Hlavní navigace

Vyznejte se v nových LCD monitorech Samsung

18. 8. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Musím bohužel říct, že Samsung svým marketingem zachází daleko za hranice toho, co by se řekněme alespoň mírně poučenému uživateli zvyklému alespoň trochu na počítačovou exaktnost líbilo. Zřejmě ale Korejci vědí, co dělají. Spotřební elektronika se s tou výpočetní stále více prolíná a na celosvětové masy to zřejmě funguje. Abychom však plnili poslání odborného IT periodika, zkusíme vám proklestit cestu mezi všemi těmi za vlasy přitaženými nezřídka i reklamou na prací prášky zavánějícími Magic, Mega a Ultra termíny.

LED všude, ale pořád jsou to LCD monitory

Na setkání s počítačovými novináři nás Samsung se svými novými monitory, a tak trochu i plány seznámil. Naštěstí zdaleka všechno nebylo jen o přibarvené kráse, absurdních názvech nebo lesku jako na webu Samsungu pro širokou veřejnost. V napůl reportáži, napůl procházce portfoliem monitorové divize Samsungu budeme narážet střídavě na dobré a špatné zprávy. A začneme jednou neutrální: rok 2011 je pro Samsung časem definitivního přechodu od podsvícení zářivkami (CCFL) k LED. Nenechte se zmást naprosto nesmyslným dělením Samsungu na LCD monitory a LED monitory, stejně jako u TV jde pořád v obou případech o LCD, liší se jen podsvit.

Zatímco dříve jste monitory horko těžko kategorizovali podle nějakých čísel na konci delšího čísla, nové názvosloví se dá alespoň docela rychle naučit. Samsung se také rozhodl doplnit LCD monitory a LCD monitory s TV tunerem o další kategorii: Central Station.

Centrální stanice jako celá kategorie

O centrální stanici jsme už psali v červnu a na videu v odkazovaném článku uvidíte, jak to všechno funguje. Do takového většího stojanu monitoru je integrována funkcionalita dokovací stanice a zatím můžete vybírat z modelu CA550 a CA750. Druhý jmenovaný podporuje bezdrátové spojení s počítačem, první pak připojíte přes USB 3.0. Starší USB 2.0 pro přenášený objem dat nestačí.

Prezentující ze Samsungu nám také povídal o tom, jak je vyřešeno rozpoznání v případě více centrálních stanic třeba v jedné místnosti. Ke každé stanici je právě jeden předprogramovaný "dongle" do počítače či notebooku s unikátním id. Vždy tak dojed ke správnému spárování. Pokud dongle ztratíte, nebo dojde k jeho poškození, lze na základě výrobního čísla centrální stanice objednat a nechat vyrobit náhradní.

Lesklá TN pro lidi domů

Multimediální monitory, tedy v podstatě monitory s integrovaným TV tunerem, reproduktory apod. teď trochu přeskočíme – nechce se mi věřit, že by těch kolem 50 % uváděných Samsungem jako celosvětový podíl těchto monitorů na celkových prodejích platil i na EHW. Zvláště, když design nové vyšší řady připomíná jakýši šicí stroj s černým zrcadlem:

Multimediální monitor Samsung série SA950. Zdroj: Xbit-labs

Samsung dělí monitory jednak dle nároků uživatele či výbavy modely a potom také podle toho, zda s ním cílí na koncové uživatele někde v domácnostech (B2C), nebo naopak firemní zákazníky (B2B). Nenechte se ale oním Business2Business odradit, stejně jako třeba u Thinkpadů bude čím dál více platit, že spoustu zajímavých modelů najdete právě mezi těmi „byznysovými“.

Asi nejužitečnější slajd přijde pod tímto odstavcem. Už i v nabídkách obchodů vidíte spoustu nových Samsungů s označením jako např.: S24A300. Tak si to na příkladu rozkódujme. Číslovka 24 značí úhlopříčku (v tomto případě přesněji 23,6") a SA300 pak napovídá o pozicování. Jedná se o lichou číslovku 3, takže půjde o model pro domácnosti (B2C). Tři sta je číslo nízké (označení řad sahá až po devět set), tudíž půjde o základní monitor vybavený jen nejnutnějšími funkcemi.

 

Podle tabulky výše jsou všechny modely lichých řad pro domácnosti vybaveny matricí TN. Té má pomáhat k lepším pozorovacím úhlům funkce Magic Angle (jak to funguje, vidíte v naší recenzi PX2370). Dle prezentujícího mělo před sRGB u SA750 a SA950 být ještě uvedeno 100 % – tedy zaručeně 100% pokrytí gamutu sRGB. Doufejme, že monitory nižších řad budou mít tedy kolem 95 % a ne výrazně méně jako většina notebookových LCD.

 

Něco pro fotografy a ultračistý panel

Bohužel jsme se už nedozvěděli informaci o tom, zda další marketingový termín "Photo Accuracy 100%" znamená nějakou tovární kalibraci barev (a tedy nízké dE), nebo je opět jiným názvem pro pouhé pokrytí gamutu sRGB.

Novinkou je "UltraClear panel". Nečekejte nějakou novou matrici či převratnou technologii, jedná se v podstatě jen o výměnu antireflexní vrstvy za jinou, s nízkou odrazivostí. Výsledkem má být jak vyšší kontrast, tak méně odlesků. Snad to naleštěným B2C modelům Samsungu pomůže.

MVA a PLS v byznysu

Přes všechny nástrahy jsme se prokousali až ke dvěma řadám, které vás asi budou zajímat. Jedná se o SA650 a SA850, dle označení tedy už dokážete určitě říci, že jde o dvě nejvybavenější „byznysové“ série.


Samozřejmě nejde o Samsung vs. ostatní výrobci, ale matrice jako PVA/MVA/PLS/IPS vs. TN

SA650 je, světe div se, vybavena matricí MVA od AU Optronics. Kam Samsung dal svou S-PVA, případně ekonomištější cPVA? Nejspíše už jen do nějakých televizí a Eizu. Nebo jde jen o přestávku ve vývoji? Já bych tipoval spíše definitivní odklon od docela drahé a především s odezvou věčně bojující technologie. V řadě SA850 je totiž nedávno uvedená matrice PLS přímo od Samsungu.


Samsung SyncMaster S24A850DW
 Samsung SyncMaster S24A850DW Samsung SyncMaster S24A850DW

PLS už znáte díky aktualitě Honzy Černého o modelu S24A850. Jedná se o matrici, která je příbuzná s IPS (tedy už nikoli VA) a podle všeho úplně nejvíc s levnou e-IPS. Společnou mají existenci ve skutečnosti 6bitových panelů (na 8 bitů a tedy 16,7 mil. barevných kombinací se monitor dostane díky FRC) i podobu subpixelů. Doufejme, že přijdou i skutečně 8bitové PLS (je to trochu pikantní, když se od Samsungu čekal vývoj nativně 10bitového PVA), zatím má matrice PLS oproti IPS alespoň jednu výhodu v lepší antireflexní vrstvě. IPS AG coating je nechvalně znám pro své viditelné zrno, někdy až opticky působící jakýmsi moiré efektem, toto alespoň v ojedinělé recenzi Xbit-labs u PLS S27A850 vyloučili.


27" model řady SA850 má podobně jako IPS 27" konkurence vysoké rozlišení 2560 × 1440 px.
I 24" SA850 je svým rozlišením 1920 × 1200 px (16:10) sympatičtější než nejrozšířenější monitory s 1920 × 1080 px


Byznysové Samsungy většinou mají funkci pivot a vůbec dobrou polohovatelnost.
Stojan je velmi podobný jako třeba u recenzovaného Samsung F2380

Funkcemi se drží na špici

Jestliže zatím jsem musel používat dost kritického tónu a teprve u byznysových modelů už svitla naděje, bylo by asi nefér nezmínit několik funkcí, kvůli kterým stojí za to o monitorech Samsung uvažovat a jsou buď jedněmi z málo, kdo je dělá, nebo vůbec prvními.

Nové monitory vybavené USB hubem už většinou obsahují řadič USB 3.0. A mít takový USB 3.0 hub se čtyřmi porty takto pěkně po ruce (a přitom skrytě) na stole, to se opravdu hodí.

Další zajímavostí, zatím asi jen právě u řad SA450, SA650 a SA850, je externí adaptér, pro který je ale udělána přihrádka nad stojanem monitoru. Tam buď zapadne, nebo jej naopak odděláte, pokud chcete monitor umisťovat na zeď. Díky adaptéru mimo tělo je možné dělat celý monitor dost tenký.

Neprožívám všechny ty demonstrace ušetřených stromů (nejvíc jich možná ušetříte, kdy pořád nebudete kupovat nové věci místo ještě funkčních a poptávkou tak tlačit výrobu) spojenou s přechodem na LED a už vůbec nemusím Eko funkce monitorů, které prostě jen mění jas. Ale vybavit i cenově dostupné monitory senzorem u něj sedící osoby a hlavně senzorem okolního osvětlení je určitě chvályhodné. Jen houšť.

Ačkoli jsem Samsung sepsul za to, že všechny modely pro domácí uživatele sází na matrici TN, nezapomeňte, že díky funkci MagicAngle umí Samsung asi nejlepší jednooké krále TN (viz Samsung SyncMaster PX2370: Kvalitní TN není fikce) a není úplně nutné monitory s touto matricí zcela přecházet. A pro progamera bude 120Hz TN pořád nejrozumnější volbou. U 27" úhlopříček, které budou navíc sloužit třeba i jako televize, bych byl skutečně ale už navzdory kouzelníkovi, co očaroval úhly, opatrný. O S24A850 k recenzi zde na EHW jsem do Samsungu už napsal.

 

Byl pro vás článek přínosný?