Hlavní navigace

Western Digital uvedl 6TB disk ze série Purple určené pro kamerové systémy

28. 10. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Western Digital rozšiřuje sérii pevných disků Purple o 6TB model. Tyto disky 3,5" formátu jsou určeny k ukládání záznamů z bezpečnostních kamer, ale uplatnění najdou také v moderním trendu „Internet of Things“ neboli IoT. Všechny disky Purple nabízí 64 MB cache a konektivitu prostřednictvím SATA III konektoru.

Western Digital Purple 6 TB

Disky Purple jsou vybaveny několika technologiemi, které v tomto segmentu trhu najdou uplatnění. Neměli bychom zapomenout jmenovat IntelliSeek, pomocí něhož disky odhadují ideální rychlost otáček, čímž snižují vibrace, hlučnost i energetickou náročnost diskového pole. Druhou zajímavou pomůckou je AllFrame, který využívá streamování prostřednictvím rozhraní ATA, pomáhá eliminovat ztrátu záznamu a zlepšuje přehrávání a datový tok. Firmware disků WD Purple zabraňuje pixelaci obrazu a výpadkům nahrávání.

 

Jediným menším mínusem 6TB disků Purple by mohla být cena, která je včetně daně a marže udávána na $329,99, což v přepočtu činí necelých 7200 Kč. Doporučená koncová cena pro český trh je dokonce nastavena na 8960 Kč (viz TZ). To Western Digital nezachrání ani tříletou záruční lhůtou, kterou ostatně poskytuje na všechny disky Purple. Při takto nastavené ceně však vyjde výrazně levněji koupit dva 3 TB nebo 4 TB disky Purple, jelikož cena  jednoho kusu začníná těsně pod hranicí 2900 Kč, respektive mírně nad hranicí 4100 Kč. Negativem takovéto alternativy je však jeho prostorová náročnost. Avšak s takto přemrštěnou cenou se patrně ve skutečnosti nesetkáme, neboť při současné cenové situaci jsou disky za takovouto cenu skoro neprodejné.

Zdroj: TZ Western Digital, TechPowerUp

Byl pro vás článek přínosný?