Hlavní navigace

Významné novinky v Androidu M, o kterých Google vůbec nemluvil

29. 5. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Včerejší smršť novinek nebyla úplná. Řadu drobností Google na keynote I/O zamlčel, přesto jde o důležité změny nebo užitečné zlepšováky. Android M jich má hned několik, vypíchneme ty důležité a v současnosti známé.

Upravený vzhled

Jazyk material design se stále mění, ale o tomhle řeč nebude. V Androidu M opět přibude tmavý motiv jako alternativa ke stávajícímu světlému. Ikonky v rychlém nastavení notifikačního centra je možné mazat nebo přeuspořádat. A aplikace (ikonky) v launcheru se už zase posunují vertikálním, nikoliv horizontálním směrem.

" width="640" frameborder="0" height="480">

" width="640" frameborder="0" height="480">

Záloha nastavení aplikací

Vývojáři už mohli implementovat funkci, která by nastavení jejich aplikací synchronizovala s cloudem od Googlu. Ne všichni to ale dělali. Ve skutečnosti jich bylo spíš hodně málo. V Androidu M Google vsadil na stejný nápad jako Apple v iOS. Automaticky zálohuje nastavení všech aplikací, aniž by s nimi vývojáři museli něco dělat.

 

Nastavení jedné aplikace může mít až 25 MB, což stačí, protože dočasné soubory (cache) není třeba zálohovat. Data se v zašifrované podobě na Google Drive, ale uživateli to nijak neubírá z volné kapacity. K záloze dochází každých 24 hodin, a to v době, kdy se zařízení nabíjí, je v pohotovostním režimu a připojené k Wi-Fi. Když se pak přihlásíte na nový telefon či tablet, Google vám stáhne aplikace a nastaví je do polohy jako dříve. Konečně!

Automatické přihlašování v aplikacích

Tato novinka se netýká přímo Androidu M, ale bude coby doplnění Google Play Services 7.5 dostupná i ve starších Androidech (Lollipop a KitKat). Google rozšíří svůj správce hesel dostupný v Chromu o funkci Smart Lock. Jde o další úložiště přihlašovacích údajů, které bude synchronizovat hesla mezi desktopem a mobilními zařízeními, a to nejen na webových stránkách, ale nově také v aplikacích.

První přihlášení vyzve k uložení hesla do Smart Locku
První přihlášení vyzve k uložení hesla do Smart Locku  

Bude si to žádat zásah vývojářů. Ti musí Smart Lock do svých aplikací doplnit ručně. Jakmile tak učiní, Google si bude pamatovat přihlašovací údaje a po opětovné instalaci aplikace, ať už na nebo či staré zařízení, dojde k automatickému přihlášení.

Funkci zatím podporují aplikace Netflix, New York Times, Orbitz, Linkedin, Instacart a Eventbrite. Díky Smart Locku si aplikace dokáže vzít přihlašovací údaje i z desktopového Chromu. Stačí se například přihlásit k Netflixu v Chromu, údaje na výzvu uložit do Smart Locku a po instalaci Netflixu na Android už uživatel nemusí nic vyplňovat. Rovnou ho to přihlásí. Pochopitelně ale musí Chrome a Android používat se stejným účtem.

Přihlásíte se na desktopu, na mobilu už nebude třeba nic vyplňovat
Přihlásíte se na desktopu, na mobilu už nebude třeba nic vyplňovat

Hodit se to bude i u Androidu TV. Na televizi s dálkovým ovladačem je vyplňování přihlašovacích údajů nepohodlné. Google navíc slibuje, že Smart Lock dostane i na jiné platformy. Že by i na iOS?

Aplikace už opět můžete instalovat na SD karty

Poté, co Google v KitKatu prakticky zabil microSD karty, je zase v Lollipopu pomalu vrátil. Dle všeho to vypadá, že v Androidu M by jejich podpora mohla být zatím nejlepší vůbec. Novinkou v systému je tzv. Adoptable Storage Devices.

Android si připojenou microSD kartu nebo USB flashku (u TV) naformátuje, zašifruje a nastaví tak, že se bude chovat jako interní úložiště. Půjde na něj přesunout aplikace i její data. V dřívějších verzích systému se na kartu přesunuly jen aplikace, ale citlivá data zůstala v telefonu. Otázkou ale je, jestli bude možné kartu potom normálně používat i v počítači.

Zdroj: Google (1, 2), Phandroid

Byl pro vás článek přínosný?