Hlavní navigace

Western Digital uvádí My Book Duo, 12 TB na dvou rudých šestiterabajtových discích

24. 7. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Volného místa na discích není nikdy dost, a proto Western Digital přichází s 12TB verzí externího úložiště My Book Duo. Jak již název napovídá, v obalu jsou dva 6TB disky a konkrétně se jedná o disky ze série Red, o kterých nedávno psal František Urban. Příjemnou vlastností externích úložišť ze série My Book Duo je možnost výměny osazených disků, takže je velice snadné vyměnit poškozený disk nebo osadit disky s vyšší kapacitou.

Ilustrační fotografie My Book Duo 8 TB AnandTech, Box My Book Duo 12 TB Softpedia.

U datového úložiště s velkou kapacitou je důležitým aspektem také přenosová rychlost a ta u této modelové řady dosahuje rovných 290 MB/s. Vysoké rychlosti je docíleno propojením pomocí USB 3.0 konektoru. Zadní strana navíc nabízí další dva USB 3.0 konektory pro připojení dalších zařízení. Konektory mohou například sloužit k připojení externích pevných disků nebo k napájení zařízení jakými jsou například mobily či tablety.

Externí disk je vybaven hardwarovým řadičem RAID pole, který podporuje konfigurace RAID 0 a RAID 1, a navíc je možná také konfigurace JBOD. O ochranu dat se stará šifrování na hardwarové úrovni prostřednictvím standardu AES 256 bit. Dodávaný software WD Drive Utilities pak nabízí snadné ovládání úložiště, diagnostiku disků, nastavení RAID polí či formátování.

 

V internetovém obchodě WD Store je My Book Duo 12 TB k dostání za $649,99, ale rudý nápis „Out of stock“ oznamuje, že disky nejsou aktuálně k dostání a konkrétní datum, kdy budou disky na skladě, není k nalezení. Cena v přepočtu činí zhruba 13 270 Kč, což není až tak mnoho, pokud vezmeme v potaz průměrnou cenu osazených 6TB disků ze série Red, jež se u nás pohybuje okolo 6 600 Kč. V našich končinách jsou již k dostání menší verze My Book Duo v kapacitách 4 TB (od 7150 Kč), 6 TB (od 9020 Kč) a 8 TB (od 11 800 Kč).

Zdroj: Western Digital

Byl pro vás článek přínosný?