Hlavní navigace

Webová alba programu Picasa: vystavte fotky na internet

21. 6. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Online aplikace nazvaná Webová alba programu Picasa slouží k snadnému sdílení vašich fotografií na internetu. Nahrávání přímo ze správce obrázků Picasa je nanejvýš jednoduché, vyžaduje pouze vaše uživatelské jméno a heslo. Používáte-li schránku Gmail nebo jinou službu od Google, pak použijte stejné údaje. Pokud toto bude vaše první zkušenost s Google, pak klepněte na odkaz Přihlásit se do webových alb v pravém horním rohu programu Picasa.

V okně pokračujte dále odkazem Zaregistrovat se do služby Webová alba. Zobrazí se stránka, kde si vytvoříte svůj nový uživatelský účet a tím se pak ke své webové galerii přihlásíte. Vše probíhá v češtině, nemusíte se tedy bát, že byste nějaké výzvě nerozuměli.

Výběr fotografií a jejich odeslání

Najděte složku s fotografiemi, které chcete vystavit na internetu. Označte je natažením oblasti myší nebo klepáním na jednu po druhé spolu s klávesou Ctrl. Zavolejte funkci Nástroje|Nahrát|Nahrát do webových alb. Nejste-li ještě přihlášeni, zobrazí se okno pro zadání přihlašovacích údajů. Zadejte je a klepněte na tlačítko Přihlásit se.

Výběr alba

Před nakopírováním snímků na internet vás Picasa požádá o výběr alba. Z rozbalovací nabídky vyberte nějaké předešlé, případně zadejte název nového po stisku tlačítka Novinka. Pokračujte výběrem velikosti obrázků k nahrání. Picasa doporučuje automatickou změnu velikosti nahrávaných obrázků na šířku 1 600 px. Chcete-li galerii využít i jako prostor k zálohování svých fotek, pak vyberte volbu Původní velikost. Nastavte, zda bude album dostupné všem (Veřejné), nebo zda jeho viditelnost omezíte (Neuvedeno) tak, aby mělo speciální webovou adresu z kombinace čísel a písmen. Nejbezpečnější je pak poslední režim, kdy album před zobrazením svého obsahu, vyzve uživatele, aby se přihlásil. Snímky nakopírujete ve zvoleném nastavení na internet po stisku tlačítka Nahrát. Hlášku o dokončení pak zavřete křížkem.

Nastavení oprávnění

V pravém horním rohu Picasy klepněte na odkaz Webová alba nebo jděte na adresu picasaweb.google.com, kde se přihlásíte. Měli byste zde vidět právě nahrané album. Klepnutím se do něj přepněte a klepněte na tlačítko Sdílet. Zadejte e-mailové adresy osob, kterým chcete poslat odkaz pro zobrazení tohoto alba. Doplňte doprovodný text k pozvánce a klepněte na tlačítko Odeslat.

Prohlížení alb

Používejte drobečkovou navigaci pod logem webu k přechodu mezi alby a hlavní stránkou galerie. Vyzkoušejte režim Prezentace, kdy se fotografie v albu zobrazí na černém pozadí bez okolních odkazů a s panelem, ve kterém ovládáte režim prezentace - další a předchozí snímek, zastavení. Pomocí táhla v pravé horní části si můžete upravit velikost náhledů - stačí jej jen posunout. Vpravo zas hned uvidíte, zda a s kým fotografie v albu sdílíte.

Nahrávání přes web

K tomu, abyste nahráli fotografie do Webového alba Picasa, nepotřebujete mít instalován program. Po přihlášení na webu uvidíte tlačítko Nahrát. Vyberte album a zobrazte si formulář pro nahrání až pěti obrázků najednou.

Proč sdílet fotografie na internetu?

Díky dostupnosti digitálních fotoaparátů má téměř každý z nás obrovské množství fotografií, které by rád ukázal svým známým nebo příbuzným. Odeslání fotografií není problém, naráží však na to, že tento způsob sdílení obrázků je nepohodlný a v některých případech může být limitován velikostí přílohy e-mailu. Vystavením fotografií do svého webového alba se tomuto vyhnete. Díky nastavení sdílení navíc můžete určit, aby si snímky mohla prohlédnout jen určitá skupina uživatelů a získaly tak ukryty před zraky ostatních.

Alternativa?

Pokud k úpravě a evidenci fotografií používáte raději Windows Live Fotogalerii než Google Picasa, pak asi spíše využijete Windows Live Photos integrované přímo do tohoto programu. Obě služby jsou si nicméně velmi podobné, navíc vám nic nebrání v tom, abyste obě vyzkoušeli. Dejte nám vědět do komentářů, která se vám líbí více.

Byl pro vás článek přínosný?