Hlavní navigace

Vyzkoušeli jsme nahrávání hovorů ve Skypu. Jak to funguje?

19. 7. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Je to pár dní, co Microsoft řekl, že zanedlouho odstřihne od přístrojů Skype 7, tj. původní desktopový klient. Tato vývojová větev v námi byla celé roky, postupně ji však nahradí Skype 8, který platí za úplně jinou aplikaci. Světlo světa spatřila loni, kdy došlo k restartu vývoje komunikační služby. Microsoft nám před pár dny dále přislíbil, že se v novém Skypu máme nač těšit – získáme možnost nahrávat hovory.

Na to byla do této chvíle potřeba řešení třetích stran, která nebyla vždy zdarma. Když jsme s kolegou Lukáš Václavíkem ve středu točili podcast, všiml jsem si, že mám již nahrávání k dispozici. Podotýkám ale, že používám testovací vydání Skypu. Jedná se o verzi 8.26.76.31. Do stabilních vydání by se funkce měla dostat během léta.

Tip: Jak si zkusit nejčerstvější testovací vydání Skypu ve Windows 10?

Kvality a nekvality nahrávání ve Skypu

Pojďme si už ale zodpovědět důležitou otázku: jak to celé funguje? Nahrávání lze aktivovat během hovoru skrze nabídku s dalšími funkcemi, jež se schovává pod tlačítkem se symbolem plus. Jak Microsoft uvedl, na nahrávání je druhá strana vždy upozorněna. To potvrdil také kolega, jenž zároveň zjistil, že nahrávání můžete iniciovat, i když druhá strana používá ještě Skype 7.

V něm ovšem nahrávání vede k vytvoření nové konverzace s dalším virtuálním účastníkem. To je ovšem dočasné řešení a Microsoft lze pochválit za to, že funkce se starým klientem, jenž se brzy odebere na věčnost, vůbec šlape. Jen z něj tedy nahrávání nevyvoláte.

Dle naší zkušenosti při nahrávání mírně, ale slyšitelně poklesla kvalita přenášeného zvuku na obou stranách. Naše hlasy nicméně byly bez problému rozpoznatelné a neměli jsme problém si rozumět, takže došlo opravdu jen k mírné degradaci.

Microsoft uvedl, že nahrávání se odehrává v cloudu. Nakonec to neznamená, že by vám neumožnil si nahrávku stáhnout. Po ukončení nahrávání se v chatu objeví video. Ano, i když nahráváte jen hlasový hovor, výsledkem je video ve formátu MP4. Dobrá zpráva zní, že si ho můžete stáhnout k sobě do počítače a pak s ním dělat, cokoli se vám zlíbí.

Závěr

Řešení pro profesionální podcasting to není, ale ani nikdy být nemělo. Pro ty, kdo k nahrávání používali např. Hangouts, může být Skype alternativou. Nahrávání se zdá být dobře fungující už v betaverzi. Záznam naší zkušební nahrávky můžete shlédnout/poslechnout níže.

[video width="1920" height="1080" mp4="https://www.cnews.cz/wp-content/uploads/2018/07/skype-nahravka-test.mp4"][/video]

Byl pro vás článek přínosný?