Hlavní navigace

Tohle nejsou lidi, jejich tváře vygenerovaly počítače. Poznáte je?

26. 2. 2019

Sdílet


Inženýři Nvidie Tero Karras, Samuli Laine a Timo Aila letos v únoru zveřejnili zdrojové kódy projektu StyleGAN. Jeho cílem bylo studovat portrétní fotografie, rozpoznávat jednotlivé části a detaily obličeje a na základě naučených dat pak generovat nové tváře.

Na jejich algoritmech a výsledcích pak Jevin West a Carl Bergstrom z Univerzity ve Washingtonu založil vlastní projekt Which face is real, kde si můžete vyzkoušet, jestli na páru fotek rozpoznáte, která je umělá a která pravá.

Oba zmínění vyučují mediální výchovu, analýzu dat a kritické myšlení, s čímž jejich nová studie úzce souvisí. Vytvářet „nové lidi“ a na sociálních sítích jimi manipulovat veřejnost bude snazší než kdy dřív. Již dnes lze pomocí strojového učení na počítačích generovat falešné proslovy politiků, zatím se ale technika využívá hlavně v pornu.

Stále jsme ještě ve fázi, kdy výstupy nejsou dokonalé a při podrobném hledání si všimnete chyb. Platí to i o obličejích, které má na svědomí algoritmus Nvidie. Z třiceti pokusů jsem se ale třikrát nechal napálit. Na umělých fotkách jsou občas vidět různé artefakty. Hodně prozradí detaily vlasů, nepřirozené vrásky, brýle či zuby, ale v mnoha případech je obličej tak dokonalý, že se soustředíte na pozadí a odhadnete, které asi bylo těžší nasimulovat.

Schválně si srovnání vyzkoušejte na whichfaceisreal.com a koukněte do naší galerie na vybrané příklady.

Byl pro vás článek přínosný?