Hlavní navigace

WD uvádí nové hybridní disky. 1TB a 4TB SSHD řady Blue pro notebooky a desktopy

2. 7. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Při stavbě počítače se asi uživatelé dnes většinou rozhodují jen mezi pevnými disky a SSD, ovšem kromě těch jsou zde stále i hybridní disky, někdy nazývané SSHD. S těmi přišli výrobci pevných disků jako s řešením, jak zachovat velkou kapacitu HDD a zároveň poskytnout rychlý start programů a spuštění operačního systému jako u SSD. V této oblasti v poslední době nebyl patrný nějaký překotný vývoj, nyní se však k této koncepci vrací firma Western Digital a vydává hybridní disky řady WD Blue – a to modely jak pro notebooky, tak pro desktopová PC.

SSHD řady Blue budou vypadat velmi podobně tomu, co známe například od Seagate. Základem bude tedy klasické HDD, které bude mít navíc malou paměť NAND v roli cache, do níž si disk uloží často používané soubory. U WD Blue bude mít tato paměť kapacitu 8 GB a jde o NAND typu MLC. Jejím smyslem je zvednout IOPS u často používaných systémových souborů a aplikací a zrychlit tak práci. O toto cachování se stará sám firmware disku, který by se měl přizpůsobovat typickému chování uživatele za provozu a v ideálním případě dávat výkon odpovídající pomalejším SSD.

WD Blue SSHD, 1TB model pro notebooky
WD Blue SSHD, 1TB model pro notebooky

Western Digital uvádí v této chvíli dva modely SSHD řady Blue. První (WD10J31X) je pro notebooky a jde o 2,5" model s kapacitou 1 TB. Rychlost rotace ploten bude zřejmě mít 5400 ot./min, tento údaj ale výslovně uveden není. Kromě 8GB NAND nese ještě 64MB mezipaměť a WD pro něj udává sekvenční přenosové rychlosti až 100 MB/s. Rozhraní je klasicky SATA 6 Gb/s, ovšem pozor, pokud byste si jej chtěli pořídit do notebooku. Podle specifikací je výška pouzdra 9,5 mm, takže do tenčích notebooků omezených na 7mm modely nevleze.

WD Blue SSHD, 4TB verze pro desktop
WD Blue SSHD, 4TB verze pro desktop

Desktopový WD Blue SSHD (WD40E31X) má kapacitu 4 TB a je samozřejmě 3,5". Ani zde WD neuvádí rychlost rotace, takže disk je možné, že disk taktéž pracuje na nižších 5400 otáčkách za minutu. Spotřeba je totiž na desktopový disk mírná, jen 4,75 W v nečinnosti a 6 W při čtení nebo zápisu. Opět je integrována 8GB cache NAND a 64MB klasická mezipaměť. U tohoto modelu WD uvádí sekvenční rychlost 150 MB/s, odezva bohužel ani u jednoho disku specifikována není.

Specifikace hybridních disků WD Blue SSHD
Specifikace hybridních disků WD Blue SSHD

Oba modely WD Blue SSHD mají podle firmy tříletou záruku a prodávat by se měly začít v těchto dnech. Co se ceny týče, figuruje v evropském vyhledávači cen Geizhals 2,5" 1TB model za částky začínající od 95 EUR, což by při momentálním kurzu mělo odpovídat 2600 CZK. 4TB model pro desktopy se pak v cenících objevuje za sumy od 185 EUR – tedy za něco málo přes 5000 CZK.

Příplatek za NAND je tedy u obou okolo tisícovky (beru-li v potaz nejlevnější modely HDD se stejnou kapacitou). Za to už si na desktopu můžete dopřát separátní lowendové SSD (i když budete muset hrábnout na samé dno). V notebooku ale obvykle druhá volná pozice není, takže zde by WD Blue SSHD mohl dávat větší smysl.

 

Zdroje: eTeknix, WD

Byl pro vás článek přínosný?