Hlavní navigace

Web si oddychne. Adobe plánuje ukončit vývoj a podporu a Flashe v roce 2020

26. 7. 2017

Sdílet

Zdroj: Adobe
Jinak se to napsat nedá: nemožné se stane skutečností.

Výrobci prohlížečů se již roky snaží zbavit Flash Playeru, jeho potřebnost je však stále na takové úrovni, že to dodnes nedokázali a omezeně jej ve většině podporují i nadále. Teprve včera došlo ke zlomu. Adobe samo vydalo prohlášení, kde uznává, že otevřené webové standardy dostatečně vyspěly. Je si také vědomé toho, že se prohlížeče zásuvných modelů zbavují a existují tlaky i na Flash Player. Nemá cenu to natahovat, Adobe konečně oznámilo, že plánuje ukončit produkci Flashe. Ještě to nějakou dobu potrvá, konkrétně distribuce a podpora příslušných produktů skončí až v roce 2020. Web má tedy ještě celé tři roky na to, aby se zbavil technologie, jež bývala v dávných časech nezbytná. Do té doby bude Flash podporován, tudíž budeme nadále spatřovat například nová vydání Flash Playeru. Adobe se rozhodlo po diskuzi s partnery, k nimž patří Apple, Facebook, Google, MicrosoftMozilla. Každý z nich svým způsobem podává pomocn

Co na to výrobci prohlížečů

Google dodává, že dnes ve Chromu stránku s prvky ve Flashi denně navštíví jen 17 % lidí, před třemi roky to ale bylo ještě 80 % lidí. Nyní je jasné, že dříve než v roce 2020 internetový gigant z Chromu Flash Player nevyřadí. Pokud o něj stojíte, nemusíte se bát, že byste o něj přišli dřív.

Jak ukazuje tento archivní snímek z roku 2012, prohlížeče se o omezení Flashe snaží již roky Jak ukazuje tento archivní snímek z roku 2012, prohlížeče se o omezení Flashe snaží již roky

Microsoft oznámil, že bude Flash omezovat, ale opět bude možné jej používat až do roku 2020, a to jak v Edgi, tak v Internet Exploreru. Koncem tohoto roku se Edge začne dotazovat, zda má být Flash Player na dané stránce povolen. V půlce příštího roku si už tuto volbu nebude pamatovat a bude se na spuštění ptát v každé relaci. Standardně vypnutý bude Flash Player v Edgi a Internet Exploreru v polovině roku 2019. Kompletně odstraněn bude v následujícím roce.

Podobně to bude ve Firefoxu. Během příštího měsíce se prohlížeč začne ptát, zda mají být flashové prvky spuštěny. Ve většině instalacích bude Flash Player vypnutý v roce 2019. Jako poslední si Flash užijí uživatelky a uživatelé Firefoxu ESR. Po roce 2020 již Mozilla neumožní spouštět ve Firefoxu žádnou ze starších verzí Flash Playeru.

Den, na který řada lidí čekala, je na dohled. Jaké máte pocity?

Byl pro vás článek přínosný?