Hlavní navigace

Přeposílání zpráv do maximálně pěti konverzací. WhatsApp limit zavádí globálně

21. 1. 2019

Sdílet

Zdroj: logo: Facebook / koláž: Petr Urban / Cnews

V červenci jsme vás informovali o tom, že byl WhatsApp v Indii zneužit k šíření dezinformací, které bohužel vedlo i k fyzickým útokům. Některé skončily zabitím člověka. Facebook se k situaci musel nějak postavit. Začal osvětou, ale také si v novinách zaplatil reklamní prostor, kde se kromě osvětových bodů omluvil.

Především ovšem omezil možnost hromadného přeposílání zpráv. V Indii konkrétně konkrétně uživatelé a uživatelky mohli přeposílat zprávy pouze do pěti dalších konverzací, globálně byl limit nastaven na dvacet. Teď se ale pravidla znovu mění – na globální úrovni. Na svém blogu o tom provozovatel zatím mlčí, služba však limit pro přeposílání zpráv do maximálně pěti konverzací zavádí globálně.

V Jakartě to prozradila Victoria Grand, jak informuje agentura Reuters. Oficiálně se jedná o způsob, jak zabránit masovému šíření dezinformací a spekulací. Služba sloužila nebo slouží k distribuci smyšlených zpráv, upravených fotografií, videí bez patřičného kontextu, ale také podvržené zvukové nahrávky. Takové zprávy jsou problematické tím, že se obtížně sleduje jejich původce.

Zatímco na Facebooku a jemu podobných platformách je navíc možné u sdílených zpráv zobrazovat kontextuální informace (včetně ověření faktů), v soukromých konverzacích totéž provádět nelze – komunikace na WhatsAppu je šifrovaná na obou koncích, takže provozovatel obsah zpráv nevidí. Nová pravidla by měla být aplikována od pondělí, tj. 21. ledna 2019.

Byl pro vás článek přínosný?