Hlavní navigace

Vývoj Waterfoxu se rozděluje. Ani novější větev se klasických doplňků nechce vzdát

28. 10. 2019

Sdílet

Prohlížečem, který se stále snaží nabídnout to, co starý Firefox, je Waterfox. Jedná se především o klasické doplňky, ale také vzhled. Vývoj se aktuálně dělí do dvou větví.

Jeden z forků Firefoxu v posledních měsících ožívá, pochlubil se novým logem a pojí se s ním jedna důležitá novinka. Waterfox ukazuje, že udržování starého kódu není bezproblémové, ale je v omezené míře možné. Březnové vydání např. kvůli kompatibilitě vypnulo Service Workers, technologii primárně sloužící k zajištění běhu webových aplikací offline. Pokud prohlížeči fandíte, dejte si pozor na to, že se vývoj rozděluje do dvou větví. Bylo to předznamenáno už v polovině května. Prohlížeč bude nadále udržován i ve stávající podobě, tj., ponechá si podvozek z Firefoxu 56. Tato varianta se bude nazývat Waterfox Classic a nebude předmětem novinek zasahujících do funkcí.

Dvě edice Waterfoxu

Prohlížeč hlavní vývojář plánuje při životě udržovat doplňováním záplat tak dlouho, jak jen to bude možné. Těžko lze odhadnout, jak dlouho potrvá. Cílem Waterfoxu Classic je nabídnout platformu pro klasické doplňky, které zasahují hlouběji do prohlížeče, nabízí tak více funkcí, ale dnešní Firefox už je nepodporuje. Navíc i podporuje starší platformy. V tomto programu se budete moct setkat k výzvám k upgradu.

Kam byste upgradovali? Již nějakou dobu vzniká Waterfox Current a konečně si ho můžete vyzkoušet. Staví na základech Firefoxu 68. Nabízí nové funkce, stále si však hodlá udržet kompatibilitu i se staršími doplňky. Ne všechny v něm fungují a podle hlavního vývojáře musí být aktualizovány, aby si kompatibilitu udržely. Prohlížeč se nachází v rané fázi vývoje, takže očekávejte změny.

Alex Kontos do něj chce vrátit předchozí typ vzhledu Australis, který se vyznačoval oblými hranami. Dále chce, aby DRM bylo volitelnou součástí. Pro Waterfox Current platí, že už podporuje pouze 64bitové počítače. Obě varianty prohlížeče dále přechází na nový způsob značení podle roku, měsíce vydání a opravy. Podle nových pravidel se tak prohlížeč nazývá Waterfox 2019.10, respektive Waterfox Current 2019.10.

Zdroj: blog Waterfox 1 | 2

Byl pro vás článek přínosný?