Hlavní navigace

Western Digital přemýšlí o SSD

25. 11. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Disky bez pohyblivých části jsou obecně považovány za nástupce klasických pevných disků s rotujícími magnetickými plotnami. Výrobci HDD si to samozřejmě uvědomují. Richard Rutledge, marketingový ředitel firmy Western Digital, v rozhovoru pro server The Register naznačil, že WD uvažuje o vstupu na trh Flash pamětí.

Jako nejatraktivnější se nicméně nejeví segment běžných 2,5" nebo 1,8" SSD pro desktopové počítače a klasické notebooky, nýbrž ty menší. Rutledge vymezil cílovou kategorii pojmem „smartbook“ – menší a levnější než netbook a používající procesor ARM (namísto x86). Dlužno dodat, že takové zařízení na dnešním trhu v podstatě není. Definici se asi nejvíce blíží „kapesní notebooky“ HTC Advantage, tedy kromě ceny. Snad právě proto zde Western Digital vidí prostor pro možnou expanzi.

Jako dnes Western Digital nevyrábí SSD, v jeho nabídce chybí také serverové disky s 15 tisíci ot./min a disky s rozhraním SAS (Serial Attached SCSI) a Fibre Channel. Pro WD ale tyto oblasti nejsou dostatečně zajímavé. Což prý však neznamená, že by firma nerozuměla požadavkům těchto segmentů – pouze, stejně jako v případě Flash pamětí, jaksi nenastala ta správná příležitost.

Server X-bit labs dodává, že WD má dobré vztahy se Sandiskem, čehož by při vstupu na trh Flash pamětí mohl využít.

Zdroj: The Register

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku