Hlavní navigace

Webové prohlížeče na minibooku: Internet Explorer

29. 4. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vlastnosti, kompatibilita, vlastnosti

Před krátkou dobou se uživatelé tohoto webového prohlížeče dočkali nové verze nesoucí ve svém názvu číslovku osm. Tato verze přináší více novinek, než verze předchozí - nejvýznamnějším z nich je nové, vykreslovací jádro. Zatímco předchozí verze prohlížeče dědily stále stejné srdce, novinka nabízí rychlejší a standardnější vykreslování.

Protože však nové vykreslovací jádro může přinést na nevhodně optimalizovaných webových stránkách problémy, nabízí Internet Explorer 8 také možnost přepnout na jádro staré a tím zobrazit i tyto neposlušné weby.

Nášup novinek

Jaké další novinky přinesla osmá verze Internet Exploreru?

  • K zobrazení poštovní adresy na mapě, překladu slov, odeslání textu z webu e-mailem a k provádění mnoha dalších akcí nyní stačí jen několik málo kliknutí myší. Akcelerátory Internet Exploreru 8 vám pomohou rychleji dokončit každodenní činnosti na webu.
  • Nový filtr SmartScreen umožňuje bezpečnější procházení internetu tím, že pomáhá chránit před podvodnými a škodlivými webovými stránkami, které mohou zneužít vaše data, soukromí a identitu.
  • Hledejte chytře s pomocí návrhů od vašich oblíbených vyhledávačů a historie procházení. Pole Okamžité hledání bude myslet za vás a při zadání textu do pole vyhledávání vám bude nabízet okamžité návrhy obrázků a textu.
  • Přidejte si oblast Web Slice a nemusíte stále kontrolovat, zda na dané webové stránce nejsou nějaké nové zprávy, zjišťovat aktuální kurzy akcií, online aukcí, počasí nebo sportovních výsledků - tyto aktualizace se objeví samy. Nová funkce Oblasti Web Slice poskytuje nejaktuálnější informace o webech, které vás nejvíce zajímají, na jednom praktickém místě.
  • Web můžete procházet, aniž by se ukládala historie, máte možnost zakoupení vyhlédnutého speciálního dárku, aniž by to členové vaší rodiny náhodou zjistili, nebo můžete používat sdílený počítač, aniž by to zanechalo stopy. Nové funkce Procházení se službou InPrivate a Filtrování InPrivate pomáhají chránit vaše osobní údaje.

Testy a rychlosti

Kompatibilita Acid1 100
Kompatibilita Acid2 100
Kompatibilita Acid3* 21
Kompatibilita CSS Selectors** 379
SunSpider JavaScript Benchmark 9 033 ms
UA Profiler*** 7
Počet připojení na jeden server 6
Počet všech připojení 60
Paralelní zpracování skriptů ano
Paralelní zpracování CSS ano
Přednačítání odkazů ne
Podpora GZIP komprese ano
Podpora Full-screen režimu ano
Možnost zobrazení záložek ve full-screen režimu ano
Plynulé skrývání zálože ve full-screen režimu ano

* maximum je 100 bodů
** maximum je 578 bodů
*** maximum je 11 bodů

Postřehy z používání na minibooku

Mnoho z nových funkcí Internet Exploreru 8 je velmi užitečných právě na mininoteboocích. Jako snad jediný prohlížeč má nejlépe vyřešeno zobrazení v celoobrazovkovém režimu. V něm zabírá celou plochu obrazovky webová stránka, pouze úzký proužek ve spodní části patři stavovém řádku - jeho zobrazení však lze také potlačit.


Povedené zobrazení v režimu celé obrazovky s překryvným panelem v horní části

I při zobrazení v režimu celé obrazovky máte stále k dispozici jak panel s adresou, tak i dalšími doplňky a panely jednotlivých schránek. Ty jsou skryty v horní části obrazovky a zobrazí se pouze tehdy, pokud zajedete myší k jejímu hornímu okraji. Vzhledem k tomu, že se tyto prvky zobrazují v překryvném režimu a neodsouvají tak obsah celé stránky, je jich zobrazení svižné i na miniboocích s pomalým jednojádrovým procesorem.


Neposlušné stránky můžete vždy zobrazovat v kompatibilním módu

Co však tomuto procesoru nepřidá je mírně pomalejší vykreslování webových stránek, přestože nové jádro udělalo ve srovnání se svými předchůdci velký krok dopředu. Objektivně se dá říci, že Windows Internet Explorer 8 je prvním prohlížečem své řady, které lze doporučit pro použití na miniboocích - rychle se spouští a pokud máte alespoň jeden gigabajt operační paměti, pak i svižně reaguje na vaše příkazy.

Tip: tento článek je součástí velkého seriálu o webových prohlížečích na mininoteboocích, který bude zde na ExtraNotebook.cz pokračovat opět příští týden ve středu a postupně projde nejen všechny hlavní webové prohlížeče, ale přidá také jejich vzájemné srovnání následované tipy a triky.

Byl pro vás článek přínosný?