Hlavní navigace

Web se posune na novou úroveň. W3C dokončilo HTML 5.1 a už pracuje na další verzi

2. 11. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

World Wide Web Consortium zveřejnilo finální specifikace nového značkovacího jazyka HTML 5.1. Od včerejška je mezi doporučenými formáty W3C a mohou jej bez obav začít používat jak tvůrci webových stránek, tak i vývojáři prohlížečů. Nadále přitom pokračují práce na HTLM 5.2, který bude dokončen za rok.

HTML 5.1 je dokončeno
HTML 5.1 je dokončeno

Jádra Blink (Chrome, Opera), Gecko (Firefox) a Webkit (Safari) už většinu novinek verze 5.1 implementovala. Edge je zatím trochu pozadu a Internet Explorer už nikdo vyvíjet nebude. (Ten je ale na ústupu a každý měsíc se jeho podíl výrazně tenčí. Pozn. ed.) Desítky změn, které se odehrály mezi HTML 5 a HTML 5.1, se běžných uživatelů prakticky nedotknou.

Jeden obrázek ve více souborech

Nejzajímavější novinkou je nový prvek , který dovoluje tvůrcům vložit na stránku jeden obrázek v různých formátech a rozlišeních, přičemž webový prohlížeč si stáhne jen jeden vhodný soubor. Koncoví uživatelé po pocítí například tak, že na mobilu s pomalým připojením se stáhne více komprimovaný obrázek (třeba i s nižším rozlišením). Na jemných displejích typu Retina se pak zvolí ty s vyšším rozlišením, aby zobrazení nebylo rozmazané.

O stáhnutí konkrétního souboru s obrázkem může rozhodnout fyzická velikost displeje, jeho jemnost, orientace, úroveň přiblížení, stav sítě (rychlost, latence), podpora formátu v prohlížeči a další proměnné. Zápis pak vypadá například takto:


 
 
 

Tvůrci vygenerují obrázek ve třech formátech. Kvůli zpětné kompatibilitě zůstane JPEG. Pokud to prohlížeč dovolí, stáhne se soubor s účinnější kompresí WebP (Chrome, Opera) neob JPEG XR (IE, Edge). Element již s výjimkou IE a Opery Mini podporují všechny prohlížeče.

 

Zdroj: W3C

Byl pro vás článek přínosný?