Hlavní navigace

WD My Passport: pět tera do kapsy (minirecenze)

16. 12. 2019

Sdílet

Externí 2,5" disk s kapacitou 5 TB má víc prostoru pro data, než většina uživatelů v počítači vůbec. I při této kapacitě je disk velmi tenký, má jen 19 milimetrů a váží 206 gramů. WD prodává svůj My Passport v této kapacitě za doporučenou cenu 4870 Kč. Je v černém, modrém a červeném provedení a je příjemně matný. Disk je nerozebíratelný a má konektor USB 3.0 v široké variantě Micro-B. Modernější USB-C má podle specifikace jen verze pro Mac, který je asi o stovku dražší. Jenže konektor přímo na disku je stejný. liší se tak jen kabelem na straně k počítači a jiným naformátováním. WD dává záruku tři roky a nabízí i nižší kapacity od 1 TB.

Rychlost čtení je po celé kapacitě průměrně 220 MB/s s přístupovou dobou 0,5 milisekund. Zápis začíná na 120 MB/s a směrem od středu disku pak klesá až na 56 MB/s. Měřeno na rozhraní USB 3.1.

První s 5TB kapacitou byl na trhu sice Seagate, ale i WD používá plotny s technologií zápisu SMR

WD My Passport 5TB read
WD My Passport 5TB read
WD My Passport 5TB write
WD My Passport 5TB write

 

K disku dodává WD několik aplikací: WD Security (Ten první umožňuje nastavit heslo pro 256b AES hardwarové šifrování), WD Backup (zálohování adresářů počítače na externí disk nebo do Dropboxu) a WD Drive Utilities (dignostika a nasatvení doby uspávání disku) a WD Discovery, která umožňuje update těch předchozích, připojení k MyCloud a import dat ze sociílních sítí Facebook a Instagram. K těm ovšem vyžaduje zadání přihlašovacích údajů a i když dialog vypadá jako načtená webová stránka (tudíž byste nezadávali informace třetí straně), raději bych tuto funkci nepoužíval. Všehny tyhle funkce navíc klidně mohly být v jediné aplikaci.

Uvnitř je 2,5" disk s označením WD50NDZW-11MR8S1 určený pro USB a s deklarovaným příkonem 0,63 A. Jeho rychlost je 5400 otáček za minutu. V klidu si disk vezme jen 1,4 W, v zátěži se při čtení i zápisu pohybuje příkon maximálně mezi 2,7 až 3,4 W (0,55 až 0,7 A), což jsou dobré hodnoty. Základní limit portu USB je 2,5 W, což je nejvíce znát u připojení ke staršímu televizoru. Nicméně jsem disk v takovém portu vyzkoušel a nenarazil na problém.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.