Hlavní navigace

Western Digital Red: NASový disk s obří kapacitou 6 TB (recenze)

26. 11. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Parametry

Šestiterabajtový WD je k dispozici v řadě Purple, Green a Red, přičemž nejdražší Purple je určený pro IP kamery (neustálý zápis, vyšší teploty), levnější Green je úsporný pomalejší disk do počítačů s SSD a Red je vhodný pro nonstop provoz v NASu.


 

Rozdíly jsou hlavně ve firmware, ale také třeba v materiálu média na kotoučích. Konkrétne Red používá firmware nazvaný NASWare, momentálně ve verzi 3.0. Jelikož disk v NASu musí vydržet nepřetržitý provoz, nezapisuje stále, ale když, tak často čte a zapisuje více uživatelů najednou, musí tomu být uzpůsoben i disk. A protože více disků v NASech blízko sebe mohou způsobovat vibrace, jsou Redy také lépe vyvážené.

parametry
WD Red 6TB (WD60EFRX)
kapacita 6 TB
rozhraní SATA III
skutečná kapacita 5589 GB / 5,46 TB
cena za GB 1,34 Kč
rozměry a hmotnost 3,5" / 101,6 × 147 × 23,1 mm / 750 g
otáčky Intellipower / 5700 ot./minutu
cache 64 MB
zapůjčil
záruka 3 roky
zahájení prodeje červenec 2014

Graf ceny produktu Western Digital 6TB, 3,5", SATAIII, 64MB, WD60EFRX poskytuje server Heureka.cz
cena 7500 Kč

 

Western Digital Red je v prodeji v kapacitách od 1 do 6 TB a existuje i řada Red Pro (s vyššími otáčkami, hardwarovou kompenzací vibrací a delší zárukou), která jak již název vypovídá, je určena pro profesionální byznysové NASy.

 
 

WD Red podporuje rozhraní SATA III, má 5700 otáček (ale to je různé, viz Intellipower) a jeho skutečná kapacita činí 5589 GB. V obchodech stojí nemalých 7600 Kč. Také se s disky řady Red vyřešila případná nekompatibilita s různými NASy více výrobců a nyní je to jednoduché – když disk od WD do NASu, tak Red.


 

 

 

 

 

Výkon a spotřeba

Výkonově je na tom 6TB Red lépe, než 4TB Red, při testech kopírování se ale rozdíly smazávají. Přístupová doba zůstala zhruba stejná. Hlučnost je v mezích a v běžné místnosti nešla moc změřit. Počet ploten je pět.

Rychlost

 

 

 

Přístupová doba

 

Spotřeba

Spotřebu disku měříme bočníkem na 5- a 12V větvi napájení. Zvlášť v klidu, při čtení a zápisu, ale i vysokou spotřebu při startu disku, respektive při roztáčení ploten. Využíváme k tomu multimetr Voltcraft a měříme i napětí, které nebývá zcela stejné v klidu i během zátěže.

 

Screenshoty

   

 

Závěr:

Výkon disku pro použití v NASu, kde rychlost nepřekročí 100 MB/s, zcela dostačuje. Příjemně překvapila rozumná spotřeba, hlavně u roztáčení ploten. Jinak jde o očekávanou evoluci pevných disků, jejichž kapacita se při současných technologiích už příliš zvyšovat nebude. U WD Red potěší nízká cena 1,34 Kč za jeden GB i tříletá záruka. Méně už fakt, že do NASu musíte takových disků koupit zpravidla více. Pokud ale chcete co nejvyšší kapacitu, tento WD Red je jasná volba. Když disk od WD do NASu, tak Red.

Plusy / mínusy
  cena za GB
  nízká hlučnost i spotřeba
  dostatečná rychlost
  cena za GB není výhodnější, než u 5GB Redu
Hodnocení 95 %

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.