Hlavní navigace

Western Digital přináší 18TB a 20TB pevné disky. Poprvé s technologií záznamu MAMR

6. 9. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce

Brzo tomu budou dva roky, co Western Digital oznámil vyvinutí technologie záznamu MAMR, která má umožnit další zvyšování kapacity mechanických/magnetických pevných disků zahuštěním za data na plotně za běžné limity. Má jít o alternativu technologie zápisu HAMR, ale místo laseru využívající mikrovlnné záření. Na začátku roku jsme psali, že by se s první HDD s touto technologií měla objevit letos. Nakonec to bude o trochu později – vyjdou zdá se v první polovině nastávajícího roku. Ovšem jako náplast přinesou vyšší kapacity, než WD uváděl tehdy.  

První disky s „energií podpořeným záznamem“

Western Digital oznámil nyní během IFA 2019, že do konce letoška začne dodávat vzorky nových modelů pevných disků s kapacitou 18 TB a 20 TB, která by se měla stát vůbec největšími (co do kapacity úložiště) HDD na trhu. V tiskovém materiálu se nyní přímo nehovoří o tom, že by tyto modely měly už být prvními disky s MAMR, ale podle WD používají „energií podpořený záznam“. To by buď mělo být MAMR, nebo HAMR. Protože WD uváděl MAMR jako mnohem schůdnější a méně choulostivou alternativu k HAMR (i když později přiznal, že HAMR také úplně nezavrhuje), mělo by jít právě o mikrovlnnou technologii.

Tip: Jak funguje technologie záznamu MAMR. Místo laseru je uvnitř mikrovlnka

Tyto MAMR pevné disky přijdou v řadě Ultrastar DC pro datacentra, a to jako modely Ultrastar DC HC550 a Ultrastar DC HC650. Obojí by měly být 3,5" disky s devíti plotnami uvnitř – což implikuje, že jsou plněné héliem, protože klasické „atmosferické“ dovolují jen pět až šest ploten. Podrobnější specifikace zatím WD nesděluje, ale rotovat se asi bude rychlostí 7200 otáček za minutu a víme, že prodávat se od obou budou jak verze s rozhraním SATA (které se budou dát používat i v běžných PC a NAS), tak vybavené rozhraním SAS.

Schéma technologie a zapisovací hlavičky MAMR (Zdroj: AnandTEch)

20 TB je s SMR, 18 TB bez

Zásadní rozdíl mezi oběma zmíněnými modely bude v zápisu SMR. Ultrastar DC H550 má záznam s klasickým konvenčním vedením samostatných stop („CMR“) a z toho plynoucím předvídatelným výkonem. Tento model má pak kapacitu 18 TB.

Western Digital Ultrastar DC HC550 18TB Western Digital Ultrastar DC HC550 18TB

A druhý model Ultrastar DC H650 pak přináší oněch 20 TB a tím nejvyšší „prostor“ zatím v HDD dosažený, ale je to za cenu onoho záznamu SMR. Tyto disky tedy nebudou vhodné pro úlohy, kdy se data častěji přepisují, nebo obecně, pokud je třeba výkon. Jejich kapacitu bude možné využít třeba pro zálohy, archivování nebo „cold storage“. Mimochodem, 16TB model zřejmě v nabídce WD nebude (firma ale má 15W model se zápisem SMR).

Western Digital Ultrastar DC HC650 20TB Western Digital Ultrastar DC HC650 20TB

Ve nabídce v první půlce příštího roku

Jak už bylo řečeno, vzorky těchto disků už budou brzo hotové a k dispozici prvním zákazníkům, ti je mají dostat k testování ještě před koncem letošního roku. Do prodeje se ale ještě nedostanou. Sériová výroba a normální prodej těchto disků se má rozjet až během během první poloviny roku 2020.

Galerie: Technologie záznamu MAMR v pevných discích

Byl pro vás článek přínosný?