víc, Servo Developer Preview je pouze o vykreslovacím jádře, k němuž bylo pro přístupnější testování vytvořeno maximálně jednoduché uživatelské prostředí. Můžete tak zadávat adresy a zkoušet rychlost načítání, kromě toho ale nečekejte nic dalšího, nejedná se o plnohodnotný prohlížeč. Projekt je stále ve velmi rané fázi vývoje, takže očekávejte potíže se základní funkčností.

Technologické demo nemusí vždy fungovat na sto procent Technologické demo nemusí vždy fungovat na sto procent

Že se projekt hýbe, nicméně za zmínku stojí. Mozilla v posledních letech neudělala mnoho kroků, které by komunita ocenila. Právě Servo by ale mohlo být něčím, co by zase komunitu nadchnout mohlo. Co se technologického dema týče, přislíbena byla i podpora pro Android. Na příslušná sestavení si ale ještě musíme chvíli počkat.

Byl pro vás článek přínosný?