Hlavní navigace

WD a Hitachi GST: zasekne se obchod na Evropské unii?

30. 8. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Již v březnu letošního roku zveřejnily společnosti Western Digital a Hitachi Global Storage Technologies, že první jmenovaná tu druhou odkoupí. Takové věci ale nejsou hotové ze dne na den, mimo jiné je musí přezkoumávat antimonopolní úřady. Evidentně nejen americké a japonské, kde obě firmy sídlí. Obchod může zablokovat i Evropská unie.

Evropská komise vydala ke sloučení „vyjádření námitek“. Tento dokument nepředznamenává finální stanovisko komise. To bude záležet na tom, jak přesvědčivé budou argumenty WD a HGST, že obchod nepoškodí konkurenční prostředí nejen na trhu pevných disků, ale také dodavatelů součástek pro ně. Již v květnu například EK prohlásila, že sloučení by mohlo poškodit firmu TDK, která je jediným nezávislým dodavatelem čtecích a zápisových hlaviček pro pevné disky, protože Western Digital by jich po odkoupení Hitachi GST nakupoval méně.

Western Digital za loňský rok prodal 203,7 milionů pevných disků, Hitachi GST 115,8 milionů. Sloučením těchto dvou firem vznikne gigant s přibližně 50% podílem na trhu (a jestliže Toshiba má kolem 10 %, na Seagate se Samsungem zbývá 40 % a WD po sloučení s HGST bude bezkonkurenčně největší). Seagate předpokládá, že odkoupení harddiskové divize Samsungu, které také momentálně přezkoumávají příslušné orgány, půjde hladce, ačkoliv se 40 % trhu bude mít také „nezanedbatelnou tržní sílu“.

Western Digital očekává, že úřady v Evropě ani v dalších jurisdikcích obchod nezablokují a protože lhůty pro vyjádření končí ještě letos, i sloučení má proběhnout ještě v posledním kvartálu kalendářního roku 2011.

Zdroj: X-bit labs, Bloomberg

Byl pro vás článek přínosný?