Hlavní navigace

WD Black2 Dual Drive: SSD a HDD v jednom 2,5" balení (recenze)

6. 1. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na sbírku filmů, hudby a fotek si pořiďte jeden až několik X-terabajtových pevných disků a operační systém společně s nejčastěji spouštěnými aplikacemi umístěte na SSD o kapacitě typicky 64–256 GB. Tak zní paradigma budování svižného PC. Majitelé notebooků to mají trochu složitější.

Jako první se jim snažila pomoci hlavní konkurence WD – Seagate. Tento výrobce přišel s kombinací 2,5" (klasického) pevného disku a velké cache tvořené pamětí NAND flash. Dalo by se tak říct, že jistou kombinaci technologie HDD a SSD už tady Seagate zkouší roky a ze jména Momentus XT také přešla na zkratku SSHD. V současnosti se SSHD vyrábí i v 3,5" formátu pro desktop a 2TB varianta nabídne nejen dostatek prostoru za slušnou cenu, ale také místy velmi pěkné zrychlení oproti běžným 7200otáčkovým HDD.

SSHD však nejsou tak výkonné ani jako dnešní nejlevnější SSD, navíc záleží na efektivitě cacheování dané úlohy. Western Digital se rozhodl nabídnout ve své kombinované jednotce plnohodnotný výkon SSD a současně také v daném formátu vysokou kapacitu.

Pro desktopová PC nemá WD Black² Dual Drive vůbec smysl řešit. Za 7300 Kč totiž koupíte nadprůměrně výkonný 250GB SSD i 2TB HDD a ještě vám zbude na levnější základní desku. Vzhledem k výšce 9,5 mm zatím bohužel také s tímto řešením od WD nemůžete počítat do ultrabooků.

Zbývají nám klasické notebooky a minoritně pak možná nějaká velmi malá PC s mini-ITX či nettopy. U klasických notebooků se naskýtá možnost vyměnit optickou mechaniku (SATA) za rámeček (redukci) pro 2,5" disky. Smysluplnost WD Black2 tak počítejme i proti tomuto řešení. WD Scorpio Blue s 1TB pořídíte za 2000 Kč, 120GB SSD řekněme za 2300 Kč a zmíněnou redukci od 400 Kč. Příplatek za řešení vše v jednom činí asi 2600 Kč a vyčleňuje Black2 tam, kde opravdu dvě diskové jednotky není možné osadit nebo hraje roli pohodlnost.

  
 

Abychom WD Black² nekřivdili, ještě by bylo dobré z ceny odečíst pár stovek za šikovný adaptér USB3-SATA. Klonovací software naopak najdete přinejmenším u každého druhého SSD (a do zmíněných 2300 Kč si dokonce vyberete).


 


 

Zvnějšku odhalíte jen řadič WD Redfin, kdybych měl správný typ šroubováku, mohl bych disk doslova rozložit na části HDD a SSD. Chcete-li vidět, jak by to vypadalo, mrkněte třeba na LegionHardware či TechSpot. SSD sází na kombinaci řadiče JMicron 667H a dva 64GB MLC NAND flash (20 nm) výrobce Nanya. JMicron kdysi způsobil špatnou pověst prvních SSD (možná si vzpomínáte na SSD stuttering), ale další generace už třeba celkem úspěšně používal v levnějších řadách kupříkladu Kingston.

 

Tak jako tak, JMicron 667H je nízkorozpočtové řešení a papírové přenosové rychlosti čtení (350 MB/s) a zápisu (140 MB/s) tomu odpovídají. WD uvádí, že řadič je „customizovaný“, řekl bych ale, že tím je myšlen nejspíš nějaký podíl na vývoji firmware. V popisu tzv. Shift_ Technology nacházím ale jedinou konkrétní informaci a tou je vyhrazení 8 GB jako spare. JMF667H podporuje TRIM, takže zbývá zajistit podporu na straně OS (což už s operačními systémy tohoto desetiletí skutečně není problém).

 

Docela vtipný je v balení přiložený USB klíč. Přímo na něm nejsou žádné ovladače a software, jak byste možná čekali, ale po jeho zasunutí dojde pouze k automatickému spuštění webového prohlížeče a přechod na adresu, kde si právě klonovací software a ovladače stáhnete. 

 

Při instalaci dojde také ke správné inicializaci disku a rozdělení na jednotky tak, abyste měli zvlášť SSD a HDD. Pokud v nějakém nástroji jednotky odeberete, tak v podstatě Black² znefunkčníte. Pak nezbude než instalaci/inicializaci provést znovu. Software HD Tune, který přistupuje k disku „na nižší úrovni“ viděl Black2 stále jako jedinou 1,1TB diskovou jednotku.

 

 

Úvod

Testovací sestava

Testovací sestava a metodika

Testovací sestava:

  • procesor: Intel Core i5-3470 (Ivy Bridge, 4× 3,2 GHz)
  • základní deska: Gigabyte GA-Z77X-UP4 TH
  • paměť: 4× 4 GB Corsair Dominator @ 1866-9-10-10-27-2T
  • systémový disk: Kingston HyperX 3K SSD, 240 GB
  • operační systém: Windows 8 Pro x64
  • zdroj: Enermax Modu87+, 500 W
  • skříň: Enermax Hoplite

Základem je čtyřjádrový procesor Core i5-3470 s integrovanou grafikou. U něj jsou vypnuty všechny úsporné funkce a také Turbo Boost.

Procesor je osazen v základní desce Gigabyte Z77X-UP4TH s čipsetem Z77 s integrovaným řadičem disků Intel. Ten je vybavený dvojicí portů SATA 6,0 Gb/s a čtyřmi SATA 3,0 Gb/s (s možností zapojení disků do RAID). V kombinaci s procesorem s architekturou Ivy Bridge a rychlejším rozhraním DMI 2.0 je to v současnosti jedno z nejrychlejších cenově dostupných řešení (pro PC). 

V operačním systému je vypnuta automatická defragmentace i obnovení systému. Před testem každého dalšího disku je vymazán obsah složky C:\Windows\Prefetch (údaje pro SuperFetch, který na základě historie chování uživatele načítá po spuštění systému z disku do paměti předem knihovny k programům, které bude chtít pravděpodobně spouštět).

Disky s kapacitou nad 2 TB jsou inicializovány jako GPT (GUID Partition Table), HDD do této kapacity pak jako MBR.

 

Testování hlučnosti (platí pro HDD)

Testování hlučnosti je prováděno ve ztichlé místnosti s výše zmíněnou sestavou. U ní je podstatné, že je v době měření takřka plně pasivní (zastavený větrák chladiče CPU i grafické karty, systémový disk typu SSD, točí se jen větrák na Enermax Modu87+ na minimální otáčky) a ambientní hluk je cca 33 dBA.

Pevné disky jsou umístěny v koši na HDD skříně Enermax Hoplite 20 cm od hlukoměru VoltCraft SL-100. Bočnici nechávám odejmutou, ale dvířka koše na HDD jsou zavřena.

   

Sekvenční čtení/zápis, přístupová doba

Sekvenční čtení/zápis, přístupová doba

Nezapomeňte, že v grafu přenosové rychlosti je u pevných disků (HDD) pouze průměrná hodnota. Abyste viděli rychlosti na začátku a na konci disku, potom si prohlédněte celý průběhový graf z HD Tune.

V případě kombinace HD Tune + WD Black² je tu ještě jedna specialita – průměr z celé 1,1 TB jednotky namísto oddělených výsledků pro SSD a HDD. HD Tune bohužel přistupuje k Black2 jako k jediné jednotce, takže teprve na průběhovém grafu níže můžete vidět rychlost čtení asi 375 MB/s pro SSD a následně 110–60 (na konci) MB/s pro HDD. U sekvenčního zápisu je skok méně citelný, SSD část zde svými 140 MB/s zrovna neoslňuje.

 

WD Black2 Dual Drive – 120 GB SSD + 1 TB HDD

 

Black2, SSD část v AS SSD:

 

Black2, HDD část v AS SSD:

Kingston SSDNow V300, 120 GB


 


   

OCZ Vertex 450, 256 GB 

 


 

WD Black, 4 TB (WD4001FAEX)


  

 

Práce s malými bloky dat

Práce s malými bloky dat

Opět dejte pozor na HD Tune, který průměruje celou 1,1TB jednotku (120 GB SSD + 1 TB HDD) a v případě Black2 tak neposkytuje úplně relevantní výsledky.

 

WD Black2 Dual Drive – 120 GB SSD + 1 TB HDD

 
  

 
  

Black2, SSD část:

 

Black2, HDD část:

Kingston SSDNow V300, 120 GB


 

OCZ Vertex 450, 256 GB


   

WD Black, 4 TB (WD4001FAEX)

 


 


 

Kopírování, různé velikosti bloků, „extra“ testy pro HDD

Kopírování, různé velikosti bloků, „extra“ testy pro HDD

 

WD Black2 Dual Drive – 120 GB SSD + 1 TB HDD

SSD část: 

 


 

HDD část: 

   

Kingston SSDNow V300, 120 GB


 


 

OCZ Vertex 450, 256 GB


 


 

WD Black, 4 TB (WD4001FAEX)

 

Praktické testy v PCMark 8 (simulace Battlefield 3, Adobe…)

Praktické testy v PCMark 8

Přestože vám spojení praktické a něco končícího slovem mark nemusí připadat na místě, Futuremark se u své poslední verze opravdu snažil. Před návrhem dílčích testů úložišť v PCMark 8 byla provedena analýza diskové aktivity během používání programů z Adobe Creative Suite, Microsoft Office a dvou populárních her.

 

Analýza zaznamenala časová razítka pro vstup/výstupní operace, začátky LBA a délku V/V operace v bajtech. To samé bylo přeneseno do PCMarku a oproti PCMarku 7 navíc došlo k vypuštění komprese času nečinnosti. Tím je praktické využití simulováno přesněji (a samozřejmě nebude výkon tak škálovat, jako v PCMarku 7).

World of Warcraft

Battlefield 3

Adobe Photoshop light

Adobe Photoshop heavy

Adobe InDesign

Adobe After Effects

Adobe Illustrator

Microsoft Word

Microsoft Excel

PowerPoint

Hlučnost, teplota


Hlučnost

Jak už jste si možná všimli v kapitole testovací sestava, metodiku měření hlučnosti jsem změnil. Už neměřím pevné disky položené jen na linoleu (což nahrávalo těm s hlučnějším pohybem hlaviček a tišším otáčením ploten), ale v klasickém koši na pevné disky v řekněme průměrné počítačové skříni. Všech pět dříve testovaných disků od WD jsem přeměřil tímto způsobem a můžete si tak výsledky porovnat.

Každopádně WD Black² má při jakékoli činnosti velmi tichý chod. Bez pohybu hlaviček je dokonce tak tichý, že jsem byl limitován pomalusetočícím větrákem ve zdroji Enermax Modu87+.

Teplota

Měřil jsem jak teploty disků v klidu pět minut po zapnutí (pasivní odvod tepla), tak při několik minut trvající zátěži. Toto druhé měření jsem pak prováděl i s diskem položeným na pouhou dřevěnou desku stolu. Tím jsem nastínil situaci se špatným odvodem tepla. Všechna měření jsou dokumentována jak údajem z čidla v HDD (přes S.M.A.R.T.), tak hodnotou z bezdotykového teploměru (zaznamenáno maximum při proskenování celého šasi disku).

 

Příkon disků a vyhodnocení výsledků

Příkon disků

Pro měření příkonu jsem používal speciální bočník (Molex-SATA) a několik multimetrů. Zaznamenal jsem proud na 5V i 12V větvi a součtu příkonu na obou větvích vidíte v grafu. Zatímco při čtení zůstává proud na 12V větvi skoro neměnný (roste na 5V), při startu systému a prvního roztáčení ploten jde proud na 12V větvi často i přes 1 A. Tento údaj může být důležitý pro přesné dimenzování potřebného výkonu zdroje.

 

Vyhodnocení výsledků

SSD ve WD Black² se nakonec neukázalo ve špatném světle. Výkon s malými bloky dat (4 kB) je dokonce překvapivě vysoký a nižší sekvenční rychlosti nejsou typicky u systémového disku tak podstatné. Přesněji řečeno, tam oněch 370/140 MB/s bude dostačovat. Pevný disk svým výkonem odpovídá 5400otáčkovým diskům, ve 2,5" formátu v současnosti s hustotou zápisu 500 GB na plotnu.

Příjemným překvapením jsou provozní vlastnosti.Black² je neuvěřitelně tichý a to i při náhodném zápisu/čtení na HDD části. Ani při dlouhém intenzivním používání se nemusíte bát zahřívání a nejvyšší naměřený příkon jej řadí mezi to lepší i jen mezi samotnými SSD.

Trochu mi vadilo, že WD šetřil a nepřibalil ovladače plus migrační software na klasickou klíčenku a že je musíte stahovat z internetu. Odsud bych čekal maximálně tak stahování aktualizace. Kdyby Western Digital snížil cenu o 2000 Kč, tak bude konkurenceschopný i tam, kde lze třeba pomocí redukce namísto DVD mechaniky osadit dva disky. Za úplně nutné považuji však snížení výšky na 7 mm (třeba v další generaci/revizi), protože ultrabooky jsou tím pravým místem pro tohle kombinované řešení. 

Western Digital Black² Dual Drive, 120GB + 1 TB

Plusy / mínusy
  výkon plnohodnotného SSD a vysoká kapacita v jednom
  tichý chod HDD
  překvapivě nízký příkon
  nízké zahřívání
  přibalena redukce USB3-SATA a klonovací software
  výška 9,5 mm
  cena
  pomalejší sekvenční zápis SSD
Cena 7300 Kč (vč. DPH)



Graf ceny produktu Western Digital Dual Drive 1TB, 2,5 poskytuje server Heureka.cz

Byl pro vás článek přínosný?