Hlavní navigace

WebP jde po PNG, nabízí efektivnější bezztrátovou kompresi a průhlednost

18. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Je to něco přes rok, kdy Google uvedl nový bitmapový formát pro ukládání obrázků a fotografií – WebP. Prvotním cílem bylo nahradit nejpoužívanější JPG. To se povedlo jen trochu.

WebP má lepší kompresní poměr a při stejné kvalitě spotřebuje průměrně o třetinu méně prostoru. Jenže WebP se prakticky nikde nepoužívá. Podporuje jej Chrome a ve funkci Turbo i Opera, jenže na webu se mladý formát zatím neuchytil, v grafických editorech je také spíš přehlížen.

Bezztrátová komprese a průhlednost (alfa kanál)

Novou výzvou pro Google bylo, ale WebP sloužil i jako náhrada GIFu a PNG. Tedy aby nabídl i bezztrátovou kompresi důležitou pro neměnnou kvalitu obrázku, například u grafů, textů a jiné ostré grafiky. Nová revize WebP, kterou včera firma uvedla, už tzv. „lossless mode“ podporuje. Dokonce může nabídnout až 45% úsporu dat.

Druhou novinkou je podpora alfa kanálu, tedy průhlednosti obrázku ve ztrátových i bezztrátových kompresích. Google testoval datovou náročnost u 1000 obrázků a jen u 60 byl PNG efektivnější. Viz obsáhlá studie. Specifikace tohoto formátu ale ještě nejsou dokončeny, je potřeba ještě vyladit výkon.

WebP
Další srovnání najdete v této galerii

A Google také doufá, že WebP dostane i do dalších prohlížečů. Pokud bude ztrátová i bezztrátová komprese datově efektivnější a zároveň se stejnými nebo menšími nároky na výkon (de)kódování, možná nastal čas vousaté formáty jako GIF, PNG a JPG nahradit. To by se ale museli chytit i výrobci spotřební elektroniky.

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?